Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Top tien Griekse bezienswaardigheden

4/5 - (2 stemmen)

Griekenland: veel mensen denken dan aan zonovergoten strandvakanties, lekker eten en waarschijnlijk ook wel aan de lieve en gastvrije mensen. Maar Griekenland heeft zoveel meer te bieden dan alleen maar zon en strand. Het heeft namelijk ook een grote rol gespeeld in de klassieke oudheid en daarvan is gelukkig veel bewaard gebleven. Zo is bijvoorbeeld de ???democratie??? in Griekenland ontstaan, maar er zijn ook tastbaardere bewijzen van dit glorieuze verleden. Er zijn heel veel plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, maar hier zijn alvast tien historische Griekse bezienswaardigheden die je eigenlijk gewoon gezien moet hebben.

1. De Akropolis van Atheneeen uitzicht over het Akropolis vanuit de bomen

De Akropolis van Athene is veruit een van de meest bezochte en populairste oudheidkundige bezienswaardigheden van Griekenland, met jaarlijks meer dan 1,3 miljoen bezoekers. Akropolis betekent in het Grieks ???hoogste punt van de stad???. Dat is ook precies wat het is: het is een berg van 156 kilometer hoog die zich in het midden van Athene bevindt en ook wel de ???heilige rots??? wordt genoemd. Op de Akropolis staan een aantal heilige tempels die gebouwd zijn voor een aantal goden, van welke de belangrijkste voor de godin Pallas Athena was. Haar tempel op de Akropolis van Athene is het Parthenon en is in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd.
Het is tevens het grootste gebouw op de Akropolis en ook vandaag de dag nog steeds indrukwekkend. Het was dan ook de mooiste tempel van haar tijdperk, waaraan veel moeite was besteed in architectonisch opzicht, door de architect Phidias. Het moest dan ook de superioriteit van Athene weergeven. Andere belangrijke tempels op de Akropolis zijn de Nike-tempels, de Propylae??n en het Erechteion.

2. Knossos op Kreta

Knossos op Kreta was in de oudheid voor wel tien eeuwen lang de eerste en grootste stad in Griekenland en zelfs van heel Europa. Het is dan ook logisch dat op Kreta een paar van de mooiste Griekse bezienswaardigheden liggen. Het ligt op vijf kilometer van de huidige hoofdstad van Kreta, Heraklion. Kreta was toen thuis van de Mino??sche beschaving, in een tijd waarin Kreta werd gezien als de poort naar Europa door de oude beschaving van het Midden-Oosten. Kreta heeft in deze tijd enorm gefloreerd onder de heerschappij van koning Minos. Het hoogtepunt lag waarschijnlijk tussen 3000 en 1000 voor Christus. Hoewel het nu nog restanten zijn, tonen de gebouwen die er nog (deels) staan zeker de superioriteit en weldaad uit de tijd van het Mino??sche rijk.De grootste en ook mooiste paleizen van Mino??sche Kreta zijn echter allemaal verwoest. Volgens geleerden is dit gebeurd ten gevolge van een grote uitbarsting van de vulkaan Santorini op het gelijknamige eiland (tegenwoordig Thira). Deze uitbarsting zorgde voor vernieling en enorme vloedgolven en was waarschijnlijk ook de eerste gedocumenteerde grote natuurramp in de geschiedenis van de mens. Het paleis van Knossos is wel gedeeltelijk gerestaureerd. Jaarlijks trekken deze opgravingen meer dan een half miljoen bezoekers.

3. De Akropolis van Lindos

Op het eiland Rhodos staat de Akropolis van Lindos, goed voor bijna een half miljoen bezoekers per jaar. De Akropolis staat in het pittoreske dorpje Lindos, dat zo???n 50 kilometer ten zuiden van Rhodos stad ligt. In de oudheid was het een van de belangrijkste steden van het Rhodos van die tijd, samen met Kamiros en Ialyssos. De gunstige ligging van Lindos en de natuurlijke havens waren bevorderlijk voor de handel. De stad floreerde onder deze voordelige handelspositie en een stukje van deze welvaart is terug te zien op de Akropolis, waar onder andere het kasteel van Lindos te bewonderen is. Dit kasteel staat op een rots van 116 meter, en is prima ter voet te bereiken als je goed ter been bent. Je kunt ook met een ezeltje naar boven en/of naar beneden.??
Naast de Akropolis bevinden zich in Lindos ook veel traditionele Kapiteinshuizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. De huizen zijn gerestaureerd en vaak voor een ander doel in gebruik genomen zoals appartementen maar ook winkels, restaurants en cafetaria???s. Al met al is Lindos zeker de moeite van een bezoekje waard.

4. Het oude Olympia

Olympia is bij de meeste mensen natuurlijk bekend van de naar de stad vernoemde Olympische Spelen. In de oudheid werden hier de Panhelleense Spelen gehouden, de voorloper van de huidige Olympische Spelen zoals wij die kennen.
Olympia wordt door de Grieken zelf ook wel gezien als het hart van Griekenland en is mede daarom dan ook een populaire locatie om de wittebroodsweken door te brengen, vanwege de rustieke en groene omgeving.

5. Het heiligdom van Epidavros

Dit heiligdom, ook wel het Asklepion van Epidaurus (Epidavros) genoemd, staat op de Griekse werelderfgoed lijst. Het heiligdom staat op de Peloponnesos in Epidavros. Het complex werd in de 3e en 4e eeuw voor Christus gebouwd en was bedoeld ter verering van de genezende goden van Epidaurus: Asklepios, Hygeia en Apollo.
Vandaag de dag wordt in de geneeskunde nog steeds (alhoewel steeds minder) het esculaapteken gebruikt. Dit bekende teken bevat een slang: een dier dat voor vernieuwing en genezing staat (door het vernieuwen van de huid), maar ook symbool staat voor de dood. Pas vele eeuwen later werd de leer van Hippocrates doorgevoerd, een wetenschappelijke benadering waardoor ziekte zou worden gezien als een natuurlijk verschijnsel en niet meer als iets dat veroorzaakt werd door de goden.

6. De opgraving Mycene

De Myceense beschaving was een voortzetting van de Mino??sche beschaving en wordt ook wel gezien als de bakermat en basis van de Europese cultuur, met grote betekenis voor stedenbouw en klassieke architectuur, maar ook voor literatuur met werken zoals de Ilias en het daarop volgende Odyssee van Homerus.
De verhalen van Homerus zijn dan ook de aanleiding geweest voor de opgraving van Mycene.

7. Archeologisch Delphi

Ook deze bezienswaardigheid staat op de werelderfgoed lijst en wordt jaarlijks veel bezocht. Archeologisch Delphi dateert van 1400 voor Christus en was in die tijd het middelpunt van de Griekse beschaving en daarmee ook eigenlijk van de wereld.
Ook de omgeving waarin archeologisch Delphi ligt is prachtig, met prachtige olijfboomgaarden en in de verte de rivier Pleistos. Vandaag de dag is dit ook nog echt een inspirerende plek en is makkelijk in te denken dat dit ooit het middelpunt van de wereld was.

8. Kaap Sounio en de Tempel van Poseidon

Op krap 70 kilometer van hoofdstad Athene, ligt Attika waarvan Kaap Sounio het meest zuidelijke punt is. Op deze nagenoeg loodrechte kaap staat de Tempel van Poseidon, de Griekse god van de zee en alle wateren, maar ook van de paarden en aardbevingen (Poseidon wordt ook wel ???Aard-schudder??? genoemd). Ook over Kaap Sounio heeft Homerus geschreven.?? Het was in de oudheid een belangrijk herkenningspunt vanaf de Ege??sche Zee en een plek van ???thuiskomen???.

9. Kamiros op Rhodos

Kamiros is een groot opgravingterrein van een Dorische stad, gelegen aan de kust van Kalavarda.
Het dorp zelf is een authentiek vissersdorpje en de omgeving is prachtig en rustgevend. Niet alleen interessant vanwege de opgravingen dus, maar ook prima te combineren met een vakantie waarin je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de natuur.

10. Phaetos

Phaetos is een prachtige opgraving in het zuiden van Kreta, die voornamelijk bekend is van een prachtig paleis uit de tijd van de Mino??sche beschaving en als de vindplaats van de Discus van Phaestos, een aardewerken tablet dat nu te bewonderen is in het museum van Iraklion. Er staan tekens op de schijf, maar tot op heden weet men niet precies wat deze tekens betekenen en wordt hier hevig over gediscussieerd.

Dit was een top tien van de mooiste Griekse bezienswaardigheden! Je kunt zelf natuurlijk ook een top tien maken, van al het mooie Griekse dat jij hebt gezien.