Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ithaka vakantie

4.4/5 - (5 stemmen)

Een groep mensen zwemmend in het water bij een strand en een klifIthaka, Ithaca of Ithaki is een Grieks eiland in de Ionische zee, voor de noordoostelijke kust van Kefalonia en ten westen van het Griekse vasteland. Het hoofdeiland van Ithaka heeft een oppervlakte van 96 vierkante kilometer en had in 2011 een bevolking van 3.231. Het moderne Ithaka wordt over het algemeen geïdentificeerd met Homer’s Ithaca, het huis van Odysseus, wiens vertraagde terugkeer naar het eiland de plot is van het klassieke Griekse verhaal de Odyssee.

Geografie

Ithaca ligt ten oosten van de noordwestkust van Kefelonia, van waaruit het wordt gescheiden door de Straat van Ithaca. De regionele eenheid heeft een oppervlakte van 117 vierkante kilometer en heeft ongeveer 100 kilometer kustlijn. Het hoofdeiland strekt zich uit in de richting noord-zuid, in lengte van 23 kilometer en maximale breedte van zes kilometer. Het bestaat uit twee delen van ongeveer gelijke grootte, verbonden door de smalle landengte van Aetos, die slechts 600 meter breed is. De twee delen omsluiten de baai van Molos, waarvan de zuidelijke tak de haven is van Vathy, de hoofdstad en grootste nederzetting van het eiland. Het op een na grootste dorp is Stavros in het noordelijke deel.

Klimaat

Het klimaat van Ithaka is mediterraan, met milde en regenachtige winters en hete en zonnige zomers. Op de vlakten is de gemiddelde temperatuur van januari 11,5 °C, die van Augustus 25 °C. De regen bedraagt ongeveer 700 millimeter per jaar en zijn geconcentreerd in de periode van oktober tot april, terwijl het in de zomer zelden regent.

De temperatuur van de zee in Ithaka is hoog genoeg om te zwemmen van juli tot september, terwijl het in juni nog steeds een beetje koel is, ongeveer 22 °C, maar in principe acceptabel. De beste tijd om naar Ithaka te reizen, om te zwemmen en te zonnebaden, loopt van juni tot half september. Voor excursies op het eiland hebben de maand mei of de eerste helft van oktober de voorkeur, om de hitte te vermijden die in de zomer voorkomt.

Dorpjes

Vathý: gemarkeerd door de kenmerken van de lokale architectuur, is het de hoofdstad van het eiland en de thuisbasis van het Maritiem en Folkloristisch Museum en het Archeologisch Museum van Ithaka. Vathý is gebouwd op een baai waarvan het midden is versierd door het kleine eiland Lazarétto, een voormalig sanatorium en gevangenis.

Perahóri: een prachtig schilderachtig klein dorpje met een adembenemend uitzicht over het eiland. Het is gebouwd aan de rand van het bos van Afentikós Lógos en is het perfecte startpunt voor wandelingen door middeleeuwse ruïnes.

Stavrós: Dit dorp ligt in het noorden van het eiland en herbergt nog een Archeologisch Museum dat bekend staat om het kleimasker van het 1ste-eeuwse AC-schrift “EYXHN ΟΔΥΣΣΕΙ” (= “een wens voor Odysseus” in het Oudgrieks).

Anoyí: Een must voor een bezoek dankzij de opstaande stenen van het gebied (menhirs), waarvan de grootste acht meter hoog is.

Top 5 restaurants Ithaka

  1. Yefuri Restaurant and Bar
  2. Ageri
  3. Rementzo
  4. Dodoni
  5. O Batis

Top 5 hotels Ithaka

  1. Odyssey Apartments
  2. Perantzada 1811 Art Hotel
  3. Eumaeus Ithaca Villas
  4. Nostos Hotel
  5. Omirikon Hotel