Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Skopelos vakantie

4.3/5 - (7 stemmen)

een kerk op een berg met de zeeSkopelos is een eiland in het noorden van de Sporaden en ligt tussen de eilanden Skiathos en Alonissos. Skopelos is kleiner dan het naburige eiland Skiathos, maar is minder gecommercialiseerd. De noordwestkust van het eiland wordt getekend door indrukwekkende kliffen, grote baaien en inhammen; het is er erg winderig. De zuidkust is meer beschermd en wordt gekenmerkt door idyllische baaien, kristalhelder water, fijne zandstranden en talrijke dennenbossen. Een groot aantal zandstranden zijn volledig uitgerust met stoelen, parasols en watersportfaciliteiten, maar u vindt er ook nog een aantal rustigere stranden met doorschijnend water en kleurrijke steentjes.

De hoofdstad van Skopelos ligt in het oostelijk gedeelte van het eiland; dit is ook haar belangrijkste haven. Een ??cht juweeltje dat in amphiteatrische stijl rondom de baai werd gebouwd. De huizen zijn er wit, met roden pannendaken. De tweede grootse haven, Glossa, ligt aan de westkust van het eiland.??Skopelos heeft geen eigen vlieghaven. U kunt vliegen op Skiathos en vandaar de boot nemen naar het eiland. Skopelos is een mooie en charmante vakantiebestemming; u zult er ongetwijfeld een ongelofelijke vakantie beleven!

Geschiedenis en Cultuur

Skopelos werd waarschijnlijk bewoond sinds de Neolithische periode. Rond 1600 voor Christus, verkenden de Kretenzers het eiland. Hun leider was koning Staphylos, zoon van Dionysys en Ariane. Volgens de legende trok de beroemde Theseus naar Kreta om er de Minotaurus te doden. Hij werd bijgestaand door Ariane, de dochter van koning Minos. Terugkerend van zijn triomftocht naar Athene, liet Theseus Ariane achter op Naxos, wiens koning de god Dionysus was. Dionysus werd stapelverliefd op Ariane en trouwde met haar. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen voort, waaronder Staphylos en Peparethos.

De voormalige hoofdstad werd naar Peparethos vernoemd.??In 1936 zou de tombe van Staphylos op het eiland zijn teruggevonden. De gouden scepter die in het graf werd teruggevonden wordt tentoongesteld in het Archeologische Museum van Volos en een zwaardschede bevindt zich in het Archeologische Museum van Athene. Staphylos zou zijn gestart met het verbouwen van wijngaarden.??Skopelos werd onder andere binnengevallen door de Myceners, de Dolopi??rs, Chalcidi??rs ??? zij leerden de eilandbewoners de geheimen van scheepvaart, handel en vervoer -, de Atheners, de Spartanenen, de Macedoni??rs, de Romeinen, de Venetianen en de Turken. Skopelos werd bij de nieuwe onafhankelijke Griekse staat gevoegd in 1830.

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Skopelos, Hora, is de belangrijkste haven van het eiland. Hier komen de bezoekers per boot toe. Deze prachtige, kleine stad is zeer aantrekkelijk omwille van haar witgekalkte huizen met rode dakpannen, balkons en tuinen met fonteinen. Hora telt tal van kleine kerkjes en u verplaatst er zich via smalle straatjes, stegen en trappen. Het geheel is in amfitheatrische stijl opgebouwd rondom een baai. Hora is het culturele, toeristische en handelscentrum van het eiland. Op haar heuveltop werd er in 340 voor Christus een prachtig Kastro gebouwd door Philip II van Macedoni??. In het hart van Kastro, bevindt zich de oudste kerk van het eiland: de 17de eeuwse basiliek van Agios Athanasios.

Haar eerste gebouw werd bovenop de ru??nes van een 9de eeuwse tempel, gewijd aan Athena, gebouwd. Het panoramisch uitzicht vanaf Kastro is werkelijk magisch.??Glossa, is de tweede grootste stad van Skopelos en bevindt zich op ongeveer 32 km van de hoofdstad. De stad werd in amphiteatrische stijl opgebouwd op de helling van een heuvel en bevindt zich op 250 meter boven de zeespiegel. Glossa wordt omringd door heerlijk geurende pijnbomen, amandelbomen en platanen. De architectuur van Glossa werd gebaseerd op de Macedonische bouwstijl en bestaat uit witgekalkte, twee verdiepingen tellende huizen, met tegeldaken en houten balkons. Haar haven, Loutraki, is de tweede grootse haven van het eiland. Vlakbij kunt u er de restanten van Romeinse thermen en de ru??nes van een citadel uit de 4de eeuw voor Christus bezoeken.??Ook de moeite waard zijn: het verlaten klooster van Moni Taxiarchon, het 18de eeuwse klooster van Moni Timiou Prodromos, het 16de eeuwse klooster van Metamorfosis Sotiris en het 18de eeuwse klooster van Evangelistria.

Stranden

Dankzij haar prachtige zandstranden, ontwikkelde het toerisme in Skopelos zich snel de afgelopen jaren. De meeste stranden liggen aan de zuid- en zuidwestkust van het eiland en worden omringd door groene pijnbomen en platanen. Het water is er kristalhelder en kleurt er van azuurblauw naar smaragd.??Skopelos heeft een mediteraan klimaat: milde winters met veel regen en hete zomers met zonnige temperaturen, verzacht door de noorderwind ???Meltemia???.