Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Griekse Gewoontes en Tradities

4.2/5 - (4 stemmen)

Griekenland is een populaire vakantiebestemming voor veel mensen in verschillenden landen. Mensen genieten graag van de mooie stranden, witte huizen en de gezellige cultuur.
De Grieken zijn ook zeer vrijgevige mensen en betalen graag een maaltijd voor elkaar. Grieken hebben verschillende gewoontes en tradities, in dit artikel worden een paar van deze Griekse gewoontes besproken.

Tradities

Een bruidspaar voor een kappel in GriekenlandVeel Griekse gewoontes en tradities zijn ontstaan door de Christelijke Grieks Orthodoxe religie. De Grieken vinden hun religie zeer belangrijk en daarom speelt de kerk ook een rol in hun dagelijkse leven. Volgens de traditie is het normaal dat kinderen vernoemd worden naar hun grootouders. Maar de naam van de baby wordt pas gebruikt wanneer de baby is gedoopt.

Het is ook de gewoonte dat ze hierna een groot feest geven om dit te vieren. De huwelijksdag begint bijna bij elke Griek eerst in de kerk. Burgerlijke huwelijken vinden tegenwoordig ook plaats in Griekenland, maar ze zijn erg zeldzaam. De Grieken zijn erg gul en de gewoonte is dus ook dat ze grote cadeautjes geven aan het bruidspaar. Niet alleen tijdens huwelijken zijn ze gul, maar ook in het dagelijkse leven. Zij kennen de term ??????de rekening splitten?????? niet.

In tegenstelling tot Nederlanders zijn de Grieken niet zo stipt met de tijd. De Grieken gebruiken vaak de uitdrukking ??????siga siga?????? en dit betekent rustig aan. Ook wanneer je een afspraak maakt met een Griek is het belangrijk om er niet van op te kijken wanneer hij of zij te laat komt. Dit is heel normaal in Griekenland. Rond 14.00 en 17.00 doen de Grieken een si??sta en sluiten heel veel winkels en is het vrij stil op straat. De Griekse si??sta wordt messimeri genoemd. Het is niet beleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.

Eetgewoontes

De Griekse eetgewoontes zijn anders dan die van Nederlanders. Wij Nederlanders vinden het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, bij de Grieken is dit anders. Zij nemen niet echt de tijd om te ontbijten, Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Er wordt vaak koffie gedronken en slechts iets kleins gegeten. Ook de lunch is niet heel groot. Er wordt vaak koffie gedronken en salades of mezes gegeten (tapas). Ook eten ze vaak een frisse salade of een hartige soep, De Grieken beginnen laat met het avondeten en dit is ook het belangrijkste maaltijd voor hun van de dag. Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur met eten en kunnen lang doorgaan, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Grieken bereiden graag zelf hun eigen eten en eten ook graag met een grote groep. Saai is het in ieder geval nooit!