Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chios vakantie

4.2/5 - (6 stemmen)

Chios is een ???groen??? eiland ten noord-oosten van de Ege??sche Zee. Dit eiland ligt net tussen Lesbos en Ikaria, op ongeveer 8 kilometer van de Turkse kust. Hier werd Homerus geboren. Aan hem danken we de ???Ilias??? en de ???Odyssey???. Chios herbergt prachtige landschappen, magnifieke stranden en pittoreske zee- en bergdorpjes die hun middeleeuws karakter hebben behouden. Chios telt tal van archeologische sites en historische monumenten.

De dorpjes ??? Mastihochoria genaamd ??? zijn wereldwijd bekend voor hun cementproductie. Dankzij zijn cementproductie en zijn maritieme industrie, is het eiland economisch onafhankelijk en nog beschut van het massatoerisme. Het toerisme is er vooral gelokaliseerd rond de hoofdstad, met zijn talrijke geanimeerde bars.

Boot in Azuurblauw water Geschiedenis en cultuur

Volgens de Griekse mythologie zou Inopion, de zoon van koning Minos van Kreta, de eerste koning van Chios zijn geweest. Inopion zou de eilandbewoners hebben geleerd hoe wijngaarden te cultiveren. Chios staat reeds eeuwen bekend om zijn wijnen. Het eiland zou zijn vernoemd naar de dochter van Inopion, Chinoa geheten. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat het eiland bewoond is sinds de Neolitische periode. De geschiedenis van Chios heeft zowel hoogtes als laagtes gekend. Periodes van welvaart werden afgewisseld met periodes van plunderingen, aardbevingen en bloedvergieten. Tijdens de ???Peloponneshische oorlogen??? vocht Chios naast Athene en bleef onder diens controle tot 356 voor Christus.

In de 14de eeuw kwam Chios onder Gunuees bewind.
Het leven was hard en de bevoling werd opgesloten in versterkte dorpen uit angst voor diefstal en smokkel van het waardevolle cement. De Genuese bezetting duurde tot 1566. Begin 18de eeuw werd de school van Chios gesticht en werden er talrijke kerken opgericht. In 1821 nam Chios deel aan de onafhankelijkheidsoorlog, waarvan de gevolgen verschrikkelijk waren. Op 30 maart 1822 vielen 7000 Turkse soldaten het eiland binnen en sneden m????r dan 25,000 mensen de keel over; 45,000 mensen zouden als slaaf zijn meegenomen . De overlevende werden getroffen door hongersnood en Tyfus. Slechts 2000 van de oorspronkelijk 100,000 inwoners bleven op het eiland achter.

Toerisme

De architecturale stijl van Chios verschilt van die van de andere eilanden ten noord-oosten van de Ege??sche Zee. Na de aardbeving van 1821 werden er in de hoofdstad van het eiland, Chora, vele neoklassieke huizen verwoest. Slechts ????n district (de oude wijk), bleef bewaard. U kunt er genieten van prachtige, schilderachtige kronkelstraatje, een aantal Turkse huisje en een Byzantijns kasteel, gebouwd tijdens de Genuese bezetting. De dorpshuisje zijn allemaal opgebouwd rond een wachttoren, in het dorpscentrum gelegen. Hier zochten de bewoners hun toevlucht in geval van invasie.

Hun interieurs zijn z????r rijk versierd met borduurwerk en kleurstoffen. De middeleeuwse versterkte dorpjes Armolia,Blaas, Olympi, Mesta en Pyrgi, werden gebouwd rond de 14de en 15de eeuw en werden door de Griekse overheid als historisch erfgoed geklasseerd. Door de cementproductie, zijn de bewoners van deze dorpen vrij welstellend. In het noordelijk gedeelte van Chios zijn de huizen veel eenvoudiger en gebouwd met materialen die het eiland rijk is; voornamelijk steen en hout. De muren zijn over het algemeen met kalk beschilderd.

Kerken

Chios telt een aantal kerkjes die m????r dan een bezoekje waard zijn. Het klooster van Nea Moni, ook wel Hagios Minas genaamd, werd in het midden van de 11de eeuw gebouwd. Dit klooster staat jammer genoeg bekend om zijn wreed verleden. Op 30 maart 1822, werden er 300 vrouwen en kinderen de keel overgesneden. De kerk van het oostelijk klooster is ????n van de belangrijkste historische Griekse monumenten. Het klooster ligt in Karies, op ongeveer 15 km ten westen van de hoofdstand van Chios. Het klooster van Nea Moni werd tot werelderfgoed verklaard door Unesco. U dient er gepast gekleed te gaan! Het 13de eeuwse kerkje van de maagd Krina ligt in het dorpje Vavli, ten zuiden van de hoofstad en pronkt met zijn prachtige muurschilderingen.

Enkele van deze muurschilderingen werden gerealiseerd door de beroemde 18de eeuwse schilder Michel Chomatzis. Het kerkje van Hagioi Pateres, wordt bewoond door 4 monikken en is bezaaid met prachtige muurschilderingen. Na zonsondergang, worden vrouwen er niet meer toegelaten. Tot slot moet u zeker eens langslopen bij het klooster van Kournas. Dit klooster ligt vlakbij het dorpje Karyes, ten noord-westen van de hoofdstad Chios. Jaarlijks trekt dit klooster honderden bezoekers en pelgrims.

Bezienswaardigheden

Chios telt een aantal interessante musea waaronder onder andere het archeologische museum van Chios, het museum van Nea Moni, het paleis Palataki, het Philoproodos Omilos museum, het museum van Byzantijnse kunsten en het Zeemuseum.

Chios heeft prachtige goudgele stranden en het water is er kristalhelder. De stranden rondom de hoofdstad zijn toeristisch en u kunt er aan watersport doen.??Karfas is een van de bekendste badplaatsen van Chios.In het gezellige centrum vindt u tavernen, winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Op het prachtige zandstrand is het heerlijk vertoeven. Karfas ligt aan de rand van het district Kambos, een vruchtbare vlakte, ook wel ‘de tuin van Chios’ genoemd. Olympia beschikt over uitstekende hotels en appartementen in Karfas.??Het Karfas-strand is een zandstrand. Er zijn veel faciliteiten op het strand gedurende de periode van half april t/m oktober, namelijk ligbedden, parasols, kleedcabines, toiletten, douches, strandbewaking, EHBO en horecagelegenheden.

Ook het Ampi-strand is een verzorgd zandstrand met toeristische faciliteiten.??Er zijn een aantal taverna’s met terras in Karfas.
Er zijn een paar minimarkten/toeristenwinkels, een souvenirwinkel en een kledingwinkel.??Er zijn een aantal uitgaansmogelijkheden in Karfas, zoals een aantal bars, die verspreid langs de kustweg liggen. Tussen Karfas en Kontari ligt een discotheek.??In Karfas vind je een duikschool en een tennisbaan. Verder kun je, je in Karfas vermaken door middel van bananariding, kano’s, ringoriding, waterfietsen, waterscooters, waterski’s en een strandvolleybalnet.