Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Skiathos vakantie

4/5 - (1 stemmen)

Zee met witte huizen en rotsen Skiathos is het kleinste, maar meest kosmopolitische eiland van de Sporaden en ligt in het noordwesten van de Ege??sche Zee. Skiathos is het meest toeristische eiland van de Sporaden en biedt haar bezoekers tal van toeristische voorzieningen, diensten en faciliteiten. Skiathos huisvest toeristen van over de hele wereld.

Het eiland heeft slechts ????n dorp en dat is Skiathos-Stad, de haven en hoofdstad van het eiland. De rest van het eiland bestaat uit lange zandstranden, archeologische vindplaatsen, kerken, een groot aantal winkeltjes, villa’s, restaurants en grote hotelcomplexen.
Skiathos is de plaats bij uitstek voor wie houdt van een bruisend nachtleven, drukke stranden en animatie. Het charmante Skiathos heeft ook enkele rustigere stranden, verborgen valleien en kleine kreekjes.
Skiathos heeft een eigen vlieghaven die in de zomermaanden te bereiken is via chartervluchten vanuit Nederland.

Geschiedenis en Cultuur

Skiathos draagt zijn naam sinds de pre-Hellenistische periode. Sommige mensen beweren dat deze naam werd gegeven door haar eerste bewoners, de Pelasgen. Deze zouden onder de indruk zijn geweest van de schaduw (Skia), veroorzaakt door haar overvloedige vegetatie. Nadien werd het eiland bewoond door de Kretenzers, gevolgd door de Myceners. Het vruchtbare en strategisch gelegen Skiathos, trok tal van overheersers. Het eiland werd tijdens de 6de eeuw gekoloniseerd; tal van wijn- en olijfgaarden werden tijdens deze periode aangelegd. In 478 voor Christus werd het eiland bij Athene gevoegd.??SkiathosSkiathos vakantie
Skiathos werd officieel autonoom en onafhankelijk na de Peloponesische Oorlog in 404 voor Christus. Vervolgens werd het eiland overheerst door de Macedoni??rs, de Romeinen, de Atheners, de Saracenen, de Venetianen en de Turken.

In de 19de eeuw begon de bevolking van Skiathos met het bouwen van schepen; zij slaagden hierin briljant. Skiathos nam deel aan diverse acties tegen de Turken en werd het toevluchtsoord voor de Klephtes en de Armatoli; onder hen bevond zich de revolutionaire held Kolokotronis. Skiathos werd bij de rest van Griekenland gevoegd in 1830.
De hoofdstad werd zwaar beschadigd door Duitse bommen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 14 september 1943, zonken de nazi’s een onderzee??r met lokale helden enp 23 augustus 1944 staken ze het eiland in brand en exectueerden ze zeven jonge mannen. Deze twee data worden gevierd als de belangrijkste in de Geschiedenis van Skiathos.
Tijdens het nazibewind werd het eiland een toevluchtsoord voor tal van revolutionaire Grieken, Britten, Australi??rs en Zeelanders. Dankzij het toerisme, herstelde het economische en sociale leven op Skiathos zich snel.

Bezienswaardigheden

De architectuur van Skiathos verschilt van de traditionele Cyladische architectuur. De authentieke Skiathische huizen zijn eenvoudig en functioneel en werden opgetrokken uit drie delen: de benedenverdieping voor het opslaan van allerlei voorwerpen, de tussenverdieping door de familie gebruikt als hoofdverblijfplaats en de bovenverdieping om te slapen. De meeste van deze huizen hebben afgesloten portieken en tegeldaken. Slechts enkele huizen hebben het overleefd, maar ook de hedendaagse huizen hebben vooral tegeldaken en kleine met bloemen beschilderde balkons. De huizen worden omringd door smalle, met stenen geplaveidde straatjes en vele kleine pleintjes.
Skiathos
Skiathos-Stad telt een groot aantal uitstekende restaurants, toeristische agentschappen, winkeltjes, caf??s, bars en clubs. Meestal geconcentreerd in de hoofdstraat Papadiamanti en langs de haven. De commerci??le haven wordt van de oude haven gescheiden door het schiereiland Bourtzi, bedekt met prachtige groene pijnbomen. Op dit eiland kunt u de ru??nes van een kasteel bezichtigen, dat tijdens de Venetiaanse periode door de gebroeders Ghisi werd gebouwd.
Niet te missen zijn de prachtige stranden Mandraki en Koukounaries, de verlaten stad Kastro, het 18de eeuwse klooster Moni Evangelismou en het Kounistras klooster.

Stranden

Skiathos telt enkele mooie kilometerslange, goudkleurige zandstranden; bedekt met prachtige pijnbomen.
Skiathos heeft een zeer gezond mediterraan klimaat: de winters zijn er mild met zware regenval en de zomers zijn er vaak heet, doch koeler dan op de Cycladische eilanden. In de zomermaanden zorgt de Meltemi voor een verkoelende bries.