Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Leros vakantie

4/5 - (3 stemmen)

Leros maakt deel uit van de Dodecanesen en ligt tussen Patmos en Kalymnos. Het eiland werd gebruikt als marinebasis door de troepen van Mussolini tijdens de Tweede Wereldoorlog en was tijdens de junta van 1967 tot 1974 een plaats van ballingschap. Sinds kort stelt Leros haar deuren open voor toeristen.

Toerisme

U vindt er tal van schilderachtige vissersdorpjes en de lokale bevolking is er uite3rst charmant. Leros telt tal van prachtige zandstranden en uitstekende tavernes waar er lekkere verse visspecialiteiten worden geserveerd. Het eilandje telt een aantal leuke kustdorpjes. Sommigen onder hen zijn erg kleurrkijk en hebben een traditionele architectuur. De hoofdstad bestaat uit de drie dorpjes Hagia Marina, Platanos en Panteli. De dorpjes liggen rondom een heuvel waarop een Byzantijnse burcht prijkt.

Geschiedenis en cultuur

De geschiedenis van Leros gaat terug tot in het neolitische tijdperk. Van 8000 tot 3000 voor Christus werd het eiland bewoond door de Parthen. Todat ze werden verjaagd door de Dori??rs, vestigden er zich ook de Phoenici??rs en de Kretenzers. Na de Perzische oorlogen werd Leros bij Athene gevoegd. In het Byzantijnse tijdperk richtte men er vele mooie kerken en het kasteel van Lepides op. In 1314 werd Leros bezet door de Johanieter ridders van Rhodos; todat de turken in 1523 het heft in handen namen.

Tussen 1912 en 1943 werd het eiland ingenomen door de Italianen, hun bouwwerken drukten een ontuitwisbare stempel op de architectuur van Leros. Zij richtten de stad Lakki op. In 1948 werd het eiland weer bij het huidige Griekenland gevoegd. De leegsttaande gebouwen werden gebruikt om psychiatrische pati??nten op te vangen. Dit weerhield toeristen er jarenlang van hun vakantie op Leros door te brengen.

Bezienswaardigheden

Leros kent een mix van neo-klassieke archetecturale elementen, typisch voor de Dodecanesen. U ontdekt er mooie stenen huizen met platte daken met tegels en gekleude deuren en ramen. De neo-klassieke gebouwen dateren voornamelijk uit de 19de eeuw en zijn over het algemeen bruingekleurd. Deze gebouwen staan in perfercte harmonie met de witte, traditionele huizen. Italiaanse stijlkenmerken vindt u vooral terug in de natuurlijke haven van Lakki.??

Agia Marina is de tweede grootste haven na Lakki en tevens het commercieel en administratief centrum van het eiland. U vindt er tal van leuke restaurants en bars. Agia Marina bevindt zich aan de voet van een heuvel waarop een zeer goed bewaard Byzantijns fort werd gebouwd. Het dorpje telt ook een mooie kerk een herbergt een museum waar kerkelijke objecten worden tentoongesteld. Het dorpje Alinda, ligt in de gelijknamige baai op ongeveer 5 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Leros. U vindt hier hotels, restaurants bars en clubs. De Beleni toren bevindt zich in het centrum van het dorp en herbergt een klein museum en een bibliotheek. Het Alinda strand is vrij toeristisch en u kunt er tal van watersporten beoefenen.

Lokale bevolking

De kleine haven Pandeli is het mooiste dorpje van het eiland. Haar bevolking bestaat voornamelijk uit vissers en is z????r gastvrij. Platanos, tot slot, is de oude hoofdstad van het eiland en ook zijn culturele centrum. Het is een pittoresk dorpje dat zijn authentieke charme wist te bewaren. U vindt er prachtige traditionele huizen en enkele neo-klassieke bouwwerken.

Leros telt een aantal kerkjes die zeker een ommetje waard zijn! Het Byzantijnse kerkje Hagios Georgios, het magnifieke 14 de eeuwse kerkje Panagia Gourlomata, het Byzantijnse kerkje Onze-Lieve-Vrouw van het Fort en de adembenemend mooie kerk van de Maagd Kouvradena moet u zeker gezien hebben. Dit laatste kerkje zou zijn gebouwd nadat een visser er een icoon van de maagd Maria vond en terstond werd genezen van een blessure aan zijn hand. De plaatselijke bevolking gelooft nog steeds in de helende krachten van het icoon.

Stranden

De stranden van Leros tellen enkele prachtige baaien met goudkleurig zand en kristalhelder water. U vindt er zowel uitgeruste stranden waar u aan watersport kunt doen, als vrijwel verlaten stranden waar u heerlijk tot rust kunt komen.

Het klimaat van Lefkas is typisch mediterraan. De zomers zijn er warm en worden enigszins verkoeld door een verkwikkende wind. De winters zijn er mild, met af en toe wat neerslag.