Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Griekse bevolking & hun heerlijke eten

4/5 - (3 stemmen)

Griekenland is een erg mooi land waar veel Nederlands heen trekken in de zomer. Veel mooie eilanden en steden. Je ziet in Griekenland erg veel witte huizen met blauwe elementen, dit is erg kenmerkend voor het land. De bevolking en het eten verschilt heel erg met Nederland. Grieken denken heel anders over het leven en hebben dus een hele andere levensstijl.

Bevolking

Griekse salade met tomaat, ui , olijven en fetta De Grieken behandelen vreemdelingen op een eerlijke manier, het wordt gezien als hun gast. Als je bij een Griek op bezoek gaat wordt je overladen met gastvrijheid. Als je bijvoorbeeld iets vergeet in een restaurant en je gaat de volgende dag weer heen om te vragen, dan krijg je hem gewoon weer terug. Ze zijn heel attent als het om dit soort dingen gaat. In Nederland vraag je niet zomaar een onbekende om thuis even een drankje te doen. Als je hier in Griekenland iemand tegen komt kan het maar zo zijn dat hij je uitnodigt voor een drankje of een Griekse salade. De Grieken houden van een goede discussie. Misschien is het je al een keer opgevallen. Mannen zijn heel erg met gebaren en vuistslagen bezig als ze een gesprek aan het voeren zijn. Dit is niet meer dan een goed gesprek tussen twee mensen en niet als boze reactie bedoeld. Het verschil tussen man en vrouw is groter dan hier in Nederland. Griekse vrouwen zie je bijvoorbeeld niet zo snel in een caf??. De regels voor kinderen zijn erg streng, en in Nederland zou we hier niet aan moeten denken. Het gezin is erg belangrijk in Griekenland, en kinderen mogen ook pas het huis uit als ze getrouwd zijn. Niet iedereen kan ??direct na hun bruiloft een huis veroorloven, hierdoor blijft het stel vaak nog bij een van de ouders wonen.

Eten

Grieken vinden eten erg belangrijk in hun cultuur, het is echt een sociale bezigheid. Maar voor het ontbijt nemen ze niet even tijd, en eten ze dus ook niet thuis. Meestal halen ze iets van een toast ergens en eten ze het onderweg op. Als ze wel thuis eten kan het zomaar zijn dat ze brood eten dat in ongemengde wijn wordt gedompeld. Tussen de middag als lunch nemen ze vaak een Griekse salade of een soep. Ook nemen veel van hun een dessert omdat ze laat avond eten. Wat bekende ingredi??nten zijn voor een dessert zijn noten, honing en filodeeg. Tegen 21:00 beginnen ze met het avondeten, en hier nemen ze alle tijd voor. Vaak zitten ze met een grote groep aan tafel waar verschillende gerechten opstaan. Er wordt veel muziek gedraaid of de televisie wordt aangezet. Je hoeft in ieder geval niet bang zijn dat je te weinig eten krijgt, want iedereen kookt en meestal is er teveel eten. Als er onverwachts mensen langs komen kunnen die zo aanschuiven en mee eten. Voor het eten wordt er vaak een glaasje ouzo gedronken. Dit is een klein shotje met drank die je in een keer achterover drinkt, het is een anijslikeur met een hoog alcohol percentage. Ook drinken de grieken tussendoor veel water uit de supermarkt.

De Griekse keuken

De Griekse keuken is heel divers en het zijn vooral de lokale producten die ze gebruiken in hun gerechten. In de bergdorpen vind je heel veel varkensvlees, kip en wild dat wordt geserveerd met rijke tomatensaus, groentes, veel kruiden en natuurlijk olijfolie. Olijfolie is heilig in Griekenland en wordt overal voor gebruikt. Griekenland staat wereldwijd in de top drie van de olijfolieproducenten. Ze produceren per hoofd van de bevolking meer olijfolie dan ander volk ter wereld. Per jaar produceert Griekenland 300.000 ton olijfolie per jaar. Net zo als hier in Nederland zie je in veel gerechten vlees, vis of kip voorbij komen. En als lunch de Griekse salade, veel brood en zelfgemaakte feta. Alle gerechten worden gekruid met veel verschillende kruiden.