Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lefkas vakantie

4/5 - (7 stemmen)

Lefkas is na Kefalonia, Zante en Corfu, het vierde grootste eiland in het Ionische gebied. De totale oppervlakte van Lefkas bedraagt 302 km2 en de kustlijn strekt zich uit over 117 km. Lefkas telt ongeveer 22,000 inwoners.

Geschiedenis en Cultuur

Een vuurtoren bovenop een klif Lefkas heeft zijn naam te danken aan zijn witte krijtrotsen, gelegen ten zuiden van het eiland. Een bekende klif is ???de sprong??? van Lefkas. In de oudheid gooiden mensen die werden geplaagd door liefdesverdriet zich van deze 72 meter hoge klif in de hoop op genezing. Een legende beweert dat de dichter Sappho er de dood vond vanwege Phaon. Het eiland werd gekoloniseerd door de Korinthi??rs in de zevende eeuw voor Christus. Ze stichtten er de nieuwe stad Lefkas, de huidige hoofdstad.

Lefkas nam moedig deel aan de Perzische oorlogen; drie schepen en 800 mensen trokken ten strijde tijdens de slag van Salamis, in 480 voor Christus. Korinthe stond het eiland bij gedurende de Peloponnesische Oorlog van 431 tot 404 voor Christus. In 343 streed het eiland dan weer samen met Athene tegen de Macedoni??rs. Athene verloor en Lefkas werd aan het Macedonische Rijk toegevoegd. Lefkas herwon zijn onafhankelijkheid in 312 voor Christus, todat het werd binnengevallen door de Romeinen in 198 voor Christus. Het eiland werd toen een provincie van Nicopolis.??

Byzantijnse tijperk

Tijdens het Byzantijnse tijperk werd Lefkas een provincie van Achaia en werd het herhaaldelijk aangevallen door piraten. In 1749 vielen de Turken het eiland binnen; zij regeerden er tot 1684. Vervolgens nam de Venetiaanse commandant Morozoni de macht in handen. Op dat moment was Lefkas een belangrijk economisch centrum. Van 1797 tot 1798 werd het eiland gedomineerd door de Franse Republikeinen en van 1807 tot 1809 leefden de eilandbewoners onder het juk van Napoleon Bonaparte. In 1815, na het Verdrag van Parijs, werd Lefkas binnengevallen door de Engelsen. Zij bouwden er een uitstekend weggenet dat zelfs vandaag nog in gebruik is. Lefkas stond de rest van Griekenland bij tijdens de Griekse Revolutie van 1821. Na een halve eeuw van Britse overheersing werd Lefkas in 1864 uiteindelijk terug bij Griekenland gevoegd.

Ligging

Het eiland ligt tussen Ithaka en Kafalonia en is verbonden met het vasteland van Griekenland door middel van smalle bruggen; Lefkas is het enige eiland in het Ionisch Zeegebied dat kan worden bereikt via de weg. U geniet er van een prachtig groen berglandschap, waarvan de hoogste punt hoger gelegen is dan 1000 meter! Lefkas wordt omgeven door negen kleine eilanden, Kythros, Petalou, Thilia, Skorpios, Skorpidi, Madouri, Kastos, Maganisi en Kalamos. Het eiland is z????r populair bij windsurfers en trekt vele bezoekers omwille van zijn natuurlijke schoonheid. Wanneer u met het vliegtuig reist, kunt u vliegen op Preveza en vandaar de bus nemen tot op het eiland.

Bezienswaardigheden

In 1953 verwoeste een aardbeving grotendeels het eiland. Gelukkig bleven er nog enkele Venetiaanse gebouwen en Byzantijnse kerkjes bewaard. De nieuwe woningen van Lefkas hebben bijzondere architecturale stijlkenmerken. Ze zijn meestal gebouwd van hout, afgewerkt met kleurrijke golfplaten. Al deze kleurenpracht maakt een gezellig wandelingetje langsheen de smalle straten van Lefkas bijzonder aangenaam. Lefkas telt een aantal dorpjes en steden die zeker een omweggetje waar zijn. Nidri, een leuk havenstadje, telt 800 inwoners en vormt het belangrijkste toeristische centrum van het eiland. U vindt er gezellige bars, restaurants en leuke winkeltjes. Nidri heeft prachtige zandstranden met kristalhelder water en biedt een fantastisch uitzicht op de tegenoverliggende eilanden Helon, Spartie, Scorpid, Madura en Schorpioen. Schorpioen is het eiland waar de rijke en bekende familie Onassis heeft gewoond.

Het eiland is beschermd, maar u kunt tot h????l dichtbij met een boottocht. Het traditionele vissersdorpje Agios Nikitas, groeide de laatste jaren uit tot een belangrijk toeristisch centrum. Het kalme Kalamitsi is ????n van de oudste dorpjes van het eiland en telt 13 windmolens en verscheidene kerken, waaronder de meest bekende die van Panagia stous Kipous (de maagd Maria in de Tuinen). Andere kerkjes die u zeker moet gezien hebben zijn de 15de eeuwse kerk van Panagia Hodeghetria, het Venetiaanse kerkje van de verschijning van de Maagd Maria en het klooster van Panagia Faneromeni, met zijn prachtige muurschilderingen gerealiseerd door de beroemde schilder Esthathis Prosalenidis.

Verder moet u zeker het 14de eeuwse fort van Agia Maura en de 17de eeuwse kerk van Agios Spyridon bezoeken. U kunt ook de resten van het antieke Lefkas bezichtigen in Kaligoni of de vuurtoren van Doukato. Lefkas telt ook een aantal leuke museums waaronder het Archeologisch Museum van Lefkas, het Museum van Polulaire Kunsten en het Museum van Grammofoonplaten.

Stranden

Lefkas telt talrijke rustige stranden. U vindt er zowel witte of goudkleurige zandstranden, als keistranden. De zee is er turkoois of smaragd gekleurd. Sommige stranden zijn versierd met prachtige pijnbomen, anderen bekoren door hun indrukwekkende kliffen van wit krijt.

Het klimaat van Lefkas is typisch mediterraan. De zomers zijn er warm en worden enigszins verkoeld door een verkwikkende wind. De winters zijn er mild, met af en toe wat neerslag.