Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telendos vakantie

4/5 - (3 stemmen)

Telendos is een klein, rustig eiland, op de noord-west kust van Kalymnos gelegen. Telendos maakte in vroegere tijden deel uit van het eiland Kalymnos, totdat een grote aardbeving in het jaar 554 de eilanden van elkaar scheidden. Telendos telt slechts een Een meisje in haar bikini met een duikbril op die aan het snorkelen is90-tal inwoners.

Dit sprookjesachtige eiland, waar de bewoners vooral vissen, aan landbouw doen of weven, ligt ver van alle vervuiling en verkeersproblemen; er zijn namelijk geen auto’s. Op Telendos leeft men op een drafje, zonder asfalt of auto’s. Een id??ale plaats om te onthaasten. Telendos is niet alleen aantrekkelijk omwille van zijn authentieke karakter en zijn mooie landschappen; ook historisch gezien is het eiland interessant. Telendos levert een essenti??le bijdrage aan de culturele en economische ontwikkeling van het gebied.

De lokale inwoners kiezen voor een ???langzame???levensstijl en houden vast aan hun traditionele manier van leven. Omdat Telendos slechts een klein eilandje is, worden alle provisies (inclusief water), overgebracht van Kalymnos. De ferry vaart om het half uur en houdt het eiland in leven!
Het eiland telt enkele tavernes, een coffee shop, een bar en twee minimarkten. Ook vindt u er enkele juwelierszaken en souvenirswinkeltjes.
U kunt er genieten van een heerlijke maaltijd, maar let er wel op dat uw bord leeg is vooralleer de laatste ferry vertrekt!

Geschiedenis en Cultuur

Het eiland Telendos werd van Kalymnos gescheidden rond de 6de eeuw na Christus. De krachtige aardbeving van 554, die het gehele Oost Byzantijnse Rijk platlegde, trof ook Kalymnos. Er vielen vele doden en tal van nederzettingen en kerken werden met de grond gelijkgemaakt. De streek tussen Kalymnos en Telendos verzonk in zee; dit ziet u nog steeds aan de enorme scheuren op de kust van Kalymnos. Ook vindt u aan de oostkust van het eiland Telendos en op de bodem van het zeekanaal tussen de twee eilanden, nog een groep verzonken gebouwen. Op het strand van Pothia vond men de helft van een kerk terug op droog land, terwijl de andere helft zich onder water bevindt.


Tijdens de 7de eeuw werd Telendos het slachtoffer van aanvallen en plunderingen door de Arabieren. De meeste bewoners trokken hogerop de bergen in; daar vestigden ze de versterkte nederzetting van Agios Constantinos. Aan het einde van de 10de eeuw, na de overwinning van de Byzantijnen tegen de Arabieren, werd de kust van Telendos weer bewoond. Later werd het eiland volledig verlaten. Gedurende de Ottomaanse bezetting, geraakte het eiland stilaan weer bewoond. De Kapel van de Hemelvaart van Maria, gelegen naast de ru??nes van een vroeg-chirstelijke kerk, werd gebaseerd op de Post Byzantijnse architectuur.

Bezienswaardigheden

Alhoewel Telendos slechts een klein eiland is, telt het een groot aantal kerken. Op de rotsachtige kustlijn vindt u Ayios Yiorgios ??? de kerk van St. Georgius -. Volgens de legende zou het ros van St. Georgius hoefsporen achter hebben gelaten in de rotsen achter de kerk; vandaar haar naam.

Ook Ayia Panaya op het pad naar Hoklakas, de ru??nes van Ayios Vasilios en Ayios Haralambos, zijn zeker een bezoekje waard!
Houdt u van wat activiteit? Dan kunt u een wandeling naar Ayios Konstantinos overwegen. Ayios Konstantinos ligt op de berg Raki, op ongeveer een half uurtje wandelen. Vergeet niet een flesje water mee te nemen! U kunt ook een bootuitstapje maken van Telendos naar Emporis of rondom het eiland. Vooral haar prachtige zonsondergang mag u niet missen! Elk jaar ??? eind juli, begin augustus – vindt het Telendos Festival plaats op het eiland. Een feest met lokale kunsten, artisanaal vervaardigde voorwerpen en … muziek!

Stranden

Telendos heeft een aantal prachtige stranden. U kunt er heerlijk zonnen of relaxen. De meest nette en mooiste baaien zijn die van Plaka en Pothia. Het water is er kristalhelder; ideaal om te zwemmen of te snorkelen! Het Pothia Strand brengt u terug in de tijd. U kunt er de ru??nes van een oud dorpshuisje bezichtigen.

Telendos heeft een typisch mediterraans klimaat, met warme zomers, verkoelende winden en milde winters. Vooral in de herfst kan er wat regen vallen.