Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hiraklion vakantie

5/5 - (1 stemmen)

Heraklion is de grootste stad van het eiland Kreta. Daarnaast is het ook de hoofdstad van het eiland en wanneer je op vakantie gaat naar Kreta, zal je in dit stadje landen. De stad heeft ruim honderdvijfenzeventigduizend inwoners. Heraklion is een stad die veel bezocht wordt door toeristen maar waar er meer weinig verblijven. Zo liggen de grote strandhotels vooral rondom Heraklion, maar de stad heeft wel een aantal stadshotels voor een paar overnachtingen.

Een oud klokkengebouw met een boom ervoor Geschiedenis en cultuur

Heraklion is gebouwd in het Mino??sche tijdperk waar in die tijd Knossos een belangrijke stad was in dit gebied. Heraklion werd veel later gebouwd, namelijk in 824 voor Christus door de Saracenen. De Saracenen waren moslims die in de middeleeuwen plunderend door Europa gingen en delen veroverden. De Saracenen noemde de stad?? ???Rabd Al-Handaq???, maar toen in 1961 de Byzantijnen de stad veroverden is de stad tot de grond afgebrand. Daarna is de stad herbouwd en werd het Chandax genoemd. In 1204 werd de stad opgekocht door Veneti?? en kreeg het opnieuw een nieuwe naam, Candia. Candia werd uiteindelijk door het Ottomaanse leger ingenomen die de Venetiaans-Turkse oorlog wonnen en het bleef ruim twee eeuwen in Turkse handen. Toen pas werd het deel van de Britse zone en veranderde de naam in Heraklion.

Bezienswaardigheden

Naar Heraklion ga je niet voor het strand maar vooral om de stad te bezoeken en de bezienswaardigheden die het heeft te bieden. Zo is er een archeologisch museum in Heraklion waar veel archeologische schatten te zien zijn die allemaal op Kreta gevonden zijn. De ge??nteresseerde zullen hier hun ogen uitkijken.

De Morosinin fotein is de oudste bezienswaardigheid in Heraklion en staat in het centrum op het Eleftheriou Venizelou plein. Dit monument is een van de weinige die de bombardementen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben. Ook de Agios Titoskerk zou je niet moeten overslaan. Deze kerk is begon als Byzantijnse kerk maar is in de tijd van de Venetianen omgebouwd tot een Katholieke kerk. Nadat de Turken de stad over hadden genomen, is de kerk wederom omgebouwd maar nu tot een moskee. Toen Heraklion uiteindelijk in hadden kwam van de Britten, is het omgebouwd tot een Grieks Orthodoxe kerk en dit is het uiteindelijk ook gebleven. De kerk is overdag geopend voor toeristen, ???s middags is deze een aantal uur gesloten net als velen winkels. De Grieken houden dan hun middagrust.

Wanneer in je Heraklion bent, moet je ook zeker even langs de haven rijden. Hier is goed zichtbaar dat de Venetianen een tijdje hebben geheerst in dit stadje want zij hebben deze haven aangelegd. De haven is mooi om te zien en ligt aan de noordelijke kant van de oude binnenstad. Na het bezoekje aan de haven kan je aan de Sofoki Venizelou een terrasje pakken of wat gaan eten in de vele restaurantjes.

Wanneer je een dagje in de stad bent, is een hop on hop off bus een goede optie om al deze bezienswaardigheden te bezoeken. Je kunt op ieder punt uitstappen om deze bezienswaardigheden goed te bekijken en ook zal de bus naar Knossos rijden. Knossos is de belangrijkste historische bezienswaardigheid van Kreta en ligt ongeveer zes kilometer buiten het centrum van Heraklion. Het is een oude paleisstad van ongeveer 3500 jaar oud en het is nog niet zo lang geleden pas opgegraven. De vondst heeft geleid tot veel meer kennis over de Mino??sche beschaving. Deze archeologische plaats is erg groot en je kunt er dus een tijdje rond lopen en genieten van deze geschiedenis.