Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cycladen vakantie

4/5 - (1 stemmen)

De Cycladen bestaan uit een archipel van 56 eilanden, waaronder 39 bewoonde eilanden. De voornaamste eilanden zijn Tinos, Syrtos, Sikinos, Amorgos, Andros, Antiparos, Anafi, Los, D??los, Kimolos, K??a, Mykonos, Naxos, Mils, Thera en S??rifos. De Cycladen archipel verenigt ???het oude??? met ???het nieuwe???. Sommige eilanden zijn authentiek en rustig gelegen, anderen zijn dan weer vrij toeristisch aangelegd. De hoofdstad van de Cycladen is Ermoupoli. De eilanden bestaan uit robuuste, veelkleurige rotsontsluitingen, verankerd in een azuurblauwe zee, omringd door gouden stranden en bezaaid met sneeuwwite vierkante gebouwen en prachtige Byantijnse kerkjes met blauwe koepels. De Cycladen vormen een waar paradijs.

Geschiedenis en cultuur

Windmolen op rotsen De Cycladische beschaving ontstond in de late Bronstijd, nabij Santorini. Santorini werd jammer genoeg zwaar beschadigd door een vulkaanuitbarsting. De inwoners van de Cycladen waren welvarende zeelui; ze dreven handel in het het oostelijk gedeelte van de Middelandse Zee. De oorspronkelijke bevolking zouden vluchtelingen uit het zuidwesten van Klein-Azi?? zijn, Lelegers genaamd. Archelogische opgravingen tonen aan de de Lelegers agrari??rs zouden zijn geweest. Nadat het Romeinse Rijk in twee werd gedeeld, rond omstreeks 395 voor Christus, werden de Cycladen geregeerd vanuit Constantinopel. Na de plundering van Constantinopel in 1204, gaven de Franken de Cycladen aan Veneti??.

De eilanden werden zo verkaveld ten voordele van enkele opportunistische artistocraten. De eilanden werden ingenomen door de Turken in 1537 en vervolgens zwaar verwaarloosd. De Cycladische bevolking moest steeds op zijn hoede zijn voor de invallen van piraten. Hun steden (vaak gevestigd op heuveltoppen) vormden een doolhof aan smalle straatjes, bedoeld om indringers om de tuin te leiden. In 1563 waren nog slechts 5 van de 16 eilanden bewoond. De bevolking trok massaal weg onder de terreur van piraterij. In 1771 werden de Cycladen ge??nnexeerd door de Russen. Een paar jaar later werden de eilande opge??st door de Ottomanen. Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog dienden de eilanden als toevluchtsoord.

Toerisme

Mykonos

Mykonos staat aan de top van het lijstje van de meeste reizigers. In dit vrolijke stadje geniet u van luxe boetieks, een bruisend nachtleven, romantische zonsondergangen en grote stranden. Mykonos is de uitvalsbasis voor het heilige eiland Delos.

Naxos

Naxos kon door zijn vruchtbare gronden overleven zonder toerisme. Hierdoor wist het eiland zijn authenticiteit te behouden. Verken zijn prachtige stranden, zijn heuvelachtig binnenland en zijn ongerepte dorpen. U kunt er heerlijk smullen van de lokale producten zoals olijven, wijn, kaas en vijgen. Naxos is ook het grootste eiland van de Cyladen. U kunt het eiland best te voet verkennen; een eeuwenoud netwerk van paadjes verbindt kerkjes en dorpen. De belangrijkste stad van Naxos is Hora, bekend om zijn Venetiaanse Kastro.

Plateia Miaouli

De mooiste stedelijke ruimte van de Cycladen is Plateia Miaouli, gelegen in het centrum van de hoofdstad Ermoupolis, op het eiland Syros. Het plein wordt omringd door palmbomen, caf??s en bars. Ten noorden van het plein kunt een een aantal prachtige neoklassieke huizen bewonderen. Ook het kleine archeologische museum, opgericht in 1834 en daarmee ????n van de oudste van Griekenland, is zeker uw aandacht waard. Er worden voorwerpen uit keramiek en marmer tentoongesteld, evenals graf steles en een aantal Cycladische beeldjes.

Exobourgo Fort

Exobourgo was een Venetiaans fort, gebouwd bovenop een heuvel van ongeveer 640m. Het fort wordt omringd door een aantal ongerepte dorpjes. Hier leverden de Venetianen hun laatste strijd tegen de Turken; er blijft slechts een ru??ne van over.
Het Oude Delos
Delos is ????n van de belangrijkste archeologische sites van Griekenland. Delos is de mythische geboorteplaats van de tweeling Artemis en Apollo; vandaar zijn bijnaam ???het heilige eiland???.
Het Heiligdom van Apollo is ????n van de plaatsjes die u ongetwijfeld een bezoekje moet brengen. Ook het leeuwenterras is een absolute must. De statige, uit marmer vervaardigde leeuwen, werden door Naxos geschonken aan Delos in de 7de eeuw voor Christus om het heilige gebied te bewaken.

Natuur en klimaat

Zelfs tijdens de winter is het nooit echt koud in de Cycladen, sneeuwval is zeldzaam, maar komt voor. De Meltemi, een sterke noordelijke wind, brengt verkoeling tijdens warme zomerdagen. De meeste neerslag valt er in de maanden oktober en mei. In de zomer kampt men er soms met watertekorten. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot gemiddeld zo’n 12?$B!k(B en in de zomer lopen de temperaturen er vaak op tot gemiddeld 30?$B!k(B en meer.