Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.2/5 - (5 stemmen)

Aghia Pelaghia is een gezellig klein vissersdorpje aan de noordkust van Kreta welke gesitueerd is in de baai, 23 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van het eiland Kreta. Dit dorpje heeft haar naam te danken aan een klooster waarvan de overblijfselen ongeveer een kilometer verderop zijn gevonden.

Geschiedenis en Weetjes

De regio is vol van natuurlijke schoonheden en vanwege zijn geografische positie heeft het een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Wat nu Aghia Pelaghia is, wordt al bewoond sinds ongeveer 2000 voor Christus aangezien de meeste vondsten terug dateren tot 1700 voor Christus en 1300 voor Christus toen de bewoners betrekkingen hadden met Faistos, Knossos en de Cycladen. De oude stad werd verwoest door een brand in 1200 voor Christus. Sir Arthur Evans heeft vermeld dat de beste geborgen resten van een Mino??sche haven waren.
Veel van de aldaar verzamelde keramieken zijn nu te vinden in het museum van Ashmolen in Oxford. De meest opmerkelijke overblijfselen zijn grote containers (voor de levering van schepen), de Romeinse Aquaduct, gegraveerd Tombes en nog veel meer. Het gebied wordt beschouwd als de oude stad van Apollonia, een belangrijke stad tijdens de Hellenistische periode (350 vC). De stad Apollonia werd definitief verwoest in 171 voor Christus na de hevige aanval door een bondgenoot, de stad van Kidonia.

Bezienswaardigheden en Natuur

Het prachtige groen en de wateren van Aghia Pelaghia strekken zich tot ver uit, tijdens een wandeling over de heuvels en door het dorp zult u dan ook continu kunnen genieten van schitterend uitzicht. Het is aangeraden een bezoek te brengen aan het gelijknamige klooster.??Aghia Pelaghia heeft prachtige zandstranden en vele accommodaties om de meest veeleisende bezoeker tevreden te kunnen stellen. Het bijzondere aan dit dorpje is dat het een haven van rust is, dit ten opzichte van andere nabijgelegen dorpen die vaak direct aan de hoofdweg zijn gesitueerd met alle drukte erom heen. Aghia Pelaghia is eigenlijk meer een kluster van kleine dorpjes en stranden, de hoofdstrand bevindt zich aan de oostzijde, deze is versierd met een gezellige boulevard met bars en restaurants waar u eindeloos kunt vertoeven.