Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.2/5 - (9 stemmen)

Wie Griekenland zegt, zegt waarschijnlijk ook: lekker eten! De Grieken staan bekend om hun gastvrijheid en voor de Grieken is gastvrijheid onlosmakelijk verbonden met de lekkerste Griekse gerechten. De zon, die overuren draait op het Griekse vasteland en haar mooie eilanden, draagt natuurlijk ook nog eens bij aan de (smaak)beleving van al het lekkers dat te vinden is tijdens je vakantie in Griekenland. Voeg hier die leuke ober van het restaurant aan toe en de Griekse eetbeleving is compleet.
Gelukkig is het goed te doen om de heerlijke gerechten van vakantie ook eens thuis te maken. De zon zal je er waarschijnlijk zelf bij moeten denken, maar je zult merken dat de recepten met een beetje liefde en goede ingredi??nten goed na te maken zijn. Veel van de etenswaren die in Griekenland worden gebruikt, zijn in Nederland ook goed verkrijgbaar. Eet smakelijk, of zoals de Grieken zeggen: kali orexi!

Choriatiki salata ??? Griekse boerensalade

Een van de bekendste Griekse gerechten is natuurlijk de zogenaamde ???Griekse salade???. Nederlanders voegen echter vaak te veel ingredi??nten aan dit recept toe, waar de Grieken minder ingredi??nten gebruiken maar deze wel altijd van goede kwaliteit laten zijn zodat de smaak verfijnd en karakteristiek wordt.
Bovendien is het simpel te maken en een heerlijke toevoeging voor de rest van de (Griekse) maaltijd.

Griekse salde met feta, olijven en tomaat op een tafel met ander eten Wat heb je nodig?
3 grote, rijpe tomaten
1 komkommer
1 groene paprika
1 ui (als je een iets mildere smaak wil, kun je hier voor een rode ui kiezen)
10 olijven met pit
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel azijn
1 eetlepel oregano (rigani)
1 zakje ijsbergsla of gemengde sla, naar eigen smaak kiezen
200 gram goede feta kaas (belangrijk, dit is de basis van je salade)
Zout naar smaak

Begin met het snijden van de ingredi??nten. Belangrijk is dat je de groenten niet te klein snijdt: de tomaat en paprika in stukken, de komkommer in plakken en de ui in halve ringen. Meng deze ingredi??nten met sla in een diep bord, of een slakom, net wat je in huis hebt en/of handig vind. Maak de dressing van olijfolie, azijn en wat zout en meng dit goed door de salade. Leg daarna de feta op de salade en bestrooi dit naar smaak met oregano. Sluit af met de olijven die je op of naast de salade kunt leggen.

Tzatziki

Een ander heel bekend en ook geliefd recept uit Griekenland is Tzatziki, een heerlijke saus van dikke Griekse yoghurt, knoflook en natuurlijk komkommer. Er bestaan veel soortgelijke varianten uit bijvoorbeeld Turkije (cac?$B!^(Bk) of zelfs zover als India en Pakistan (ra??ta), die altijd als basis yoghurt maar vaak wel andere kruiden bevatten waardoor de smaak toch verschilt.
Deze romige saus is bij veel mensen favoriet en kan bovendien bij heel veel gerechten worden gegeten. Lekker op een stukje vlees of vis, maar ook heerlijk bij een vers stokbroodje, of bij knoflookbrood zoals de Grieken het traditioneel eten. Ook de kinderen zullen dol zijn op deze saus. Maak gelijk een royale hoeveelheid, want deze saus kan in de koelkast prima nog een paar dagen bewaard worden.

Wat heb je nodig?
2 grote komkommers
4 teentjes knoflook (je kunt eventueel ook iets meer of minder gebruiken, naar eigen smaak)
1 liter Griekse yoghurt (eventueel ook te vervangen door Turkse yoghurt, maar in ieder geval een goede dikke yoghurt)
3 eetlepels olijfolie
Zout naar smaak

Was en rasp de komkommer. Goed laten uitlekken in een vergiet voor ongeveer 5 minuten, hierna moet je de groenten goed uitknijpen om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Hierna rasp je de knoflook en meng je deze met komkommer, zout en yoghurt. Ondertussen voeg je druppelsgewijs de olijfolie, tot het een gladde massa wordt. Het beste kun je de saus dan nog een uurtje in de koelkast zetten, zodat alle smaken goed kunnen mengen met elkaar.

Moussaka

Moussaka is echt zo???n gerecht dat de meeste mensen wel kennen en ook vast weleens gegeten hebben. Ook van dit gerecht bestaan in Griekenland en de Balkan veel varianten, waarvan de Hongaarse variant met aardappel waarschijnlijk het bekendst is. Dit is echter niet de manier waarop de Grieken moussaka maken. Waar de Hongaren met veel aardappel werken, zit in de Griekse variant behalve aardappel ook veel groenten, namelijk tomaten, aubergine en courgettes.
Het is een bewerkelijk recept en neemt aardig wat tijd in beslag, maar is zeer zeker de moeite waard en bovendien makkelijk in te vriezen of in de koelkast te bewaren. De volgende keer is het minstens net zo lekker. Maak dit recept lekker in het weekend of vakantie, of zet het ???s ochtends alvast klaar zodat het alleen maar de oven in hoeft.

Wat heb je nodig?

1 kilo aardappelen
500 gram courgette
500 gram aubergine
500 rijpe tomaten
1,5 gehakt (je kunt zelf kiezen wat je het lekkerste vind)
2 grote uien, fijngesneden
Olijfolie
Zonnebloemolie
Boter
Flinke bos peterselie
200 gram geraspte kaas
250 ml wijn (naar keuze)
Peper en zout naar smaak

Traditioneel wordt moussaka gemaakt met een royale laag bechamelsaus, waar je de volgende ingredi??nten voor nodig hebt:
2 liter volle melk
3 eieren
4 eetlepels boters
9 eetlepels meel
200 gram kaas
Peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden. Daarna kun je verder aan de voorbereidingen. Was de courgettes en aubergine en snijd deze in plakken in de lengte. Doe dit niet te dun, plakken van een halve centimeter zijn goed. Bestrooi de plakken met wat zout en zet deze even weg.

Ondertussen kun je verder met de aardappels. Deze schil je en snijd je ook in plakjes. Belangrijk is dat je alles ongeveer in dezelfde dikte snijd, dit ziet er mooier uit maar is ook praktischer met de bereiding en gaar worden van alle ingredi??nten. Hierna moet de aardappel gefrituurd worden en de plakken groenten even gebakken in de zonnebloemolie. Leg daarna alles op keukenpapier, zodat het vet eruit kan lekken. Maak ondertussen de saus. Fruit de ui en voeg daarna het gehakt toe. Wanneer dit gaar is, voeg je de wijn, tomaten, peterselie en peper en zout naar smaak toe. Laat dit 10 minuten staan, terwijl je ondertussen de bechamelsaus maakt.

Laat de boter voorzichtig smelten, maar niet verkleuren!, met wat peper en zout. Roer ondertussen het meel er geleidelijk doorheen, blijf goed roeren met een garde zodat het een glad papje blijft. Daarna giet je in een keer de 2 liter melk erbij en blijf dit doorroeren tot het kookt. Op dat moment neem je de pan van het vuur en doe je de eieren en de kaas door de saus, dit roer je nog even goed door.??Nu kun je beginnen aan het vullen van de ovenschaal. Het handigst is een grote, platte schaal. Vet deze goed in met boter en begin met een laagje aardappel. Daarop wat van de kaas en dan een laagje courgette of aubergine. Hierop komt de helft van het gehakt en dan weer wat kaas. Dit herhaal je nog een keer en dan zijn je ingredi??nten als het goed is op.

Je eindigt dus met het gehakt en de kaas. Hierop schenk je de bechamel en het restant van de kaas om te gratineren. Plaats de schaal in het midden van de oven en na een half uurtje is de bovenkant van de moussaka een beetje bruin en je moussaka klaar om op te eten.

Nu zijn dit natuurlijk drie zeer bekende Griekse gerechten. Maar neem ook zeker eens de moeite om de rest van de Griekse keuken te verkennen. Deze is veelzijdig door alle invloeden van vroeger ??n nu, en biedt op die manier voor ieder wat wils. Wat is nu heerlijker dan door het maken van een authentieke maaltijd, heerlijke vakantieherinneringen op te halen of gewoon lekker te eten? Laat je verrassen!