Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Griekenland vakantie

4/5 - (5 stemmen)

Het zonnige Griekenland, het land van de Griekse goden, van de beroemde filosofen en wijsgeren, het land van de mythologische figuren en van de eposschrijvers. Griekenland is een speciaal land die door haar rijke verleden en haar traditionele waarden een unieke bestemming is om te ontdekken in Europa.

De Grieken noemen hun land ‘Ellada’ en deze Republiek ligt net als de Griekse Eilanden in de Middellandse Zee in Zuid-Oost Europa. Omringd door verscheidene landen en gelegen in een vruchtbare streek, bezit Griekenland een schitterende natuur en een rijke fauna en flora. Het mediterrane klimaat zorgt bovendien voor erg aangename temperaturen en daarnaast heeft dit prachtige land een geweldige eetcultuur alsook interessante bezienswaardigheden en shoppingmogelijkheden.

Geschiedenis en cultuur

 Heel oud gebouw met griekse geschiedenisWe kunnen absoluut niet om de geschiedenis van dit enorme historische land heen. Griekenland is de bakermat van de westerse beschaving. Dankzij archeologische opgravingen en uiteraard door de nagelaten teksten, voornamelijk de dichtwerken van Homerus, is men erachter gekomen dat het mythologische Griekenland al sinds 800 VC zou bestaan.??Deels door mondelinge overlevering, deels door geschriften, zijn er heel wat proza??sche stukken en sages bewaard waarin ook geschiedkundige feiten voorkomen. Op die manier is men erin getracht wonderbaarlijke ontdekkingen te doen door oude steden op te graven. Zowel Troje als Mykene werden beschreven in de werken van Homerus en Pausanias.??Wie enkele weet heeft van de Oude Grieken, hoe ze leefden en hun gewoonten, zal des te opgewondener zijn om alle klassieke plekjes in Griekenland te verkennen.??Maar nog lang voordat de Oude Grieken hier hun leventje leidden, was er in de Jonge Steentijd al enige beschaving te bespeuren in dit gebied.

Na de komst van andere volken uit Klein-Azi?? en Egypte en de vermenging van deze culturen, is het toenmalige, Griekse volk ontstaan. Succesvolle zeelieden die ook goed waren in handel voeren en tegelijk instonden voor de natuur en erg vredelievend waren.??
Ook de kunstzinnige Mino??sche beschaving had zich hier gevestigd in 2600 VC en hier kwam pas een einde aan in 1400VC wanneer de vulkaan op Santorini uitbarstte.??In de plaats kwamen de Achae??rs, een Indo-Europese stam, die nog meer cultuur brachten over Griekenland en de Griekse Eilanden. Zij stichtten de steden Mykene, Pylos en Tiryns die besprenkeld waren met Kretenzische cultuurelementen.

Kreta was namelijk een geliefde plek onder verschillende volkeren die naar de streek afzakten en zich vooreerst op het eiland vestigden.??Ook de Aeoli??rs en de Ioni??rs hebben deze Middellandse regio als hun thuisbasis gehad.??1200VC is het beroemde jaar van de Trojaanse Oorlog waarbij Helena door Paris wordt ontvoerd. Agamemnon, de koning van de Mykeense stam, hielp de Grieken hierbij met hun list van het Trojaanse Paard.

Deze historische elementen zijn terug te vinden in de ‘Ilias’ van Homerus.??De Dori??rs waren de volgende bezoekers en blijvers in het land. Een soldatenstaat werd gesticht met Sparta als hoofdstad en na 100 jaar vertrokken de meeste van deze gewelddadige Dori??rs alweer naar andere oorden waardoor Griekenland opnieuw rust kreeg.??De overgebleven Dori??rs vermengden zich met de rest van de vorige volken en er ontstonden verschillende kleine, autonome stadsstaatjes met enkele dorpen en landerijen.

Hier kwamen tirannen aan de macht die opmerkelijk genoeg een democratische regeringsvorm voor ogen hadden en zich samen met het volk keerden tegen de aristocratie.??Nadien, tijdens de Perzische oorlogen werden na weel gevechten uiteindelijk de Perzen weer verdreven en dit werd gevolgd door de Gouden Eeuw van Perikles. Onder Perikles ontwikkelde Griekenland op cultureel vlak zeer exponentieel. Wijsbegeerte, lyriek, beeldhouwkunst, bouwkunst, al deze takken schoten hemelshoog vooruit en de grote namen stammen dan ook uit deze tijd. De grondlegger van de geneeskunde: Hippocrates; Sappho, de dichteres van Lesbos; Sophokles, de dichter en nog anderen zijn tot de dag van vandaag uiterst belangrijke figuren!??Maar de grote macht en invloed van Griekenland verschoof naar het kleine Macedoni?? in de 4e eeuw VC tot de Hellenistische Periode toen Alexander de Grote stierf.

Een steen met daarin een helm en verschillende andere elementen weergegeven Hij had opnieuw de basis gelegd voor de succesvolle Griekse Periode die een hoofdbestanddeel werd in het Romeinse Rijk. Macedoni?? verloor wederom macht aan Griekenland.??Belangrijke periodes ook in de geschiedenis zijn de Byzantijnen en de Franken in Griekenland die opgevolgd werden door de Turken die het land helemaal in hun bezit namen.
Donkere tijden braken aan voor de Grieken die geremd werden in hun economische ontwikkeling. Maar ook aan die Ottomaanse Tijd kwam een einde met de Griekse Vrijheidsoorlog waarbij men in Europa ook partij koos voor de achterkleinkinderen van de oude Grieken. Met de hulp van Rusland, Frankrijk en Engeland kreeg Griekenland haar autonomie terug.??1832 was voor het land een speciaal jaar, het werd een koninkrijk.

Verschillende koningen volgden tot de uitwisseling van de bevolking met Turkije in 1923 waarna er verschillende opstanden ontstonden. Opnieuw enkele koningen, de WO II en een burgeroorlog later, werd Griekenland opnieuw een republiek.??Woelige tijden, een coup en de inval van de Turken in Cyprus werden toch gevolgd door het lidschap bij de NAVO en van de Europese Unie in 1981.??Vandaag de dag kampt de Griekse Republiek met een ernstige economische instabiliteit en een toestroom van illegale migranten.
De Grieken hebben zo hun eigen gewoontes en culturele tradities. Dit ziet men vooral in de typische muziek van daar.
Vooral met het instrument ‘bouzouki’ die een belangrijke plaats heeft in Griekenland, speelt men de traditionele ‘Rembetika’-muziek. Deze muzieksoort ontstond vooral na de terugkeer van de in Turkije en vooral in Izmir, het toenmalige Smyrna, gevestigde Grieken.

Vandaar dat het ook een ori??ntaals tintje heeft en ook veel wordt gespeeld in het westen van Turkije waar het ‘Zeybek’ wordt genoemd.??Ook het ‘Yirise’ is een bekend fenomeen in de Griekse muziekwereld. Dit is een erg dramatisch en melancholisch lied dat op een heel trieste wijze wordt gebracht.??De Griekse cultuur is veelal een familiecultuur waar grote feesten en diners centraal staan. Zo zijn de luidruchtige bruiloften ook spectaculaire evenementen vol dans en muziek en met veel genodigden.??Men heeft in Griekenland tevens ook enkele religieuze feesten en gebruiken.

Toerisme

Griekenland situeert zich in het zuiden van Europa, naast de landen Albani??, Macedoni??, Bulgarije en Turkije. Het grootste deel van het land bestaat uit een kronkelende kuststrook en ligt aan de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Ege??sche Zee die tussen Griekenland en Turkije ligt.??Daarbij behoren ook de Griekse Eilanden, die 20% van het totale oppervlakte vertegenwoordigen, tot Griekenland. Dit Balkanschiereiland wordt namelijk aangevuld met de bekende eilanden: Kreta, Rhodos, Lesbos, Korfoe, Zakynthos, Samos, de Cycladen en nog andere eilanden. De meeste zijn zeer toeristisch en bezitten een mooie natuurlandschap.??In Griekenland maken de etnische Grieken de grootste bevolkingsgroep uit en die wordt opgevolgd door de grootste, erkende moslimminderheid die uit Turken, Albanezen en Bulgaarse Pomaken bestaat.

Ook kleine groepen Joden en Armenen alsook immigranten uit Europa, uit het Midden-Oosten en uit Noord-Afrika kunnen tot de bevolking geteld worden.??De Grieks orthodoxe kerk is dan ook de grootste godsdienst en kan zelfs rekenen op een voorrangspositie die in de Grondwet van het land wordt vermeld.??Slechts 1% van de bevolking is islamiet en ook Sefardische joden, protestanten en katholieken zijn hier in kleine getale aanwezig.??De offici??le taal en ineens ook de meest besproken taal is ongetwijfeld het Grieks met hier en daar het Pontische dialect. Deze taal ontstond in Turkije aan de Zwarte Zee en ontwikkelde zich uit het Attisch. Enkele andere talen in Griekenland gebruikt, zijn het Turks, de Romani, Bulgaars en Slavisch-Macedonish.

Bezienswaardigheden

Aan bezienswaardigheden geen gebrek in dit historische land! Heel wat overgebleven monumenten uit de oude tijden staan trouwens vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Enkele belangrijke hiervan zijn onderstaande parels:

– de Akropolis van Athene
– de Tempel van Apollo Epicurius in Bassae
– Olympia, de archeologische stad
– De historische eilanden waarvan vooral Rhodos met als hoofdstad Rhodos-stad en Korfoe
– Delphi
– Mycene
– Delos
– Chora met het klooster van de Heilige Johannes- Het oude Sparta en het schiereiland Peloponessos.

Naast deze culturele bezienswaardigheden kan men ook verdwalen in de prachtige natuur van het Griekse vasteland. Hier leven nog wilde beren, flamingo’s, wolven en veel andere dieren en plantensoorten in de mooie bossen die men kan bewonderen.??In Athene heerst er een heuse stadssfeer tussen de leuke straten en winkels.

Ontspanning troef op de gezellige terrasjes van Monastiraki.??’s Winters veranderen veel delen van dit fantastische land in een witte deken en men kan er zelfs prima ski??n en zo rekenen op een variabele vakantieverblijf met een bezoek aan verschillende mogelijke attracties.??In de zomer zijn de met de Bauwe Vlag erkende stranden in Chaldiki topplaatsen om te vertoeven.??Maar bovenal zijn de Griekse Eilanden heel erg populair bij de toeristen.

Eten en drinken

Een Griekse salade met komkommer, tomaat en Feta met een fles bier en glazen op de achtergrondNa al deze kleine en grote weetjes, wil ik u graag meevoeren naar de dampende keuken van de Grieken. Hier zal geen enkele buik ongevuld blijven, een waaier aan zalige gerechten komt je overal in de sfeervolle restaurants en Griekse taverna’s tegemoet.??De migratie wereldwijd heeft gezorgd voor de verspreiding van alle volkeren en dus ook de Grieken. Veel van ons hebben al wel eens geproefd van wat de Griekse keuken te bieden heeft maar hier zetten we alle bekende gerechten nog eens op een rijtje. Zowat alles wordt bereid met olijfolie en andere olie in plaats van boter.??De maaltijden beginnen doorgaans met allerlei kleine gerechtjes die zowel warm als koud worden geserveerd.

Deze zogenaamde mezze’s bestaan uit bijvoorbeeld tzatziki (een frisse yoghurtbereiding met knoflook en komkommer), tarama (een lekkere vismousse) en andere dergelijke hapjes als olijven, fetablokjes enzovoort.
Tijdens het hoofdgerecht schuiven we aan een tafel die gedekt staat met allerlei gefrituurde zuiderse groenten als courgette en aubergine waar een vleugje knoflooksaus wordt overgegoten. Ook de dolmades, dat zijn gevulde wijnbladeren (meestal met rijst, vlees en kruiden) zijn een vaste waarde en onmisbaar voor de Griekse eters.

Souvlaki, heerlijke kruidige vlees op stokjes, gepaneerde calamares, gyros, de ovenschotel moussaka met gehakt-groenten-bechamelsaus en beurek (deegbereidingen met vlees of groenten tussen) zijn stuk voor stuk aan te raden dishes!??Na de maaltijd kan men duimen en vingers aflikken bij het zoete gerecht baklava die bestaat uit bladerdeeg, noten en zoete siroop. Begeleid door een hartverwarmend kopje Griekse koffie of onder het genot van een frisse ouzo (alcoholische anijsdrank) smaakt het des te beter.

Eilanden Griekenland

Er zijn een hoop eilanden die tot Griekenland behoren en de meeste zijn gesitueerd in de Ege??sche Zee, dichtbij de Turkse Westkust.??Kreta heeft de reputatie van grootste eiland te zijn en het wordt ook het meest vaak bezocht. Zowel het nachtleven op Kreta als de natuur en de vele historische plekjes maken het een geliefde toevluchtsoord.??De Cycladen zijn eerder droog terwijl de Ionische Eilanden alle soorten groen tentoon spreiden in de vele olijfboomgaarden en met de welbekende cipressen.

Samos is dan weer rijk aan geschiedenis en Chersonnissos staat bekend omwille van het bruisende uitgaansleven.??Verder zijn er in de Griekse Eilanden heel wat schitterende stranden waarvan ook verschillende bekroond zijn met de Blauwe Vlag. Die erkenning staat in voor de zuiverheid en de veiligheid van het water en de faciliteiten rondom.??Kreta staat aan kop met de fijne zandstranden en Corfu en Rhodos hebben ook een groot aantal wondermooie, propere stranden.