Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dit wist je nog niet over Griekenland

4.2/5 - (5 stemmen)

Griekenland is een populair land om naar toe te gaan op vakantie. In Griekenland is het lekker warm, het is er erg mooi en je kunt er ook heerlijk eten. Wat ook een groot voordeel is, is dat alles in Griekenland niet zo duur is. In de Griekse cultuur zijn er verschillende tradities, dit zijn tradities waar de Grieken ook erg trots op zijn. In dit artikel gaan we een paar gewoontes en tradities bespreken die je zeker zullen verbazen.

Versgebakken brood op een houten tafelVerschil tussen Nederland en Griekenland

Hier in Nederland eten we veel brood, maar een Griekenland is brood een soort gift van god. Er worden door de oudere vrouwen eerst kruissteken in het brood aangebracht en daarna wordt het brood pas gesneden. Dit gebeurt wel in de kleinere dorpen, niet op de plaatsen waar veel toerisme plaats vindt. Iets wat ook kan opvallen zijn de kralenkettingen die veel oude mannen in hun handen hebben. Veel mensen denken dat dit een betekenis heeft, maar dat is helemaal niet het geval. Ze hebben de kralenketting in hun handen om verveling te voorkomen.

Vrijdag de 13de

In Nederland is vrijdag de 13e een ongeluksdag, in Griekeland is dit niet het geval. In Griekenland zien ze dinsdag de 13e als een gelukdag. Ook wanneer er iemand is overleden gaat het in Griekenland heel anders dan in Nederland. Nadat er iemand is overleden mogen de nabestaande 3 dagen geen vlees eten. Daarna gaan ze in een periode van 40 dagen rouw. Heel deze periode moeten de mensen zwarte kleding dragen. Na deze 40 dagen gaan ze naar de kerk, ze nemen een speciaal brood mee. Ook hier komt het brood, de gift van god, weer terug. Iedereen die dan aanwezig is krijgt een stukje brood.

Dit zijn natuurlijk niet de enige tradities en gewoontes uit Griekenland. Net als in Nederland en alle andere landen zijn er verschillende tradities waar mensen in dat land zich aan houden.