Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (2 stemmen)

Aglia Galini is een heerlijke plek om je vakantie te vieren. De Kretenzische cultuur, de gastvrijheid en levensstijl staan garant voor een heerlijk ontspannen vakantie. Maak een mooie wandeling in de heuvels, een sportieve fietstocht of een heerlijke boottocht naar een eenzaam strand. Geniet van een frisse duik, of een andere watersport in de azuur blauwe Libische zee.

Het dorp

Het dorp Agia Galini, wat in het Grieks letterlijk heilige stilte betekent, ligt in een prachtig landschap. Imponerende steile rotsen, trappen geflankeerd met rozerode bougainvilles, de Platis rivier die in zee uitmond in een azuur blauwe zee tegen een achtergrond van met sneeuw bedekt Idi gebergte; het zijn de lokale ingredi??nten die het dorp sieren. Ooit was het een charmant vissers dorp waar in vervlogen jaren naast een bloeiende hout- en olijfhandel ook een zeepfabriek floreerde tot het in de zeventiger jaren van de vorige eeuw voornamelijk overstapte op toerisme. De huizen zijn als een amfitheater tegen de omliggende heuvels aan gebouwd en kijken uit op de haven. Langs de kust zijn er verschillende grotten waar het zeewater een magisch spel speelt met de zonnestralen.

Familie

Agia Galini is een familie vriendelijk dorp, op de hoofdstraat na is de rest van het dorp autovrij. De hoofdstraat is geen doorgaande route en leidt enkel tot de haven. Naast een groot aantal restaurants, knusse bars met terrasjes heeft Agia Galini diverse voorzieningen waaronder een aantal souvenir winkels, kleding winkels, juweliers, supermarkten, winkels voor groente en fruit, brood en banketbakkers, een wasserij, een kapper, twee masseurs, een viswinkel, een slagerij, drie auto verhuur bedrijven, een tourorganisatie en twee geldautomaten. Elke zomer organiseert de plaatselijke ???Culturele Vereniging??? diverse feestelijkheden in en rondom de haven zoals het ???Vissersfeest??? in juni, een ???Kretenzische avond??? met folklore dans en traditionele lyra muziek in juli ??n een groots opgezet Grieks Popconcert rond de tweede week van augustus. Zoals het een toeristisch plaatsje betaamt, kun je er werkelijk alles eten waar je trek in hebt. Van een goede steak, hamburger en pizza tot vers gevangen vis uit de?? traditionele Griekse keuken, alles is er voorhanden.

Geschiedenis

Tijdens de Mino??sche beschaving (circa 3650 ??? 1450 v.Chr.) heette het dorp Soulia of Soulina. Soulia was toen de haven van het grotere nabijgelegen Syvritos. In het dorp bevond zich een tempel gewijd aan de godin Artemis. Rond 441 na Chr. Heeft de Byzantijnse Keizerin Eudocia een kerk op de ru??nes van deze tempel laten bouwen. Het dorp is rond 640 na Chr. door de Saracenen (Arabische piraten) volledig verwoest. In de vijftiende eeuw werd hier een nieuw klooster gesticht, genaamd Galini Christos. Twee granieten zuilen uit die tijd zijn nog altijd te bewonderen in de huidige kerk. Er zijn geruchten dat het dorp een opbloei beleefde tijdens de Venetiaanse overheersing maar helaas zijn er geen archieven gevonden die dat onderbouwen.

Al met al is Agia Galini een perfect op maat gesneden toeristische oase van rust in het enigszins schrale berglandschap. Een vakantie hier betekent een ontspannen verblijf in een van alle faciliteiten voorzien gebied aan een kindvriendelijk strand in een beschutte baai.