Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eilandhoppen in Griekenland

4/5 - (2 stemmen)

Griekenland is een land van vele eilanden. Eigenlijk is het bijna zonde om slechts ????n van die mooie eilanden aan te doen tijdens je vakantie. Het is natuurlijk prima als je wel liever op een eiland blijft, maar voor mensen die meer willen zien en iets avontuurlijker zijn, is er een leuke optie om wel meer van de Griekse eilanden te zien in een vakantie. Het antwoord: eilandhoppen!

Eilandhoppen: d?? ideale manier om de Griekse eilanden te verkennen.

Rosten, strand en zee Eilandhoppen komt er kortgezegd op neer dat je een aantal locaties aandoet tijdens je vakantie en daar dan een bepaalde tijd blijft. Daarna hop je weer door naar het volgende eiland. Je kunt hierbij kiezen voor een kant en klare vakantie, gewoon te boeken bij de diverse reisbureaus. Dit biedt iets meer zekerheid, indien dat belangrijk is voor jou. Je kunt natuurlijk ook zelf bepalen waar je naar toe gaat, en hoe lang je daar blijft. Dan moet je meer zelf regelen, maar hiervoor krijg je ook meer vrijheid terug.??Eigenlijk is Griekenland en haar eilanden het hele jaar erg goed te bezoeken voor een vakantie.
Van half mei tot half september is het zomerseizoen en zijn er, in het algemeen, dagelijkse bootverbindingen tussen de diverse Griekse eilanden. Vanaf september zijn er minder bootverbindingen en dit komt door de Meltemi-wind die vanaf eind september begint te waaien. Dat maakt dat boten later of soms zelfs niet zullen varen. Zorg daarom dus dat je reisschema niet te strak gepland is als je in deze tijd een reis wil maken, want het kan altijd voorkomen dat je vervoer iets vertraagd raakt of uitvalt: de zee is wat dat betreft niet erg betrouwbaar.Voor wie liever wat goedkoper uit is en iets meer zekerheid wil, kan ook een eilandhop-vakantie boeken in het laagseizoen dat begint in april en eindigt in juni. Het is dan al aangenaam weer in Griekenland en ook op de eilanden. Kijk in ieder geval van te voren goed welke verbindingen er zijn. Het kan zijn dat je tussendoor nog moet overstappen.??Al enthousiast geworden? Dan zal het je helemaal blij verrassen te lezen dat er ook nog heel veel verschillende soorten eilandhop-vakanties zijn! Griekenland heeft namelijk een groot aantal eilanden, die alleen zo hun eigen unieke kenmerken hebben. Zo zul je voor ieder wat wils vinden. Hier volgen de eilandgroepen.

De Cycladen

De Cycladen zijn veruit de populairste eilandengroep waar men komt om te eilandhoppen. Je treft er de karakteristieke witte kubushuisjes met felgekleurde, vaak blauwe luiken. De straatjes zijn allemaal perfect onderhouden wit geverfs en geven zo een heel rustiek uiterlijk. De zee is hier azuurblauw en de zon lijkt er altijd wel te schijnen. Ondanks dat de eilandengroep een soort algemeen beeld schetst, zijn de eilandjes afzonderlijk echt de moeite waard. Geniet op Santorini van de romantische zonsondergangen, op Naxos van de prachtige stranden en bezoek voor traditie en cultuur het prachtige rots klooster op Amorgos of het eiland Folegandros.

De Dodekanesos

Ten oosten van de Cycladen, nabij de kust van Turkije, ligt de eilandengroep de Dodekanesos. Letterlijk betekent deze naam ???12 eilanden???, hoewel die naam eigenlijk misleidend is omdat de eilandengroep eigenlijk uit meer eilanden bestaat. De eilanden horen pas sinds 1948 weer bij Griekenland. Door de ligging en het fijne klimaat is de eilandengroep altijd zeer aantrekkelijk geweest voor buitenlandse heersers. De laatste heersers, voor de eilandengroep weer bij Griekenland ging horen, waren de Italianen.
Dit is goed terug in te zien in bepaalde architectuur, maar alsnog zijn deze eilanden wel door en door Grieks. Kos en Rhodos met haar middeleeuwse binnenstad zijn toeristisch gezien de meest aantrekkelijke eilanden, maar Patmos trekt weer veel bezoekers vanuit een religieus standpunt. Eilanden zoals Symi met haar prachtige haven, Leros en Kalymnos zijn minder populair maar zeker ook de moeite waard. Hetzelfde gaat absoluut op voor Nysiros, een prachtig vulkaaneiland.

De Ionische eilanden

Deze eilandengroep aan de westkant van Griekenland, zijn de groenste eilanden van Griekenland! Op Lefkas en Paxos kan je genieten van de azuurblauwe zee en mooie stranden, waardoor je je bijna in de Cara??ben zult wanen.
De natuur is hier echt heel mooi en vrij ongerept, want de eilanden zijn allemaal slechts dunbevolkt. Behalve de mooie stranden kun je hier ook genieten van prachtige bossen, hoge bergen en natuurlijk van de gastvrije mensen die op het eiland wonen. Net als op de Dodekanesos eilandengroepen, hebben de Italianen (namelijk de Venetianen) hier lange tijd geheerst. De invloeden hiervan kan men vandaag de dag vooral merken in de Ionische cuisine en ook in de architectuur van sommige eilanden. Desondanks zijn de eilanden toch echt authentiek Grieks en uniek.

De Saronische eilanden

Deze eilanden in de Argosaronische golf liggen ten oosten van de Peloponessos en ten zuiden van de Griekse hoofdstad Athene. Een groot voordeel bij deze eilanden is dat ze dicht bij het vasteland en Athene liggen. Daarom is een bezoekje aan deze eilanden zeer goed te combineren met een vakantie in het vasteland van Griekeland. Doordat de eilanden zo dicht bij Athene liggen, zijn ze vooral erg populair bij de bewoners van Athene. Tijdens weekenden en vakantiedagen zijn de eilanden daarom een geliefd uitstapje.
De toeristen hebben deze eilanden nog niet echt ontdekt, ondanks dat de eilanden toeristisch gezien wel goed ontwikkeld zijn. Dat heeft natuurlijk wel als voordeel dat de eilanden nog echt authentiek zijn.
Je kunt een bezoek brengen aan het autovrije Hydra, het bijzondere Spetses, het authentieke en groene Poros of een bezoekje brengen aan Aegina: daar vind je prachtige kloosters en kerken en kun je genieten van de smakelijk pistachenootjes die hier verbouwd worden.

De Sporaden

Dit is een kleine eilandengroep in de Ege??sche Zee. Deze eilandengroep is ook prachtig groen en de zee heeft een indrukwekkende turquoise kleur. Skiathos is het drukstbezochte eiland, mede omdat hier een vliegveld ligt en de stranden zijn ook prachtig. Naar het oosten ligt Skopelos met bergen vol met groen, een prachtige haven en bovendien zijn hier veel scenes geschoten voor de film ???Mama Mia???.
Uiterst oostelijk ligt Alonnissos, dat gekenmerkt wordt door een dichtbegroeid naaldbos en een prachtige onderwaterwereld. Als je van duiken houd, dan is dit eiland ook zeker de moeite waard. Genoeg te doen en verder heerlijk rustig.

Kreta

Kreta is het grootste eiland dat bij Griekenland hoort en eigenlijk heb je wel een paar weken nodig om het helemaal te verkennen. Veel mensen kennen Kreta alleen maar van Chersonissos, ook wel ???Cherso??? genoemd, maar het eiland is z??veel meer dan alleen dat. Van de prachtige groene natuur, tot de bergen waar de tijd schijnbaar stil lijkt te hebben gestaan. Ook de schattige vissersdorpjes zijn een bezoekje waard, net als de bekende bezienswaardigheden zoals de Samariakloof, die de langste van Europa is.??
Zoals overal op de eilanden en het vasteland, is het eten heerlijk. Ook kun je vanaf Kreta, het vulkaaneiland Santorini aandoen.

Het vasteland van Griekenland

Niet alleen de eilanden, maar ook het vasteland van Griekenland is uitermate geschikt voor een ???hopvakantie???. Griekenland is natuurlijk per definitie een land met veel historie en is de bakermat van de Europese beschaving. Veel van deze glorie van weleer is bewaard gebleven en kun je vandaag de dag ook nog bezoeken. Athene is natuurlijk een wereldstad en heeft een prachtig Akropolis. Delphi is beroemd om de opgraving en in Meteora is een bezoekje aan de rots kloosters zeker je tijd waard.
Eigenlijk kun je beter maar een paar weken uittrekken, want er is echt zoveel te zien en beleven.
Griekenland is het land waar de Olympische spelen ontstaan zijn en de oorsprong van deze spelen is te bezoeken in Olympia. Beleef ook de glorie van vroeger in het amfitheater bij Epidavros, dat bovendien relatief goed geconserveerd is gebleven.