Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Samos vakantie

4/5 - (4 stemmen)

Het prachtige eiland Samos is ????n van de eilanden van de noordoostelijke Ege??sche Zee. Samos heeft een bergachtig landschap met veel groen. Het eiland heeft enkele van de mooiste stranden vanGriekenland en is bezaaid met een aantal zeer aantrekkelijke kleine dorpjes.
Sinds de oudheid staat Samos bekend voor zijn therapeutische en radioactieve bronnen; deze worden beschouwd als de meest effici??nte van Europa. Tot op heden bleef Samos gespaard van het massatoerisme en wist het zijn traditionele karakter en natuurlijke schoonheid te bewaren.
Samos heeft een internationale vlieghaven. Vanuit de havenstad kunt u varen naar de eilanden Patmos, Chios en Ikaria.

Geschiedenis en Cultuur

Een zee vol boten omring door bergen en bomenDe naam Samos zou komen van Ikare, de zon van Daedalus. Deze laatste was de architect die door koning Minos werd gekozen om het labyrint voor de Minotaurus te bouwen. Minos verbood hen Kreta te verlaten omdat hij bang was dat zij de plannen van het labyrint zouden onthullen. Daedalus vervaardigde voor zichzelf en zijn zoon vleugels uit was om uit Kreta weg te kunnen vliegen. Ikare, echter, negeerde het advies van zijn vader om niet te hoog te vliegen en werd door Zeus gestraft. Ikare’s vleugels werden door de zon verbrand! Hij stortte neer en verdronk in de diepe wateren rond het eiland Samos.??

Samos werd bewoonds sinds de 7de eeuw voor Christus. Na de Perzische Oorlog werd het eiland bij Athene gevoegd. Samos was welvarend tot na de Peloponnesische oorlogen; de eilandbewoners werden verschillende malen overmeesterd door piraten. De levensomstandigheden van de eilandbewoners verbeterden toen Samos terug bij Athene werd gevoegd tijdens de 4de eeuw voor Christus. Rond 230 voor Christus kwam Samos onder Romeinse heerschappij en werd het eiland bij de Romeinse provincie Asia gevoegd.

Vervolgens kwam Samos onder het gezag van de Byzantijnen, Constantinopel, de Genuesen, de Ridders van St. John en de Turken.

In 1912 werd Samos officeel lid van Griekenland. Samos heeft erg geleden onder de Italiaanse en Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog bekeerden vele Grieken zich tot het communisme. De Griekse overheid stuurde communisten – en iedereen die tegen haar dictatuur in opstand kwam – in ballingschap naar het eiland Samos.

Bezienswaardigheden

De traditionele architectuur van Samos kunt u bewonderen in de hoofdstad van het eiland, in het dorpje Hagios Kirikos. U vindt er mooie voorbeelden uit de neoklassieke architectuur. De prachtige twee en drie verdiepingen tellende huizen en villa’s, hebben kleurrijke geveles en staan dicht bij elkaar gebouwd. Ze worden van elkaar gescheiden door kronkelende steegjes. De huizen hebben leien daken en hun gevels zijn driehoekig.

Het dorp Hrissostomos, mag u zeker niet van uw lijstje schrappen! De huizen zijn er volledig uit hout gebouwd en hun balkons versierd met prachtige bloemen.
Vathy, de hoofdstad van Samos moet u onbedingt hebben gezien! U vindt er een prachtig Archeologisch Museum, met onder andere een imposante 5 meter hoge marmerren Kouros en een Byzantijns Museum. Het Heiligdom van Heraion, het 1040 meter lange aquaduct Efplineio Orygma en het melodieuze gezang van de nachtegalen in het Dal van de nachtegalen, zijn eveneens een ommetje waard!

Stranden

Samos heeft tal van mooie stranden, uitlopend in schilderachtige baaien of uitgestrekt over meerde kilometers. Sommige stranden zijn omgeven door indrukwekkende kliffen. Het zeewater is er kristalhelder en azuurblauw of smaragd gekleurd.

Samos kent een mediterraan karakter. Een sterke noord/ noord-westen wind raast het hele jaar door over het eiland. Hierdoor loopt de temperatuur er nooit hoger op dan 29?$B!k(BC. De winters zijn er kort en mild, met af en toe wat neerslag. In de zomer is het er warm en valt er soms wat regen.