Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zakynthos vakantie

4/5 - (2 stemmen)

Grotten met helderblauw waterZakynthos is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Griekse eilandengroep. Het eiland telt ongeveer 35,000 inwoners en ligt op 13 nautische mijlen van het eiland Kefalonia. Omwille van haar rijke vegetatie en haar mooie klimaat, noemden de Venetianen het ???de Bloem van het Oosten???. U vindt er hoge bergen, groene heuvels en een weelderige natuur De rijke vegetatie is te wijten aan een sterke regenval tijdens de winter. De eilandbevolking leeft voornamelijk van toerisme en landbouw. Olijfboomgaarden, wijngaarden en citroenboomgaarden sieren er het landschap.

Op sommige stranden kunt u kennis maken met reuzeschildpadden, de Caretta caretta. Deze schildpadden worden beschermd door de Griekse regering. Het eiland telt een aantal prachtige stranden waaronder de stranden Vassilikos, Laganas, Alykes en Tsilivi.
In de zomermaanden kunt u via chartervluchten vanuit Nederland op het eiland aanvliegen.
Nabij Marathonissi kunt u heerlijk snorkelen of duiken. Het water is er kristalhelder en u ziet er anemonen en prachtig gekleurde vissen. Ook ???Shipwreck Beach???, een mooi wit strand met een oud scheepswrak erop, is de moeite waard om te zien. Het strand wordt omringd door hoge kliffen en het kristalhedere zeewater is er schitterend blauwgekleurd.

Geschiedenis en Cultuur

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat het eiland wordt bewoond sinds het neolitische tijdperk. Volgens Homeros warden de eerste eilandbewoners de kinderen van de koning van Troje Dardanus, Zakynthos genaamd. De koning zou op het eiland zijn aanbeland tussen 1500 en 1600 voor Christus.

Vervolgens werd het eiland bezet door Koning Arkeisios van C??phaloni??. Zakynthos werd de eerste onafhankelijk democratische staat van Griekenland. Door zijn strategische ligging en rijke vegetatie, wist het eiland veel rijkdom te vergaren en enkel gebieden op Kreta, Paros en Spanje te koloniseren. Tijdens de Perzische oorlog, wist Zakynthos neutraal te blijven. Gedurende de Peloponnesische Oorlog, sloot het eiland zich aan bij Athene. Zakynthos verloor zijn onafhankelijk na de oorlog met Macedoni?? en werd onderdeel van het Macedonische Rijk. Vervolgens werd het eiland ingenomen door de Romeinen, de Venetianen, de Franken en de Engelsen.

Tijdens de Griekse revolutie van 1821, hielpen de inwoners van Zakynthos hun broeders in hun strijd tegen de Ottomanen. Zakynthos werd, op 21 mei 1864, uiteindelijk weer met de onafhankelijke Griekse Staat herenigd.

Bezienswaardigheden

De architectuur van Zakynthos werd be??nvloed door alle volkeren die het eiland ooit overheersten; de Venetianen, Fransen en Engelsen. Zakynthos vormt een bijzonder smakelijk mix van Griekse en Italiaanse stijlkenmerken, met veel element uit de Renaissance en de Barok. De hoofdstad van het eiland had vele Venetiaanse gebouwen, neoklassieke monumenten en 19de eeuwse kerken. Jammer genoeg werden de meesten verwoest door een verschrikkelijke aardbeving in 1953.

De Griekse regering probeerde de stad in haar oorspronkelijke staat te herstellen; de Venetiaanse bogen van de hoofdstraat werden verbouwd en een aantal kerken werden gerenoveerd. De Stadsschouwburg, ????n van de mooiste neoklassieke gebouwen van het eiland, heeft de aardbeving gelukkig overleefd.??
De nieuwere gebouwen zijn opgetrokken in een typisch Ionische architecturale stijl.

Zakinthos-stad
De hoofdstad, Zakinthos-stad, is tevens de belangrijkste haven van het eiland en telt ongeveer 10,000 inwoners. Langs de kade, tussen de kerk en Solomos Dionysos, vindt u tal van uitstekende restaurants, toeristische winkeltjes en toeristische agentschappen. U moet zeker het Salomos Plein een bezoekje brengen! Dit plein werd vernoemd naar de Griekse dichter Dionysius Solomos en wordt omgeven door gebouwen in Venetiaanse stijl. Dionysius Solomos is de auteur van het Griekse nationale volkslied. Ter ere van hem werd er op het Agiou Markou Plein een museum opgericht. U vindt op het Salomos Plein ook een museum met prachtige Byzantijnse iconen en religieuze schilderijen. Op de top van de heuvel Bokal, zo’n 2 kilometer van het centrum van Zakynthos, staan de ru??nes van een oud Venetiaans fort. Het uizicht vanop de berg is gewoonweg adembenemend!

Zeker niet te missen zijn: de blauwe grotten van Kaap Skinari, de schildpadden van Marathonissi, het klooster Agios Georgios, het hoogstgelegen dorpje Giri en haar windmolens, het bergdorpje Keri en de prachtige zonsondergang in Kambi.

Stranden

De stranden van Zakynthos staan bekend om hun natuurlijke schoonheid; het kristalheldere water kleurt er smaragdgroen. Het meest bekende strand ???Navagio???, heeft wit vulkanisch zand en turquoise wateren. U vindt er zowel uitgeruste stranden waar u aan watersport kunt doen, als ongerepte stranden.

Zakynthos heeft een typisch mediterraans klimaat, met warme zomers, verkoelende winden en milde winters. De winters zijn er behoorlijk nat.