Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Karpathos vakantie

4/5 - (3 stemmen)

Het wondermooie Karpathos ligt in de Dodecanesen, vlakbij kreta. Het eiland wordt door een 1200 meter hoge bergketen doorkliefd. U kunt er genieten van een weelderige vegetatie en adembenemend mooie stranden.??

Geschiedenis en cultuur

Bovenaanzicht van een wit strand met helderblauw water en rotsen Karpathos omvat vele verlaten baaien en witte zandstranden, afgeboord door een zee van kristalhelder water. Enkel stranden zijn voorzien van ligstoelen, parasols en kusttavernes. De bergbewoners wonen er vrijwel in volledige autarchie en kleden zich nog authentiek. De hoofdstad Pigidia is een mooi dorpje, waar een aantal toeristische activiteiten worden gecentraliseerd. Karpathos heeft zijn eigen vliegveld, dat in de zomer per charter vanuit Nederland bereikbaar is.

De Titan Elan, zoon van hemel en aarde, zou volgens de Griekse mythologie de eerste bewoner van Karpathos zijn geweest. Archeologisch onderzoek toonde aan dat het eiland sinds het Neolithicum werd bewoond. De Mino??sche beschaving drukte een belangrijke stempel op de mensen die er woonden. Rond 1300 voor Christus kwam het eiland in handen van de Fenici??rs en rond 1000 voor Christus, namen de Dori??rs het heft in handen. Zij stichtten er enkele z????r welvarende dorpjes. In 478 voor Christus werd het eiland bij Athene gevoegd. Na de nederlaag van Athene tijdens de Peleponische Oorlog, namen de Spartanen de macht in handen. In 397 voor Christus werd Karpathos lid van de Alliantie van Athene.

Het eiland werd meerdere malen bezet. Haar belangrijkste belagers waren de Romeinen, de Venetianen, de Genueesen en de Arabieren. In 1456 werd het eiland ingenomen door de Turken. Tijdens de Griekes revolutie van 1821, verschafte Karpathos financi??le steun en ontving het eiland Griekse vluchtelingen. De bewoners specialiseerden zich in het herstel van schepen. In 1823 werd het eiland een onafhankelijke province van Santorini. In 1912 werd Karpathos binnengevallen door de Italianen, die de hulp van de Duitsers moesten inroepen. Deze heersten er tot in 1943. In 1948 herwon Karpothos zijn onafhankelijkheid.

Bezienswaardigheden

De meeste traditionele huizen van Karpathos, vindt u in de bergdorpjes terug. De huisje zijn voornamelijk opgetrokken uit steen, tellen twee verdiepingen en heb houten balkons en luiken. Hun interieur is rijk versierd met tal van borduurrwerk. Sommige huisjes doen, door hun kubistische vorm, hun deuren met blauwe luiken en hun witgekalkte muren, denken aan de Cycladen.
Aperi, de oude hoofdstad van het eiland, ligt op 8 kilometer van de hedendaagse hoofdstad.
Het dorpje ligt op de berg Hawali op ongeveer 320 meter hoogte.

Haar hoge ligging moest de dorpelingen beschermen tegen de herhaaldelijke invallen van piraten. U moet beslist eens een kijkje nemen nabij de oude tempelru??nes van Veloda. Finiki is een klein authentiek vissersdorpje, gelegen op ongeveer 21 km van Pigadia, het is er heerlijk vertoeven en lekker eten. Lefkos is een mooi vissersdorpje, gelgen op enkele kilometers van Mesohori. Lefkos wordt omringd door mooie heuvels, bedekt met pijnbomen en lilas. Haar stranden zijn in de zomer echtervrij druk. Menetes is ????n van de mooiste dorpjes van het eiland, gelegen op ongeveer 8 km van de hoofdstad. U vindt er prachtige huizen met gebrandschilderde ramen, nauwe kronkelende straatjes en dit alles versierd in bougainville.

De Kerk van Assumptie en Byzantijnse kerk van Hagios Mamas, zijn zeker uw aandacht waard. Mesochori, een authentike dorpje gelegen ten noorden van het eiland, biedt een prachtig uitzicht over de Ege??sche Zee. U kunt er genieten van magnifieke zonsondergangen! Mesochori telt een aantal mooie traditionele huizen, smalle steegjes en sprankelende watervallen. Het dorpje Othos telt 300 inwoners en wordt gekenmerkt door traditionele, witgekalkte huizen en groene landschappen. Voor wie houdt van een overheerlijk glaasje wijn en een lekker hap, is dit de plaats bij uitstek!

De hoofdstad

De hoofdstad en de belangrijkste havenstad van Karpathos is Pigadia. Pigadia telt ongeveer 2500 inwoners en is in amfitheater stijl opgebouwd rond de natuurlijke haven. Zijn kerkje, gebouwd op de ru??nes van een oude acropolis is m????r dan een omwegje waard. U vindt er banken, een postkantoor, hotels en publieke telefoons.

Er zijn een aantal uitstekende restaurants, leuke tavernes en souvenirswinkeltjs. U moet zeker de ru??nes van de vroeg-christelijke basiliek en het kleine museum van volkskunsten eens een bezoekje brengen. Karpathos telt ook een aantal prachtige molens. In het stadje Olympos bevindt zich een molen van 350 jaar oud die nog altijd in werking is. De vrouwen brengen er nog steeds hun granen naar toe om deze laten fijn te malen voor het bakken van brood.

De stranden van Karpathos behoren tot de mooiste van Griekenland. Een groot aantal onder hen zijn echter moeilijk bereikbaar. Het zeewater turqoise zeewater is er kristalhelder. Op sommige beheerde stranden, tolereert men nudisme. Karpathos geniet van een typisch mediterraans klimaat met warme zomers, verkoelende winden en milde winters. Vooral in de herfst kan er wat regen vallen.