Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mykonos vakantie

5/5 - (1 stemmen)

Mykonos is ongetwijfeld het meest typische eiland van Griekenland; het is ook het meest commerci??le eiland. Mykonos trekt toeristen en beroemdheden uit de hele wereld. Ook de Grieken zelf brengen er graag hun vakantie door.

Geschiedenis en Cultuur

Stoelen en tafels met uitzicht op water en huizen

Mykonos is vernoemd naar de zoon van de koning van Delos. Volgens de Griekse mythologie vocht Hercules er tegen de reuzen. Na ze te hebben gedooid, gooide hij ze in zee. Ze versteenden en vormden enorme rotsen. Zo ontstond het eiland Mykonos. Het eiland werd eeuwenlang gedomineerd door de Mino??sche en de Ionische beschaving. Net als alle anderen eilanden van de Cycladen, werd Mykonos in 1207 een Venetiaanse kolonie. In 1537 kwam Mykonos onder Ottomaanse overheersing.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1821 stelde Mykonos 22 vaartuigen en 140 kanonnen ter beschikking van hun onderdrukte broeders. Mando Mavrogenous, een Griekse heldin, vocht moedig tegen de Ottomaanse tiran. Zij werd geboren op het eiland Mykonos en was een actief lid van de geheime organisatie die heeft bijgedragen tot de opstand in Griekenland. Begin jaren ’20 trokken de oude ru??nes van Delos talrijke toeristen, het toerisme kwam tot leven!

Toerisme

Het hippe Mykonos wordt soms vergeleken met Ibiza, beroemd om zijn zeer intens nachtleven. Mykonos heeft zijn eigen vlieghaven en tijdens de maanden juli en augustus is het er koppen lopen. Voor wie houdt van feesten, genieten en geanimeerde avonden, is Mykonos de plek bij uitstek! De meeste toeristen verblijven in de hoofdstad Hora. Het noordelijke deel van het eiland is veel rustiger en telt nog een groot aantal authentieke dorpen.

U kunt er genieten van prachtige bergen, woeste landschappen, en lang uitgestrekte gouden zandstranden, met kristalhelder water. De dorpen vormen een doolhof van steegjes; het is er heerlijk slenteren langs de witte of blauwgekleurde huisjes. Het eiland Mykonos heeft en totale oppervlakte van 85 km2 en telt ongeveer 6600 inwoners. Dagelijks worden er excursies per boot georganiseerd naar het nabijgelegen eiland Delos, een belangrijk cultureel centrum van het oude Griekenland. Delos is de geboorteplaats van Apollo en Artemis.

Bezienswaardigheden

De verbluffend mooie architectuur van Mykonos is typisch voor de Cycladen. De traditionele witte huizen zijn opgebouwd in kubusvorm en geven samen met talrijke kleine windmolens veel charme aan het eiland. De hoofdstad Hora is opgebouwd uit kleine steegjes. U vindt er schaduwrijke perceeltjes, kleine caf??s, kapelletjes en kerken. De huizen zijn strak tegen elkaar gebouwd om de inwoners in de winter tegen de wind te beschermen en zijn wit geschilderd om ze in de zomer te beschermen tegen de zon. ???Klein Veneti?????, een wijk gebouwd door de Venetianen, kent een andere architecturale stijl. De huizen hebben grote, kleurrijke veranda’s en balkons met uitzicht op zee. De sfeer is er uniek en magisch!??
Hora, de hoofdstad van Mykonos, moet u zeker gezien hebben!

Kerken

De stad telt talrijke kapelletjes en kerken en kent een unieke sfeer. Nabij het Venetiaans kasteel Kastro, staat de beroemde 16de eeuwse kerk van Panagia Paraportiani. In de buurt van de haven vindt u het Archelogisch Museum; Hier kunt u een verzameling van aardewerk, vazen, gouden sieraden en terracotta beeldjes bewonderen. In het centrum van Hora bevindt zich het Maritiem Museum en het Museum van Volkskunst. De tweede belangrijkste stad van het eiland is Ano Mera, gelegen op 8 kilometer van de hoofdstad van Mykonos. In Ano Mera lijkt het alsof het toerisme geen invloed heeft op de levensstijl van de lokale bevolking.

U moet er zeker het klooster van Panagia Tourliani, gebouwd in 1542, een bezoekje brengen. Ook het 17de eeuwse klooster van Panagia, het 17de eeuwse kerkje St. Panteleimon en het katholieke kerje van Hora zijn een ommetje waard. De katholieke kerk van Hora is momenteel gesloten omdat er zich geen enkele katholieke priester op het eiland bevindt.

De baai van Panormos, tot slot, is een heus paradijs voor windsurfers en is ook voor toeschouwers zeker de moeite waard!

Stranden

Mykonos staat bekend om zijn magnifieke zandstranden met kristalhelder water. De meest geliefde stranden van Mykonos bevinden zich in het zuiden van het eiland. Deze stranden zijn uiterst goed ingericht voor toeristen. Paradise Beach en Elia, zijn ??chte toppers.

Het klimaat op Mykonos is typisch mediterraan. De zomers zijn er warm en worden enigszins verkoeld door een verkwikkende wind. De winters zijn er mild, met af en toe wat neerslag. Vanaf april tot september is het klimaat er uiterst aangenaam.