Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kalymnos vakantie

4/5 - (3 stemmen)

Kalymnos is een prachtig, klein eiland in de Dodecanesen, gelegen nabij Leros, Patmos en Ikaria. Het eilandje telt ongeveer 12,000 inwoners, voornamelijk wonend in de hoofdstad Pothier. Kalymnos dankt zijn faam aan zijn welbekende sponsvissers.??

Geschiedenis en cultuur

Vrouw die staat op de top van een heuvel met uitzicht over de stad met witte huizen Op de oevers van Pothier, zijn er een aantal werkhuizen die wat meer uitleg verschaffen over het behandelen van sponzen. Het eiland werd tot op heden gespaard van het massatoerisme en wist hierdoor zijn authentieke charme te bewaren. De bergbevolking is gastvrij en vastbesloten haar tradities in stand te houden. Het groene landschap, de uitgestrekte kiezelstranden, de authentieke grotten en de mooie zonsondergangen zullen zowel diegenen die op zoek zijn naar authenticiteit en rust, als klim- en duikliefhebbers weten te bekoren. In sommige plekjes van Kalymnos, lijkt het wel alsof de tijd is blijven stilstaan. De hoofdstad is opgebouwd uit mooie, geelgetinte huizen en herbergt een prachtige haven.

De twee kleine, groene valleien die Kalymnos rijk is, produceren voornamelijk frisgeurende citrusbomen. Kalymnos heeft een eigen vliegveld en aangezien de taxi er niet duur is, is het een ??chte aanrader om de leukste plaatsjes van het eiland per taxi te verkennen. De bekendste badplaatsen zijn Myrties en Masouri, ten westen van het eiland gelegen.

Initiële bewoners

Kalymnos werd initieel bewoond door de Carianen. In de loop der eeuwen werd Kalymnos afhankelijk van Kos. Kalymnos stond lange tijd onder Macedonisch bewind. Na de dood van Alexander de Grote, nam Ptolemaeus van Egypte de controle over de eilanden over. De eilandbewoners waren bij de eersten die door de Theologen St. Paulus en St. Johannus tot het Christendom werden bekeerd. In de middeleeuwen hoorde Kalymnos tot het Byzantijnse rijk en tijdens de 13de eeuw werd het eiland ingelijfd als marinebasis door de Venetianen. Vervolgens namen de Ridders van Rhodos het eiland in omstreeks 1310. Tussen 1457 en 1460 werd Kalymnos herhaalde malen aangevallen door de Ottomanen; deze veroverden het eiland in 1522. In 1912, tijdens de Italiaans-Turkse oorlog werd Kalymnos ingenomen door Italiaanse zeelieden van de Regia Marina. Totdat uiteindelijk de Dodecanesen terug bij Griekenland werden gevoegd in 1947.

Bezienswaardigheden

Elke natie die Kalymnos binnendrong, drukte zijn stempel op haar architectuur U vindt er Romeinse, Venetiaanse, Engelse en Italiaanse ru??nes. Er werd een mooi Byzantijnse burcht opgetrokken door de Ridders van de Orde van St. John,evenals talrijke kloosters, kerkjes en oude tempels.

Emporio, is een klein visserdsorpje, gelegen ten noorden van het eiland. Dit plaatsje is niet erg toeristisch en u wordt er in alle authenticiteit ontvangen door een hartelijke lokale bevoling. Ideaal voor wie houdt van stilte. De taverna’s zijn er uitstekend en u vindt er ook een aantal correcte caf??s. Het dorpje Myrties ligt in het westelijke gedeelte van het eiland en is ????n van de grootste toeristische centra van Kalymnos. De stranden zijn mooi en niet erg druk bezet. Myrties verleidt u met zijn spectaculaire zonsondergangen.

Uitstapjes

U kunt vanaf Myrties uitstapjes maken met de schutlle naar T??lendos, Emporios en Leros. U vindt er leuke bars, discotheken en mooie hotels. Pothia is de hoofdstad en de voornaamste havenstad van het eiland. U vindt er talrijke winkeltjes met lokale producten, een cultureel centrum, leuke tavernes en een openluchtbioskoop. De ru??nes van het Byzantijns kasteel en de ???Sponsateliers??? zijn zeker een bezoekje waard! Massouri is een ??chte must, voor wie houdt van een heerlijk visje op zijn bord. Vlak tegenover het dorpje ligt T??lendos, gescheiden van Kalymnos door een aardbeving. Vathy, tot slot ligt temidden van een prachtige citrusvallei. Het is een authentiek dorpje, ideaal voor wie op zoek is naar rust en stilte. Vathy heeft geen strand, maar u kunt er baden in de natuurlijke haven van Irina.

Kalymnos telt een aantal mooie kerkjes en kloosters. Het klooster van Hagios Savvas ligt bovenop een groene heuvel, net boven Pothia en werd toegewijd aan Sint Savvas, de patroonheilige van het eiland. Hagio Pantes, het ???klooster der heiligen???, ligt eveneens op een groene heuveltop en biedt een uitstekend uitzicht over Pothia. Haar kapellen zijn vooral omwille van haar iconen en muurschildering een omwegje waard. In ????n van de kapellen werd de tombe van Sint Savvas ondergebracht; u kunt er enkele waardevolle cultvoorwerpen bewonderen. Tot slot is er nog de Kerk van Christus de Redder. Dit mooie, kleine kerkje herbergt een magnifiek standbeeld, gerealiseerd door de beroemde Griekse beeldhouwen Giannoulis Halepas.

Kalymnos telt een aantal interssante musea waaronder het Folklorische en Archelogisch Museum, het Nautisch Museum, het Zeemuseum en het Traditionele Huis van Kalymnos.

Ook het kasteel van Pera Kastro, de grot van Kefalas en de Daskalio grot, moet u gezien hebben!

In Kalymnos vindt u zowel beheerde stranden als kleine verlaten baaien. Het klimaat is er typisch mediterraans, met warme zomers, verkoelende winden en milde winters. Vooral in de herfst kan er wat regen vallen.