Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rhodos vakantie

4/5 - (1 stemmen)

Boven aanzicht van strand met blauw water en rotsen Rhodos is het grootste eiland van de Dodecanesen en telt ongeveer 98,000 inwoners. Het eiland is erg toeristisch en trekt elk jaar duizenden vakantiegangers van over de hele wereld. Het eiland kende een lange en bloeiende beschaving. Op de twee zuilen bij de ingang van de historische haven van Rhodos, staan er standbeelden van herten en bok en een hinde; zij zijn het symbool van Rhodos.

De middeleeuwse hoofdstad, gelegen in het hart van Rhodos, werd gebouwd door de Ridders van de Orde van St. John. U wordt er als het ware ondergedompeld in een middeleeuwse atmosfeer.

Rhodos is aantrekkelijk door zijn natuurlijke schoonheid: het eiland heeft geweldige stranden van fijn goudkleurig zand en prachtige groene landschappen zoals Mount Philerimos of de Vallei van de Vlinders …

Rhodos beschikt over een internationale vlieghaven. Het eiland is erg populair bij jongeren en beroemd om zijn levendige bars en bruisende discotheken.

Geschiedenis en Cultuur

Rhodos kende een opmerkelijke beschaving en een lange periode van welvaart, eindigend in belegeringen, verwoestingen, moordpartijen en massale deportaties. Door zijn strategische positie werd Rhodos overheerst door tal van volkeren, waaronder de Grieken, Perzen, Romeinen, Franken, Saracenen, Arabieren, Venetianen en Turken.
In 305 voor Christus, na de val van Macedoni??, werd er een enorme kolos van m????r dan 30 meter hoog gebouwd in de de haven van Rhodos. Schepen voeren onder zijn benen de haven binnen.

De kolos was ????n van de zeven wereldwonderen, maar stortte jammer genoeg tijdens een verschrikkelijke aardbeving in. In 150 voor Christus werd Rhodos ingenomen door de Romeinen; zij lieten er duidelijk hun sporen na. Vervolgens vestigden er zich de Ridders van de Orde van St. John; schatten uit die periode werden geplunderd en vindt men wereldwijd verspreid over tal van musea terug. Rhodos herwon zijn onafhankelijkheid in 1912. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het eiland bezet door Italiaanse troepen. Vervolgens werd het eiland binnengevallen door Duitse en Engelse troepen. Rhodos herwon zijn vrijheid in 1948 en werd bij de rest van Griekenland gevoegd.

Bezienswaardigheden

Het rijke verleden van Rhodos, drukte een duidelijke stempel op haar architectuur. De oude hoofdstad vertoont Venetiaanse, gothische en Turkse stijlkenmerken. U vindt er Turkse baden, oude moskee??n, mooie Byzantijnse kerken en traditionele witgekalkte, kubusvormige huisjes. In het hart van de hoofdstad ligt de met keien geplaveide ???straat van de Ridders???. Het Paleis van de Grote Meesters en de ???herbergen???, zijn z??ker een bezoekje waard.

De herbergen dienden als woning voor vooranstaande Frankische ridders. Het Paleis van de Grote meesters, een juweeltje uit de 14de eeuw, was de verblijfplaats van Mussolini tijdens de Italiaanse bezetting.
Het dorp Lindos, is van groot architectonisch belang. Lindos ligt op ongeveer 55 kilometer van de hoofdstad en werd bovenop een rots aangelegd. Het dorpje wordt gedomineerd door een kasteel, door de ridders gebouwd op de resten van een Acropolis. Naast de Cycladische architectuur, vindt u er ook vele Byzantijnse, Venetiaanse, middeleeuwe en Arabische elementen terug.

Traditioneel

De traditionele huizen van Rhodos zijn bijna allemaal uit steen, hout en aarde vervaardigd. De huizen van armere families bestonden uit slechts ????n rechthoekige kamer; het dak was van hout en de vloer geplaveid met zwarte en witte steentjes. De huizen van de rijkere families, telden meestal twee verdiepingen en hadden rijk gedecoreerde interieurs.

Kameiros, een antiek dorpje op ongeveer 36 km ten zuidwesten van Rhodos-stad, moet u zeker gezien hebben! Het is een Dorische stad uit ongeveer 142 voor Christus. U vindt er resten van een Dorische Tempel uit de 3de eeuw voor Christus, de tempel van Athena Polias uit de 6de eeuw voor Christus en de restanten van een stoa van 206 meter lang.

Rhodos-Stad, mag u natuurlijk ook niet van uw lijstje schrappen. Op Saint Stephen’s Hill, kunt u de overblijfselen van een oude acropolis, de tempel van Pythion Apollo en een klein amphiteater uit de 3de eeuw voor Christus bewonderen. In het zuiden van de stad vindt u een kleine dierentuin, een archeologisch museum en de moskee van Sueyman. In de nieuwe stad kunt u de Moskee van Murad Reis, een ruine van het 15de eeuwse fort Agios Nikolas, de nieuwe markt, het gouverneurspaleis en de kerk van Evangelismou bezichtigen.

De Vlinder Vallei, tot slot, is een ware streling voor het oog. In de periode van juni tot en met augustus, krioelt het er van de vlinders.

Toerisme

Rhodos bestaat vooral uit drukke, uitgeruste stranden waar u aan tal van watersporten kunt doen. De stranden worden kalmer naarmate u zich van de hoofdstad verwijderd. De stranden zijn goudkleurig en het zeewater is er kristalhelder.

Rhodos kent een mediterraan karakter. De zomers zijn er warm en worden enigszins verkoeld door een verkwikkende wind. De winters zijn er mild, met af en toe wat neerslag.