Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Naxos vakantie

4/5 - (2 stemmen)

Het eiland Naxos ligt in het centrum van de Cyladen en heeft een totale oppervlakte van 448 km2 en een kustlijn van maar liefst 148 kilometer. Door zijn centrale ligging kunt u er zich gemakkelijk verplaatsen naar de andere eilanden.

Geschiedenis en cultuur

Witte muurtjes met een windmolen erop Volgens de Griekse mythologie verborg Zeus, de God der goden, zich op het eiland Naxos om aan de wreedheden van zijn vader Cronos te ontsnappen. Dionysos, de zoon van Zeus en de God van de wijn, zou op het eiland Naxos zijn geboren. De wijn van het eiland Naxos werd beroemd tijdens de oudheid en Dionysos werd de beschermgod van het eiland. Arianne, de dochter van Koning Minos zou op het eiland zijn achtergelaten door Theseus.

Dionysos vond haar op de oostelijke oever en werd op haar verliefd. Uit hun verbond zouden Oinopios en Staphylos zijn geboren. Deze verening werd door talrijke kunstenaars en dichters vereeuwigd.
Van 4000-1000 voor Christus, was Naxos was het grootste culturele centrum van de Cycladen. Het eiland werd door talrijke volkeren overheerst, waaronder de Thraci??rs en de Ioni??rs. Zij maakten van Naxos een belangrijk maritiem handelscentrum.

Tijdens de oorlogen tegen de Perzen vochten de eilandbewoners moedig aan de zijde van de Atheners. Na de Peloponesische Oorlogen kwam het eiland onder het bewind van Macedoni??. Vervolgens namen de Ptolemee??n, de Ridders van Rhodos en de Romeinen het heft in handen. Het christendom deed er zijn intrede tijdens de eerste eeuw voor Christus. In 1207 kwam Naxos onder het bewind van de Venetiaanse leider Marco Sanudo. Hij bouwde het Ducal kasteel op de top van de hoofdstad. Het eiland werd onderverdeeld in 56 provincies, toebedeeld aaneen aantal edele Venetiaanse families. Onder het juk van de Ottomanen, vanaf 1564, kende Naxos zeer donkere tijden. Het eiland werd onderdeel van de onafhankelijke Griekse staat vanaf 1831.

Toerisme

Naxos telt ongeveer 20,000 inwoners, de helft van de bevolking woont in de hoofdstad Hora. Het eiland ligt op ongeveer 103 nautische mijlen van de haven van Piraeus; dit is een tochtje van ongeveer 5h40 per ferry. Naxo wordt van noord naar zuid doorkruist door een bergketen. Haar vlakten zijn z????r vruchtbaar en beplant met aardappelen, olijven, wijngaarden, citroen- en sinaasappelgaarden. De vruchtbare gronden zorgen ervoor dat Naxos haast zelfstandig kan leven. De berg, Mount Zeus, heeft een piek van 1004 meter en biedt een schitterend zicht. Naxos heeft een eigen vliegveld, maar u kunt er niet direct vanuit Nederland aanvliegen; u dient een vlucht te nemen van Athene naar Naxos.

Bezienswaardigheden

Het rijke verleden van Naxos heeft een duidelijke stempel gedrukt op haar architectuur. De talrijke authenthieke huizen, kloosters en defensietorens, geven Naxos een uniek en magisch karakter. Naxos telt tal van mooie Venetiaanse herenhuizen. De patio en gevels van deze drie verdiepingen tellende gebouwenzijn versierd met de emblemen van grote Venetiaanse families. Hun vloeren zijn bedekt met marmer van Naxos. De authentieke huisjes zijn kubusvormig met platte daken en kleurrijke deuren en luiken.

Chora de hoofdstad van Naxos, moet u zeker hebben gezien! Het is de belangrijkste haven en het eiland en het commerci??le centrum van de Cycladen. De hoofdstad bleef lang gespaard van het massatoerisme en wist zijn authenticiteit te bewaren. Bij de ingang van de haven, op het eiland Palati, kunt u de restanten van een marmeren deur (de restanten van de tempel van Apollo) bezichtigen. Ook het Archeologisch Museum is een bezoekje waard. Apiranthos is wellicht het mooiste stadje van Naxos. Haar Venetiaanse herenhuizen, defensietorens en met marmer geplaveide straten, zijn adembenemend mooi. Het kerke Panagia Apeiathissa, ????n van de oudste kerken van Naxos, mag u zeker niet van uw lijstje schrappen. Apiranthos heeft ook drie musea: het Acheologisch Museum Apiranthos, het Museum van Volkskunst en het Museum van Geologie.

Interessant zijn ook het mooie kustplaatsje Appolonnia, de Melanes dorpen en het dorpje Moni. In Apollonia wordt er marmer gedolven en kunt u het halfvoltooide 6de eeuwse Kouros beeld bewonderen. De Melanes dorpen staan bekend om hun Della Rocca toren en de oude marmergroeve van Flerio. Moni, tot slot, ligt in een mooie vallei en herbergt de zeer apparte Panagia Drosiani kerk, met koepels uit de 6de eeuw.

De archeologische vondsten van Iria, de tempel van Dimitra in Ano Sangri en het Venetiaanse opgebouwde Chalki met haar Fragopoulo toren, zijn eveneens een ommetje waard!

Stranden

Naxos staat bekend om zijn magnifieke goudgele straden met kristalhelder turquoise wateren. Sommige stranden zijn uitgerust met parasols en stoelen en bieden de mogelijkheid om aan watersport te doen. De St. George baai nabij Chora is een waar paradijs voor surfers.

Het klimaat op Naxos is typisch mediterraan. De zomers zijn er warm en worden enigszins verkoeld door een verkwikkende wind. De winters zijn er vrij fris, met af en toe wat neerslag.