Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ios vakantie

4/5 - (3 stemmen)

Het eiland Ios behoort tot de Cycladen en ligt tussen de eilanden Naxos en Santorini. De moeder van Homerus zou er, volgens Herodotus, zijn geboren. Ook het graf van Homerus zou zich op Ios bevinden; dit in het plaatsje Plakoto. Ios is d?? ideale bestemming voor wie houdt van plezier en genot.??

Rotsen en helderblauw zeewaterGeschiedenis en cultuur

Ios wordt bewoond sinds het begin van de Cycladische periode, zo blijkt uit een aantal archeologische opgravingen. Ios kende een grote en florerende cultuur. Dit kan men opmaken uit de kasteelru??nes en de vazen ten westen en ten noorden bij de ingang van Hora. Het kasteel zou zijn bewoond sinds de archa??sche periode. Verscheidene opgravingen tonen aan dat het eiland werd bezocht door Achae??rs, Fenici??rs, Carianen en Pelasgen. In 1050 installeerden de Ioni??rs er zich. Ios kent een democratie sinds de Klassieke periode. Van 338 tot 315 voor Christus kwam Ios onder Macedonisch bewind, waarna het eiland zijn onafhankelijkheid herwon. Rond de 2de eeuw voor Christus werd het eiland gedomineerd door de romeinen.

Er werden talrijke kerken gebouwd tijdens de Byzantijnse periode. Ios werd meermaals door piraten aangevallen na de val van het Byzantijnse Rijk. Daarom gingen de bewoners over tot het bouwen van versterkte steden en kastelen, waaronder het kasteel van Hora. In de 15de eeuw kwam het eiland onder het beheer van de Venetiaanse familie Crispi en werd het toegevoegd aan het Hertogdom van Naxos. De familie Crispi bouwde nieuwe kastelen op de oude ru??nes om zo de aanvallen van piraten beter te kunnen afweren. De beroemde piraat Barbarossa wist in 1537 het eiland in zijn macht te krijgen. De jaren nadien werd Ios bezet door piraten en Turken. Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog stelde Ios 24 uitgeruste schepen ter beschikking. Het eiland werd bevrijd in 1829 en maakt sindsdien deel uit van het moderne Griekenland.

Toerisme

Ios is samen met Paros en Mykonos ????n van de meest toeristische eilandjes van de Cycladen. U kunt er tot in de late uurtjes doorzakken in tal van bars en nachtclubs. Wie houdt van ontspanning en rust komt er eveneens aan zijn trekken. Ios kent tal van mooie plaatsjes die meer dan een bezoekje waard zijn! Tal van stranden zijn er verlaten, zelfs in de zomer. U kunt er rustig en ongestoord wandelen en zwemmen. In de hoofdstad vindt u tal van archeologische sites en interessante bezienswaardigheden. Ios is een paradijs voor elkeen! Enkel de hoofdstad Hora wordt het hele jaar rond bewoond. Mylopotas en het havenstadje Ormos liggen er in de winter zo goed als verlaten bij.

Bezienswaardigheden

Ios vertoont typisch Cycladische architecturale stijlkenmerken. Kleine witte huisje met platte daken en blauwe luiken, gescheiden door smalle straatjes. U vindt er tal van stenen trappen, bogen en kleine kapellen. Het dorpje is opgebouwd in amphitheatrische stijl, bovenop een heuvel. Het kerkje Panagia Gremiotissa, gelegen op het hoogste punt van het dorp, biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Ios ontvangt u in een wereld van schoonheid en magie. Ios telt een aantal mooie kerkjes die u zeker moet hebben gezien! De bekende kerk Panaghia Gremiotissa ligt op het hoogste punt van Hora, de hoofdstad van Ios. De klokkentoren is afgewerkt met een blauwe koepel. Panagia Gremiotissa is het symbool van Ios! De magnifieke kerk Agia Ekaterini bevindt zich eveneens in de hoofdstad en werd gebouwd op de ru??nes van een tempel gewijdt aan Apollo.

Panaghia Paleokastritissa is een kleine, witgekalkte, Byzantijnse kapel en ligt in het oosten van Ios. Dit kerkje werd temidden van een 19de eeuwse Venetiaanse kasteelru??ne opgetrokken. Het kerkje is enkel te voet bereikbaar. Het prachtige 17de eeuws Byzantijns kerkje Agia Irini is zichtbaar vanaf Yialos en is ook enkel te voet bereikbaar. De Kathedraal van Ios, tot slot, is een imposant bouwwerk bekend om zijn magnifieke iconen. Ze ligt in het hartje van Hora. Ios heeft ook een interessant archelogisch museum, ondergebracht in een prachtig, geel neoklassiek gebouw. Er worden tal van voorwerpen tentoongesteld die werden gevonden tijdens archeologische opgravingen vanaf 1980 tot nu, waaronder enkele prehistorische werktuigen, keramische voorwerpen en romeinse inscripties. Het museum ligt in het centrum van Hora. Ios heeft indrukwekkende, kilometerlange, goudgele stranden. Voor toeristen zijn er tal van faciliteiten beschikbaar op sommige stranden, terwijl andere stranden dan weer vrijwel volledig verlaten zijn. Voor ieder wat wils dus! Ios kent weining regenval en de winters zijn er zacht. Tijdens de lente en de herfst zijn de temperaturen er mild. De zomers zijn droog, zonnig en warm, met temperaturen die oploppen tot gemiddeld 29?$B!k(B. De noorderwind ???meltemia’, zorgt tijdens de maanden juli en augustus voor wat verkoeling.