Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het kasteel van Ali Pasha

Rate this post

Het kasteel van Ali Pasha is gebouwd in 1814 op een hoge heuvel rond Anthousa. Vanaf hier is de gehele baai van Parga te bewonderen. De ru??nes van het kasteel van Ali Pasha kunnen altijd bezocht worden en is ????n van de meest best onderhouden kastelen van de regio. Er hoeft geen entreeprijs betaald te worden en het gebied is nooit afgesloten.

Geschiedenis

Na de val van Napoleon voelde Ali Pasha, de Turkse gouverneur van Ioannina, dat hij de verdragen tussen de Turken en de Fransen kon overtreden. Hij viel verschillende dorpen binnen, maar hij heeft geen actie tegen Parga??gevoerd. In plaats daarvan besloot hij een fort te boven op een top boven Anthousa. Dit deed hij met het idee om Parga vanaf daar te bombarderen. Het bouwen van forten rond een belegerde locatie was een standaardwerkwijze voor Ali Pasha. De architect achter dit kasteel was de Italiaanse Don Santo di Monteleone. Het fort bleek echter nutteloos en in 1819 besloten de Britten om Parga te verkopen aan Ali Pasha in 1819.

Parga

Het kasteel is 5,5 kilometer verwijderd van Parga. Wandelend er naartoe gaan is echter lastig, want de weg is steil en de zeehoogte is erg hoog. De locatie is wel gemakkelijk te bereiken met de auto. Op 100 meter afstand van de ru??nes is er een grote parkeerplaats. Ook is er een toeristisch treintje die vanuit Parga naar de ru??nes gaat. Dit treintje rijdt elke dag gedurende de gehele zomerperiode en is inclusief een professionele gids.

Overblijfselen

De muren van het kasteel zijn behouden. Aan de noordzijde van het kasteel zijn er twee wallen die de ingang beschermden. In de bovenste delen van de muren staan er nog kanonnen die Ali Pasha van de Russen en Engelsen heeft gekocht. Ook het interieur van het kasteel is vrijwel intact gebleven. Bezoekers kunnen de ondergrondse tanks, compartimenten van de wacht en Ali Pasha, het munitiedepot en de klimhellingen zien. In de zomer wordt het kasteel ook gebruikt voor culturele evenementen. Het beeld is fantastisch wanneer de nachtverlichting aanstaat. Vooral bij mooi weer is het beeld vanaf de top van het kasteel erg indrukwekkend. De nabijgelegen eilanden van Corfu en Paxos zijn hiervandaan ook te zien. Er is een wandelpad dat begint vanaf het kasteel die loopt tot het strand van Valtos, omringd door weelderig groen, stromend water en oude watermolens.