Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Corfu vakantie

4.4/5 - (5 stemmen)

Corfu is een z????r populaire Griekse vakantiebestemming en trekt jaarlijks duizenden toeristen. Corfu is waarschijnlijk het meest ???groene??? eiland van Griekenland en kent door zijn overvloedige winterse buien een weelderige en gevarieerde vegetatie. U kunt er genieten van een gevarieerd landschap. Van de 914 meter hoge bergketen Pantokrator tot uitgestrekte grasvelden, indrukwekkende kliffen, meren, rivieren en heuvels bedekt met olijfbomen. Corfu was ????n van de eerste toeristische eilanden van Griekenland.
U vindt er dan ook tal van klasse logementen en etablissementen. Ondanks het toerisme heeft Corfu zijn charme en authenticiteit weten te bewaren. Corfu staat bekend om zijn kwaliteitswijnen en zijn oliefolie. De hoofdstad van het eiland, Corfu genaamd, is ????n van de mooiste Griekse steden. Dit stadje werd gebouwd tussen twee Venetiaanse forten en is bezaaid met smalle charmante straatjes en talrijke Byzantijnse kerken.

Geschiedenis en cultuur

Corfu, Kerkyra in het Grieks, heeft zijn naam te danken de de nimf Korkira; dochter van de riviergod Aesopos. Poseidon, de God der oud gebouw met platen en scooter voor de deur Zee??n zou hopeloos verliefd zijn geworden op Korkira en zou haar hebben meegenomen naar het eiland dat sindsdien haar naam draagt. Archeologische onderzoeken wezen uit dat Corfu een belangrijk commercieel centrum was vanaf de 7de tot de 4de eeuw voor Christus. Er werd veelvuldig maritieme handel gedreven met alle grote steden van de Adriatische Zee. Corfu, een oorspronkelijke kolonie van Korinthe, vroeg hulp aan Athene om zich te ontdoen van de Korintische bezetting.

Dit leidde tot de Peloponnesische Oorlog. Vervolgens werd het eiland overheerst door koning Philip II, de Spartanen, de Illyri??rs en de Romeinen. In 1267 werd het eiland bezet door de Siciliaanse koning Charles d’Anjou; hij probeerde Corfu tevergeefs tot het catholicisme te converteren. Terwijl de rest van Griekenland leed onder het Ottomaanse juk, werd Corfu tussen 1386 en 1797 gedomineerd door de Venetianen. Deze bouwden er forten, huizen en legden er percelen aan. In 1797 werden de Venetianen verjaagd door Napoleon en kwam Corfu onder Frans bewind . In 1815 werd Corfu officieel onder Engelse heerschappij gesteld, totdat de Griekse revolutie 1821-1864 hieraan een einde maakte. Sindsdien kwamen alle eilanden van de Ionische zee terug onder Grieks bewind.

Bezienswaardigheden

Door zijn strategische ligging kende Corfu een z????r bewogen historisch verleden . Zowel de Siciliaanse, Venetiaanse, Franse als Engelse overheersers hebben er hun voetprint nagelaten. Vandaag wordt Corfu gekenmerkt door een mikmak aan architecturale stijlen. Archeologische onderzoeken toonden aan dat de oude hoofdstad Corfu zich in de regio van Kanoni bevond. De stad beschikte over twee havens, een agora, stadia, theaters en verschillende Dorische tempels. De oude stad Corfu werd in de 6de eeuw vernield en zijn bewoners trokken naar het noorden; waar zij het huidige Corfu oprichtten.

De Venitianen vernietigden, tijdens de 14de eeuw, het meerendeel van de oude middeleeuwse huisjes om deze te vervangen door forten en verdedigingstorens. Later richtten zij kerkjes, openbare monumenten en plaatsje op. Hierdoor kreeg Corfu de allure van een Italiaans Renaissance stadje. Tijdens de Franse en de Engelse bezetting werd er een grote esplanade aangelegd, evenals de paleizen Saint Michel, Saint Georges en Mon Repos. Een groot aantal monumenten, waaronder het Gemeentelijk Theater, werden opgericht na de Griekse hereniging. Jammer genoeg werden talrijke monumenten vernield tijdens de wereldoorlogen.

Kerken in Corfu

Corfu telt ook een aantal kerkjes die m????r dan een bezoekje waard zijn. De kerk Saint Spyridon is de meest gerenomeerde kerk van het eiland. De kerk ligt op de straat Spiridonos die leidt naar de Esplanade in de hoofdstad van Corfu. Elk jaar op 12 december wordt deze kerk gevierd. Haar interieur werd afgewerkt met schilderingen van de Peloponesische schilder Panagiotis Doxaras. Het 13de eeuwse klooster Panagia Palaiokastritsa, herbergt een klein museum met mooie Byzantijnse en post-Byzantijnse iconen. De Basiliek van Paleopolis, gebouwd in de 5de eeuw, ligt nabij Koronoi.

De basiliek werd volledig vernield door een bom tijdens de 2de wereldoorlog. Slechts enkele ru??nes herinneren ons aan haar vergane glorie. De 11de eeuws Byzantijnse kerk van Jason en Socipatras, twee leerlingen van de apostel Paulus, ligt in het oude gedeelte van de hoofdstad. Jason en Socipatras converteerden de inwoners van Corfu tot het catholiscisme. Zijn magnifieke binnentuin moet u gewoonweg gezien hebben! Ten slotte kunt u een bezoekje brengen aan het 18de eeuwse klooster van de Heilige Maagd Playtera. Dit klooster ligt in Mandouki en werd volledig gerenoveerd in 1799, na een nefaste strijd tegen de Turken.

Corfu telt een aantal interessante musea waaronder onder andere het archeologische museum van Corfu, het Byzantijns museum van Corfu, de gemeentelijke Galerij, het museum van papiergeld, het museum van Solomos en het museum voor Populaire Kunsten.

Stranden

Corfu heeft unieke, lange zandstranden met kristalhelder water en prachtige kleine baaitjes. De stranden worden omringd door groene landschappen, duinen en kliffen. Een aantal stranden zijn uitgerust om aan watersport te doen.