Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Patmos vakantie

4/5 - (1 stemmen)

Patmos behoort tot de Dodecanesen en ligt tussen de eilanden Leros en Ikaria.

Toerisme

diepblauwe zee met rotsformatie op de achtergrondPatmos is een bekend relegieus centrum; het ???Griekse Lourdes???. Het is in ????n van de grotten van dit eiland dat Sint Johannes een visioen kreeg, waaruit de ???Apocalyps??? ontstond. Het klooster van Sint Johannus trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. In de jaren ’60 werden talrijke hippies aangetrokken tot de ???mystieke??? kant van Patmos.
Afgezien van de vele kloosters en prachtige kerken, kunt u er genieten van mooie groene landschappen, adembenemend mooie stranden en pittoreske dorpjes. U zult er er zich meteen thuisvoelen dankzij de traditionele en gastvrije bevolking!

Geschiedenis en Cultuur

Volgens de Griekse mythologie werd Patmos oorspronkelijk ???Litios??? genoemd. Deze naam komt van de godin Artemis ook wel Litoida genaamd; zij was de dochter van Leto. Het eiland zou zijn begraven onder zee en Artemis en de God Apollo zouden Zeus hebben kunnen overtuigen om Patmos weer aan het oppervlak te brengen. Het eiland wordt ook verbonden aan de mythe van Orestes; hij zou na het vermoorden van zijn moeder zijn toevlucht hebben gezocht op het eiland.

Patmos zou volgens archeologische schattingen bewoond zijn sinds het derde milennium voor Christus. Overblijfselen van oude forten en begraafplaatsen, evenals de ru??nes ven een oude Akropolis, getuigen van een rijk verleden. Om tijdens de Peleponnescische oorlogen aan de Atheners te ontsnappen, vestigde de Spartanen zich op het eiland. Zij brachten een belangrijke culturele ontwikkeling met zich mee. Met de komst van de christenen kende Patmos een periode van drastische economische en culturle achteruitgang. Het eiland werd een verbanningsoord.

Romeinen

In 95 na Christus, werd de Theoloog Johannus door de Romeinse Keizer Titius Flavius Dominatus naar het eiland verbannen. Hij zou er onder het dictaat van God de ???Apocalyps??? hebben geschreven en bekeerde de lokale bevolking tot het christendom. Omstreeks de 11de eeuw na Christus werd er een enorm klooster ter ere van Sint Johannus opgericht. Een ??chte bezienswaardigheid! Het klooster heeft een middeleeuws fort en is versierd met tal van mooie 17de eeuwse frescos. In haar bibliotheek kunt u een fragment bewonderen van ???Het Evangelie van Marcus’.

In 1207 werd het eiland bezet door de Venetianen en in 1340 werd Patmos veroverd door de ridders van de Orde van St. Johannus. In 1522 namen de Ottomanen het bewind over en moest de lokale bevolking aanzienlijke belasting betalen aan de sultan. In 1655 werd Patmos terug een monastieke staat. In 1659 bezette Francesco Morozini, een prominent leider van de Venetiaanse troepen, opnieuw het eiland. Na de Turks-Venetiaanse Oorlog, in 1770, bezette Rusland op zijn beurt het eiland. In 1912 kwam Patmos onder Italiaanse bezetting en in 1945 onder de Duitse bezetting. In 1848 herwon het eiland zijn vrijheid en werd het weer onderdeel van het Koninkrijk Griekenland.

Bezienswaardigheden

Chora,de hoofdstad van het eiland, ligt op 5 kilometer ten zuiden van Skala, de belangrijkste haven van Patmos. Het dorp is gebouwd rond het klooster van St. Johannus de Theoloog; opgericht in 1088 door Christodoulos. In de 16de eeuw ontwikkelde Chora zich en werden er prachtige huizen gebouwd. De witte kubusvormige huizen werden vlak tegen elkaar gebouwd, langs kronkelende straatjes die allemaal naar het klooster leiden. U moet er zeker de grot van Sint Johannus, het klooser van Zoodohos Pigis en de kerken van Agios Fokas en Agia Akaterini een bezoekje brengen.

Skala is de belangrijkste haven en het toeristisch en economische centrum van het eiland. Het dorp ligt in het hart van Patmos, op een aantal kilometer van de hoofdstad. Deze mooie havenstad kende een belangrijke economische ontwikkeling omstreeks de 19de eeuw. Doordat piraten er op grote schaal plunderden, was Skala eerder zo goed als onbewoond. U kunt er genieten van een heerlijke vismaaltijd in ????n van zijn uitstekende tavernes of lekker doorzakken in ????n van de leuke tavernes, caf??s en discotheken. Een bootexcursie vanuit Skala naar het Petrokaravo eiland, is een ??chte aanrader!

Stranden

De meeste stranden liggen aan de oostkust van het eiland. Ze bestaan veelal uit goudgeel zand en kleine steentjes. Het water is er kristalhelder. Patmos telt een groot aantal geanimeerde stranden, maar u vindt er ook nog een aantal verlaten stranden die stilte en rust bieden.

Patmos kent een mediterraan klimaat. De zomers zijn er warm en worden tijdens de maanden juli en augus enigszins verkoeld door een verkwikkende wind. De winters zijn er vrij zacht, met af en toe wat neerslag.