Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lesbos vakantie

4/5 - (4 stemmen)

Lesbos is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland staat bekend om zijn Ouzo productie en als geboorteplaats van de bekende dichteres Sappho. Op het eiland werden ook de schrijver Aesopus, de filosofen Aristoteles en Epricurus, de beroemde dichter Odysseas Elytis en de schilder Theophilos geboren. Lesbos bekoort met zijn prachtige landschappen, adembenemend mooie stranden en zijn authentieke sfeer. U vindt er tal van Ottomaanse bouwwerken terug en er zijn ook enkele warmwaterbronnen. Een groot aandal dorpjes op het eiland zijn nog steeds authentiek en de bewoners trachten hun gewoontes en tradities levende te houden, ondanks het massatoerisme.

Lesbos produceert lekkere olijfolie, tafelolijven en kaas. In het centrum van het eiland vindt u een aantal sequoia’s die door een vulkaanuitbarsting met lava werden bedekt en door erosie terug werden blootgelegd; zeker het bezichtigen waard! Lesbos telt ook 6 geneeskrachtige bronnen. De hoofdstad van Lesbos is Mytilini. Ten zuiden van de hoofdstad ligt er een internationale luchthaven. Lesbos is een paradijs voor jong en oud. U kunt er sporten, cultuur opsnuiven, avontuurlijke uitstapjes maken en swingen tot in de vroege uurtjes!

Geschiedenis en Cultuur

Archeologisch onderzoekt heeft aangetoond dat Lesbos werd bewoond door een z????r geavanceerde beschaving tijdens het neolithicum en tijdens de het Bronstijdperk. In 1507 voor Christus vielen de Pelasgen het eiland binnen, gevolgd door de Achae??rs in 1393 voor Christus. Tijdens de 7de eeuw voor Christus werd Lesbos een artistiek en filosofisch centrum, evenals een grote zeemacht. In de 6de eeuw voor Christus werd het eiland ingenomen door de Perzen, gevolgd door de Atheners in 479 voor Christus. In 334 voor Christus maakte het eiland deel uit van het Macedonische Rijk en kwam na de dood van Alexander de Grote onder het bewind van de Ptolemee??n.
In 88 voor Christus namen de Romeinen het heft in handen, gevolgd door de Saracenenen. Lesbos maakte deel uit van het Byzantijnse rijk totdat het in 1354 onder de controle kwam van de Genuesen, gevolgd door de Ottomanen in 1460. Lesbos werd een centrum voor revolutionaire intellectuelen en geheime scholen. In 1824 kwamen de eilandbewoners in opstand tegen hun onderdrukkers, maar de revolutie eindigde voor hen in een waar bloedbad.
Op 8 november 1912 werd het eiland vrijgegeven door admiraal Kountouriotis. In 1923 werd het verdrag van Lausanne getekend, waarbij het eiland bij de rest van Griekenland werd gevoegd. Lesbos werd als laatste veroverd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog en herwon haar vrijheid op 10 september 1944.

Bezienswaardigheden

Lesbos kent een rijke architecturale geschiedenis. Haar vele schilderachtige dorpjes werden in amphitheatrische stijl op berghellingen gebouwd. Authentieke huisjes bestaan meestal uit twee verdiepingen en zijn opgebouwd uit dikke stenen. Ze hebben tegeldaken en hun gevels zijn versierd met decoratieve balken en donker hout. Sommige oude huizen worden omringd door Ionische en Dorische zuilen, fronton, arcades en archa??sche beeldjes. Een aantal onder hen hebben kleurrijke gevels en ze hebben allemaal grote, brede ramen en zware houten deuren.

Agiassos Lesvos telt ongeveer 3000 inwoners en ligt ten westen van Mytilini. Het is ????n van de mooiste en schilderachtigste dorpjes van Lesbos en ligt tussen de groene hellingen van de berg Olympos. Het dorp staat bekend om haar prachtige aarde- en houtsnijwerk. De hoofdstad Mytilini is tegelijkertijd de belangrijkste haven van Lesbos. De stad ligt aan de oostkust van het eiland, tegenover de kust van Turkije. De stad beslaat zeven heuvels. Mytilini is het hoofdkwartier van de Lesbosche prefectuur en het artistieke , culturele, economische en industri??le centrum van het eiland. De stad telt ongeveer 25,000 inwoners. Mytiline heeft tal van prachtige herenhuizen, pleinen, indrukwekkende kerken en caf??s. Het is een geanimeerde stad met leuke taverna, uitstekende restaurants, gezellige bars, tarlijke winkeltjes en bars en discotheken waar u tot in de vroege uurtjes kunt doorzakken. Ook Madamos, gekend om zijn potterij, Molyvos met zijn Byzantijns kasteel, Morias met zijn talrijke kerkjes, traditionele kleurrijke heuzen en ru??nes en Plomari gekend om zijn overheerlijke Ouzo en geurrijke olijfolie, zijn zeker een bezoekje waard.
Leros telt een aantal kerkjes die u zeker moet hebben gezien. De 19de eeuwse Basiliek van Agios Ioannis Th??rapondas, het bedevaartskerkje de rustplaats van de Maagd en het Byzantijnse kerkje Panagia Trouloti zijn zeker en vast de moeite waard!??Lesbos heeft ook een aantal interessante musea waaronder het Archeologische Museum van Mytilini, het Folkloristische Museum en het Byzantijnse Museum.

Stranden

De kustlijn van Lesbos bestaat uit een opeenvolging van baaien; omzoomd met lange stranden van zand of kiezels. De zee is er schoon en transparant . Paraplu’s, stoelen en apparatuur voor watersporten zijn beschikbaar op de meeste stranden. Het eiland heeft ook rustige en haast verlaten stranden waar u heerlijk kunt ontspannen.

Het klimaat op Lesbos is typisch mediterraan. De zomers zijn er warm en worden enigszins verkoeld door een verkwikkende wind. De winters zijn er mild, met af en toe wat neerslag.