Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kos vakantie

4/5 - (3 stemmen)

Kos is het derde grootste eiland van de Dodecanesen; na Rhodos en Karpathos. Het eiland ligt tussen Kalymnos en Nisyros, vlakbij de kust van Turkije. Kos is een groen en vruchtbaar eiland en is, na Rhodos, de meest toeristische vakantiebestemming in de archipel. Het eiland telt vele bars en immense hotels, maar u vindt er ook tal van rustige hoekjes, dorpjes, schilderachtige bergen, overvloedige waterbronnen en prachtige kleurrijke stranden. Kos is voornamelijk vlak, met slechts in het oosten een hoge bergketen.

Geschiedenis en cultuur

Lang zandstrand met de zee en een klif Kos zou volgens de Griekse mythologie, het eiland van Asclepius ??? de god van genezing ??? zijn. Uit archeologische opgravingen heeft men kunnen opmaken dat het eiland reeds werd bewoond in de prehistorie. Omstreeks de 14de eeuw voor Christus installeerden de Mino??ers zich op het eiland, gevolgd door de Achae??rs en de Dori??rs; deze laatsten richtten er de oude stad Kos op. In de 5de eeuw voor Christus veroverden de Perzen het eiland. Zij werden bij Salamis verslagen door Athene. Kos is het geboorteland van Hippocrates, de vader van de geneeskunde. Bij zijn dood in 357 voor Christus, werd de Askl??peidon opgericht. Deze diende als ziekenhuis en ontving pati??nten vanover het hele Midellandse Zeegebied. In het centrum van Kos kunt u nog steeds de boom bewonderen waaronder hij lesgaf.

In 394 voor Christus werd het eiland bij Athene gevoegd. Nadien werd Kos onderdeel van het Macedonische Rijk en namen de Ptolemee??n het heft in handen. Tijdens de Byzantijnse periode kende het eiland welvaart en rijkdom, hun geluk werd echter bedreigd door de herhaaldelijke aanvallen van piraten. In 1204 bezetten de Venetianen het eiland, gevolgd door de Ridders van St. John in 1315. Zij bouwden 100 jaar later een fort en enkele versterkingen. Kos kwam in de handen van de Turken van 1522 tot 1912, waarna de Italianen de leiding overnamen. Bijna het gehele eiland werd vernietigd tijdens een grote aardbeving in 1934. In 1943 kwamen de Duitsers aan de macht; totdat de Engelsen de leiding opeisten in 1945. In 1948 werd Kos uiteindelijk terug bij de rest van het onafhankelijke Griekenland gevoegd.

Bezienswaardigheden

De traditionele architectuur van Kos bestaat uit witte huizen met in felle kleuren beschilderde luiken en deuren. De huizen hebben platte daken. De straatjes zijn geplaveid en kronkelen langs de gebouwen. Het eiland kende vele overheersers; dit heeft duidelijke sporen achtergelaten op de architectuur. De Ottomanen lieten een paar magnifieke fonteinen en een aantal goed bewaarde moskee??n na. Het Venetiaanse kasteel, gebouwd door de Ridders van St. John, kunt u bewonderen in de haven van het eiland. Het is een defensief fort, kenmerkend voor die tijd. Het eiland herbergt ook een aantal prachtige gebouwen in Italiaanse stijl. Het gebouw dat dienst doet als gemeentehuis, is hier een uitstekend voorbeeld van. De meest authentieke architecturale creaties kunt u bezichtigen in de dorpjes Afsendiou, Pyli, Kefalos en Antimachia. Het eiland telt ook een aantal schilderachtige windmolens, deze zijn niet meer uit haar architectuur weg te denken!??

Pyli ligt ten zuid-westen van de hoofdstad van Kos, op een paar kilometer van Asfendiou. Pyli is samengesteld uit traditionele huizen en omgeven door groene velden. Het graf van een held van het oude Harmylos, is zeker een omweggetje waard. Verder kunt u er een Byzantijns kasteel bezoeken, met haar kerk gewijd aan de Maagd Maria. Antimachia mag u zeker niet missen! Dit dorpje ligt op een plateau in het centrum van Kos, vlakbij de luchthaven. Antimachia is opgebouwd uit pittoreske wijken, traditionele huizen en prachtige windmolens. Antimachia is ook een Venetiaans kasteel rijk. Vanaf het kasteel hebt u een magnifiek uitzicht over het dorp en Kos. Vanuit het dorpje Mastichari vertrekken er dagelijks veerboten naar het eiland Kalymnos. Kefalos staat bekend om zijn oude molen met uitzicht op het dorp en de ru??nes van de basiliek van Agios Stefanos. U kunt er smullen van lekker verse visgerechten en lokale specialiteiten. Kos-stad, de hoofdstad van Kos, telt vele winkeltjes en m????r dan 100 bars en eetgelegenheden. Je kunt er een citytour maken met de mini-trein. Kos telt een aantal prachtige stranden. Volgende bezienwaardigheden moet u gewoon op uw lijstje hebben staan: het Johannieterskasteel in Kos-Stad, de zoutpannen van Alikes, de Embros Therme en het kuuroord van Asklepieion.

Stranden

Kos is vooral populair omwille van zijn mooie uitgestrekte stranden, gelegen in schilderachtige baaien. Het water is er kristalhelder en kleurt er van azuurblauw naar smaragd. Sommige stranden bestaan uit kiezelsteen, anderen uit wit of goudkleurig zand en sommigen stranden zijn bedekt met zwart zand. Dankzij zijn mediterrane klimaat, kent Kos het hele jaar rond vele zonnige dagen. De watertemperatuur blijft er vrij hoog tijdens een aantal maanden en laat bezoekers toe zelfs in de lente en herfst te baden.

Een verblijf in Kos zal dus niet snel doen vervelen en is zelfs zeer geschikt om met het hele gezin te bezoeken. Een verblijf in een hotel als biedt alle faciliteiten voor zowel jong en oud. Na een dag sightseeing de ideale plek om even bij te komen.