Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Paros vakantie

4/5 - (1 stemmen)

Paros is een van de meest bezochte Griekse eilanden. Het eiland huisvest jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Paros is het derde grootste eiland van de Cycladen, na Naxos en Andros.

Toerisme

Helderblauw water met witte huizen aan de rand van het water Door zijn centraal gelegen ligging, kunt u zich gemakkelijk verplaatsen naar andere eilanden. Paros telt ongeveer 9000 inwoners. Zijn zoete en mooie landschappen maken van Paros ????n van de meest aantrekkelijke eilanden van Griekenland. Paros is het eiland van prachtige stranden en een bruisend nachtleven. De hoofdstad Parikia is tevens de centrale haven van het eiland en is door haar beschermde ligging afgesloten van de ???Meltemi???. Jaarlijks wordt er het wereldkampioenschap windsurfen georganiseerd op het ???Golden Beach???.
Paros staat bekend om zijn hoge kwaliteitsmarmer en uitstekende witte en rode wijn. Wanneer u een leuk souvenir zoekt, dan zijn de keramiek en elegante sieraden uit Naoesa zeker en vast aan te raden. Het eiland heeft een eigen vliegveld, gelegen ten noorden van Alyki. Vanuit Nederland vliegen er geen vliegtuigen op Paros, u dient in Athene over te stappen.

Paros is ideaal voor jong en oud. Zowel sportievelingen, wandelaars, fuifbeesten als lekkerbekken vinden er hun gading.

Geschiedenis en Cultuur

Volgens de Griekse mythologie zou de Kretenzer Alkaios, de eerste koning van Paros zijn geweest. Hij stichtte er een stad op de huidige site van Parikia. Paros is een strategisch gelegen locatie en werd al snel een marinebasis. Haar vroegere naam was ???Minoa???. Sinds de oudheid, is de witte marmer van Paros ????n van haar grootste troeven. Haar marmer werd verwerkt in tal van beroemde beelden waaronde de ???Venus van Milo??? en ???Kouros???. Deze beelden behoren tot de mooiste beelden van het Louvre.

In 1100 voor Christus, werd het eiland een Ionische kolonie. De Arcadi??rs namen in 1000 voor Christus de macht over; het eiland werd bestuurd door Parios, die zijn naam aan het eiland gaf. Rond de 8ste eeuw voor Christus groeide het eiland uit tot een belangrijke maritieme macht en viel het Thassos binnen, een eiland rijk aan metalen. Vele oude Griekse dichters zijn afkomstig van Thassos, zoals Archilodus.

In 338 voor Christus werd Paros geregeerd door koning Philippus van Macedoni??. Na de dood van Alexander de Grote namen de Ptolemae??n de macht in handen, gevolgd door de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk werd het eiland bij het Byzantijnse Rijk gevoegd en bekeerden haar bewoners zicht tot het Christendom. Dit verklaart het groot aantal kerken, kapellen en kloosters. De Venetiaan Marco Sanudo heerste tussen 1207 en 1389 over het eiland. Na de donkere jaren van de Turkse bezetting, werd Paros na de Griekse Revolutie van 1821 uiteindelijk terug bij Griekenland gevoegd.

Bezienswaardigheden

Paros bestaat veelal uit typisch Cycladische gebouwen. De authentieke huisjes zijn kubusvormig met platte daken en blauwe luiken en deuren. De huizen zijn strak tegen elkaar gebouwd en hun balkons zijn vaak versierd met kleurrijke bloemen. Haar schilderachtige, smalle straatjes geven een bijzondere charme aan het eiland. Het is er zeer aangenaam om te wandelen en u kunt er tal van kleine pleintjes, kerken, kapellen en souvenirwinkeltjes ontdekken.

Parikia, de hoofdstad van het eiland telt ongeveer 3000 inwoners. Parika is in amphitheatrische stijl opgebouwd rond de haven. Bij de ingang van de haven vindt u een mooie windmolen, de ???rendez-vous??? plaats van Parikia. U kunt er lekker smullen in ????n van de uitstekende restaurants, of heerlijk doorzakken in een leuke bar, gezellig caf?? of bruisende discotheek. Het kasteel, Kastro, ligt op ongeveer 10 minuutjes wandelen van de haven.

Het kasteel werd in de 13de eeuw boven op de heuvel van Parikia gebouwd. In de buurt vindt u enkele kerken en kapellen, waaronder onder andere de kerk Septemvriani Panagia, de kerk van Agia Eleni, en de beroemde kerk Panagia Ekatonapiliani. Deze laatste wordt beschouwd als ????n van de oudste kerken van Griekenland. De kerk herbergt een klein museum dat prachtige Byzantijnse iconen tentoonsteld. Parikia heeft ook een Archeologisch Museum met een rijke verzaming aan funeraire sculpturen, een archa??sch beeld van Gorgon, een standbeeld van Artemis en kleine glazen uit de Romeinse graven. U kunt er ook genieten van de resten van de tempel van Aphrodite en de tempel van Zeus. Ook de kaap Agios Phokas, de Vallei van de vlinders en het klooster van Longovarda, zijn m????r dan een bezoekje waard.

Stranden

De populaire stranden van Paros, trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Er is voor iedereen wat wils! U vindt er ongerepte stranden, naaktstranden, volledig uitgeruste stranden en windsurfers stranden.

Naxos kent een mediterraan klimaat. De zomers zijn er warm en worden enigszins verkoeld door een verkwikkende wind in de maanden juli en augustus. De winters zijn er vrij zacht, met af en toe wat neerslag.