Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kefalonia vakantie

4/5 - (3 stemmen)

Kefalonia is het grootste van de Ionische eilanden in West-Griekenland. De afgelopen jaren groeide het eiland uit tot een populaire vakantiebestemming. Het eiland telt slechts 45,000 inwoners.

Geschiedenis

clear waterKefalonia werd vernoemd naar haar eerste koning C??phalos; hij regeerde tijdens het Paleolithicum. C??phalos was de stichter van de vier belangrijkste steden van het eiland, Sami, Pahl, Pronnoi en Krani. Het eiland werd Tetrapolis genoemd. De steden waren autonoom van elkaar. Kafalonia was een belangrijk Myceens economisch centrum. Het eiland nam deel aan de Perzische en Peloponnesische oorlogen. Tevergeefs probeerd koning Philip van Macedoni?? het eiland te bezetten, maar Kefalonia kreeg versterking vanuit Athene. De romeinen bezetten het eiland in 187 voor Christus. Onder hun heerschappij werd Kefalonia een belangrijke marinebasis. In de 11de eeuw kwam het eiland onder het gezag van de Franken; dit kondigde het einde van de Byzantijnse periode aan.

De Turken vielen voor de eerste maal aan in 1840; dit onder leiding van Ahmed Pasha. In een paar dagen werd het gehele eiland verwoest! Kefalonia werd ook bezet door de Venetianen. Het fort van Agios Georgios werd het belangrijkste economische en militaire centrum.

Argostoli

De oude stad werd verwoest door de aardbeving van 1757, waarna Argostoli de hoofdstad werd. De Venetiaanse bezetting eindigde in 1797. Vervolgens vielen de Franse Republikeinen en de keizerlijke troepen van Napoleon Kefalonia binnen. Na zware verliezen tegen de Turkse en Britse vloten, werden de Fransen gedwongen het eiland te verlaten. Het eiland kwam onder het gezag van de Sultan. In 1809, met het Verdrag van Parijs, kwamen de Ionische eilanden onder het bewind van de Engelsen.

Deze legden er een uitstekend wegennet aan. De bewoners van Kefalonia speelden een zeer actieve rol tijdens de Griekse revolutie. Het eiland werd aan de rest van Griekenland toegevoegd in 1864. De Italianen bezetten het eiland tijdens de tweede wereldoorlog, waarna het grotendeels werd verwoest door de verschrikkelijke aardbeving van 1953.

Klein aantal inwoners

Het aantal inwoners is weinig in vergelijking tot haar oppervlakte. E??n derde van de bevolking woont in de hoofdstad Argostoli. Ooit werd het eiland gedomineerd door de visserij, steeds meer en meer leeft het eiland van toerisme. Doch wist het nog zijn rustige en op plaatsen ongerpete karakter te behouden. Kefalonia heeft voor iedereen wat te bieden! Geniet van zijn prachtige gouden stranden, zijn met pijnbomen bedekte bergen, zijn rustige baaien met schildpadden en dolfijnen en een uitgebreide keuze aan overheerlijke authentieke Griekse gerechten. De dorpjes van Kefalonia zijn adembenemend mooi. De okeren huizen met rode tegels zijn typerend voor de Ionische eilanden. Kefalonia heeft een eigen vlieghaven en de grootste trekpleisters zijn met de bus bereikbaar. De inwoners zijn er joviaal en gastvrij. Kortom, Kefalonia is een ??cht vakantieparadijs!

Bezienswaardigheden

Argostoli is de hoofdstad van het eiland en herbergt de belangrijkste haven. Argostoli telt 16,000 inwoners. Dit stadje ligt op de westkust en wordt omringd door groene bergen. Argostoli telde een groot aantal Venetiaanse monumenten die jammer genoeg werden vernield door de aardbeving van 1953. De stad werd heropgebouwd door de Griekse regering, maar wist haar oude charme niet te behouden. De 650 meter lange Dapano brug bevindt zich aan de ingang van de stad. Deze brug werd ontworpen door de architect Charles de Bosset. Argostoli is een geanimeerde en aangename stad. De centrale plaats ???Plateia Valianou???, wordt omringd door talrijke uitstekende restaurants en leuke caf??s. De prachtige kerk Spyridon, is zeker een bezoekje waard.
U kunt er langslopen in tal van musea waaronder het Archeologische museum, het Museum van Moderne Kunsten en het Historisch en Cultureel Museum. U vindt er een z????r mooi collectie Byzantijnse iconen in de Bibiliotheek Corgialenios en m????r dan 50,000 boeken en manuscripten.

Vuurtoren van Agios

U moet zeker en vast de beroemde vuurtoren van Agios Th??odoris bezichtigen. De vuurtoren werd in 1829 gebouwd door de Engelse gouverneur Napier. De vuurtoren is ????n van de symbolen van Kefalonia. Assos is een stad die in amfitheater stijl werd opgebouwd rondom een baai. Assos ligt op ongeveer 36 km van de hoofdstad en is omgeven door cipressen en pijnbomen. Het is ????n van de mooiste steden van Kefalonia. De ru??nes van een 16de eeuw Venetiaans kasteel, domineren de stad. U vindt er enkele traditionele huisjes en uitstekende taverna’s. In Andreas, de vroegere hoofdstad van het eiland, vindt u nog een prachtig middeleeuws kastro en tal van ru??nes van kerken en huizen. Loop zeker eens langs bij het klooster Agios Andreas, met zijn 16de eeuwse fresco’s en iconen. Verder raden wij u aan het ondergrondse meer Melissani, de druipsteengrotten Drogarti en het Petani strand te bezoeken.

Stranden

De stranden van Kefalonia behoren tot de mooiste van Griekenland. Ze zijn meestaal wit of goudkleurig en het turquois gekleurde zeewater is er kristalhelder. U vindt er zowel beheerde , als ongerepte, afgelegen stranden. Het klimaat op Kefalonia is typisch mediterraans. De zomers zijn er heet en de winters mild. Kefalonia is erg bergachtig en in de winter valt er regelmatig neerslag.