Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.6/5 - (9 stemmen)

Een olijfboom met zwarte olijvenAlonissos is het meest noordelijk gelegen eiland van de Sporaden. Alonissos bleef tot op heden gespaard van het massatoerisme, waardoor u er nog kunt genieten van onontgonnen landschappen en stranden. De kustlijn van Alonissos is van een onge??venaarde schoonheid en bezaaid met prachtige kliffen die recht in zee duiken! Alonissos verwent u met een weelderige natuur.

U vindt er ongetwijfeld een leuk plekje in de schaduw van een pijnboom. Het eiland is bergachtig en bebost met olijf- en zoetgeurende amandelbomen. De voornamelijk kiezelstranden, gaan over in een zee van turqoise en smaragd. Sommige van zijn stranden worden tot de mooiste van de Ege??sche Zee gerekend. Een aantal stranden ten noorden van het eiland worden beschermd door de Griekse overheid omdat zeehondjes er hun toevlucht nemen. Alonissos is ook een paradijs voor amateurduikers. U vindt er talrijke onderzeese grotten, afgewerkt met prachtige stalactieten. Alonissos is d?? ideale plaats voor wie op zoek is naar kalmte en rust.

Geschiedenis en cultuur

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat Alonissos wordt bewoond sinds de prehistorie. In de oude stad Ikos, het actuele Kokkinokastro, was er een oude Acropolis; vandaag blijven hiervan slechts enkele ru??nes over. De eilanden Alonissos, Kria-Panghia en Psathoura zouden ooit ????n eiland hebben gevormd. Tijdens de oudheid werd het eiland bewoond door uitstekende zeevaarders; zij aanbaden de God Posseidon. Alonissos behoorde oorspronkelijk tot Athene en werd binnengevallen door Philippus van Macedoni?? – omstreeks de 4de eeuw voor Christus – . Sindsiend barstten er conflicten los tussen Athene en Macedoni??. Tijdens de 2de eeuw na Christus werd Alonissos bezet door de Romeinen.
Tijdens het Byznatijnse Rijk werden de muren van het kasteel van Horio opgetrokken. In 1207, nam de Venetiaanse familie ??? Ghisi ??? de heerschappij over de Sporaden. Net zoals alle andere eilanden van de Sporaden, kende Alonisos enkele sombere jaren onder het Ottomaans bewind. In 1830 werd het eiland opnieuw onafhankelijk.

Bezienswaardigheden

Alonissos kent een aantal leuke dorpjes, interessante musea en mooie kerken. Volgende bezienswaardigheden zijn zeker uw aandacht waard!

Chora

Chora is een h????l mooi dorpje en was ooit de hoofdstad van het eiland. Chora werd vernield in 1965 en haar inwoners immigreerden naar Patitiri, de huidige hoofdstad van het eiland. Een aantal huizen werden gerenoveerd tot tavernes, caf??s en winkeltjes. In het centrum van de oude stad kunt u de restanten van de Byzantijnse muur bezichtigen. De magnifiek Byzantijnse kerk d’Aghoi Anargyroi is zeker een bezoekje waard. Deze kerk vormt het hoofdkwartier van de Internationale Academie voor Homeopathie.

Patitiri

Patitiri is de hoofdstad en de hoofdhaven van het eiland en herbergt het merendeel van de bevolking. Patitiri is een nieuwe stad, zonder bijzondere architecturale stijlkenmerken. De huizen zijn opgebouwd in amfitheater stijl en de hoofstad word omringd door een pijnbos. Alle openbare diensten bevinden zich in Patitiri: de Post, het hospitaal en de politie. U vindt er ook enkele supermarkten en winkeltjes.

Steni Vala

Steni Vala is een vissersdorpje gelegen op ongeveer 12 km ten noorden van Patatiri. Zijn schilderachtige haven moet u zeker gezien hebben! Het dorpje wordt slechts bewoond door enkele families.

Votsi

Votsi is een klein en kalm visserdorpje, aansluitend op Patatiri. U kunt er tal van traditionele huizen bewonderen, bovendien zal zijn kleurrijke haven u zeker weten te bekoren. Votsi is een charmant dorpje en telt enkele zeer mooie stranden.??De kerk van Christus, het kerkje Aghios Athanasios, het kerkje Aghios Giorgios en het kerkje Agios Nikolas zijn ware kunstwerkjes.??In het Museum van Populaire Kunsten wordt er een rijk aanbod aan voorwerpen – gevonden op het eiland Alonissos ??? tentoongesteld. Ook kunt u er foto’s van voor de nefaste aardbeving bewonderen.

Natuur en klimaat

Alonissos staat bekend voor zijn adembenemende stranden. Het merendeel van de stranden werd nog niet ge??xploiteerd en behield zijn authentieke, natuurlijke schoonheid. De stranden van Alonissos worden beschermd door de stichting ???Euronature???. Een aantal van de stranden zijn niet bereikbaar met de bus. Indien u van al het schoons wilt genieten dat het eiland u te bieden heeft, kunt u best een klein bootje of een scooter huren.