Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Santorini vakantie

4/5 - (1 stemmen)

Santorini wordt beschouwd als ????n van ‘s werelds mooiste eilanden. De dorpen zijn gebouwd boven op een 300 meter hoge rots, die de wand vormt van een vulkaankrater. Op het eiland Therasia, tegenover Santorini gelegen, vindt u de rest van de krater. De onderzeese vulkaan is nog steeds actief en brengt nu en dan eilandjes tot leven en laat ze nadien weer verdwijnen. De Kalemni eilanden zijn haar werk!

Het centrale deel van Santorini verdween na talrijke vulkaanuitbarstingen onder zee, met als resultaat een lange steile klif. Grote vulkaanuitbarstingen die plaatsvonden rond 1550 voor Christus zouden de oorzaak zijn van het verdwijnen van de Mino??sche beschaving en Atlantis.

Vanop de bergtop kunt u genieten van een uniek uitzicht op de vulkaan en een prachtige zonsondergang. Santorini, het oude ???Thera???, werd vernoemd naar St. Irene, de patroon van het eiland.

Santorini heeft haar eigen vlieghaven en in de zomermaanden zijn er charterverbindingen met Nederland.

Geschiedenis en Cultuur

een blauw witte kapel met roze bloemen Verscheidene archeologische opgravingen hebben aangetoond dat het eiland wordt bewoond sinds de neolithische periode. In 3600 voor Christus, werd Santorini een kolonie van de Mino??sche beschaving.

In de jaren ’30 ontdekte een Griekse archeoloog er de stad Spyridon Marinatos Akrotiki. Haar ru??nes werden bedolven onder massa vulkanische as. De ru??nes tonen enkele goed bewaard gebleven twee verdiepingen tellende huizen, enkele winkels en een aantal prachtige fresco’s, waaronder de bekende ???Visser???.

In 1550 voor Christus werd het eiland geteisterd door een aantal onge??venaarde vulkaanuitbarstingen. Rond 1100 voor Christus werd het eiland bezet door de Spartanen.

Santorini werd overheerst door talrijke volkeren. U vindt er tal van archa??sche, Griekse, Romeinse en Byzantijnse ru??nes terug.

Tussen 1579 en 1821 werd het eiland bezet door de Turken.

Bezienswaardigheden

Het eiland Santorini telt vele pittoreske dorpjes, gebouwd op rotsen van 150 tot meter hoog; dit om plunderingen van piraten te voorkomen. De dorpen van het eiland Santorini bestaan vooral uit kleine witte huizen met blauwe luiken en omringd door smalle steegjes. U vindt er schitterende kerken, kapellen en prachtige huizen. De meest traditionele huizen hebben een soort van???kelder???, een uitbreiding aan de woning. Deze hebben het hele jaar rond een aangename temperatuur. Vele traditionele huizen worden in het toeristische seizoen omgetoverd tot hotels, pensions en vakantievilla’s.??

De hoofdtad van het eiland, Thira, ligt aan de westkant van Santorini op ongeveer 10 kilometer van de haven Athinios. Thira telt ongeveer 1600 inwoners. De stad ligt op de top van een indrukwekkende klif en biedt een uitzonderlijk uitzicht op de vulkaan. U vindt er een verassend groot aantal winkels en juwelierszaken. De stad Thira herbergt een groot aantal overblijfselen vanuit de Venetiaanse overheersing. Thira beschikt over een Archeologisch Museum en u kunt er tal van kerken en kloosters bezoeken, zoals de kerk Agios Minas, de kathedraal Hypapandi, de kathedraal van Jezus en het klooster van de Maagd Dominikanidon.

Het Megaro Museum, biedt indrukwekkende foto’s van voor en na de aardbeving van 1956. Het Theokotopoulou Plein, is het belangrijkste plein en een ontmoetingsplaats voor jonge mensen. U vindt er tal van caf??s, bars en clubs. Vanaf de haven van Thira worden er dagelijks excursies georganiseerd naar de vulkaan en de hete bronnen van Palea Kalemni.

Volgende plaatsje mag u zeker niet missen! De mooie stranden en oude opgravingen op het eiland Anafi, het haventje Ammoudi, het bergdorp Pyrgos en de archeologsche opgravingen van Akrotiri.

Stranden

Santorini heeft enkele prachtige stranden. De meest bekende zijn: Kamari Red Beach en Perissa; zij bestaan uit zwart vulkanisch zand, verdeeld over meerdere kilometers. Het Rode strand, eveneens bedekt met zwart vulkanisch zand, dankt zijn naam aan de rode kliffen die haar omgeven. Dit strand ligt vlakbij een archeologische site.

Santorini kent een mediterraan klimaat: hete zomers, gekoeld door verschillende winden en milde winters met lichte regenval. Tijdens het toeristische seizoen is het er erg mooi, maar tijdens de maand September kan het er erg hard waaien. In de zomer kunt u soms vanuit Santorini de bergen van Kreta bewonderen; Kreta ligt op 70 nautische mijlen!