Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Griekse drankjes

4.2/5 - (4 stemmen)

Ja, Griekenland houdt wel van drankjes! Het drinken van alcoholische dranken is een feestelijke voorrecht en wordt overvloedig gedaan op verschillende gelegenheden. Drankjes worden vooral lekker gedronken tijdens verjaardagen, naamdagen, vakanties, bruiloften, tijdens het eten- eigenlijk elke gelegenheid die nog gezelliger kan worden met behulp van een heerlijk drankje. Dus schroom niet een paar glaasjes wijn achterover te slaan op jouw vakantie in Griekenland! Maar welke? Dat laten wij je zien.??

Een kleed met wijn, kazen en brood.Niet dat het wordt gewaardeerd dat je dagelijks dronken door de straten slingert, trouwens. Maar als toerist wordt je geacht alles te proeven, dus waarom niet meteen van de beste drankjes van Griekenland? Met- of zonder alcohol.??Griekenland is een van de oudste wijnproducerenten in de wereld.??Hun eerste wijnen dateren uit ongeveer 4500 jaar voor Christus. In het oude Griekenland werd wijn geproduceert in huidhoudens en andere soorten gemeenschappen.

Al snel werd wijn een van de belangrijkste producten van de handel tussen de volken uit de Middellandse Zee. Het Griekse land is in het bezit van ongeveer 300 duivenrassen. Daarom is het ook logisch dat de Griekse wijn in de hele wereld zo geliefd is. Door de enorme hoeveelheid en verscheidenheid aan smaken qua Griekse wijnen, is het eigenlijk wel noodzakelijk voor iedereen in Griekenland een glas wijn te drinken bij het eten. Maar, in een restaurant is het etiquette om de fles wijn te verdelen over iedereen aan tafel. Pas als iedereen klaar is met hun wijntje is het beleefd een tweede glas in te schenken.

Griekse wijnen

Je hebt enkele soorten Griekse wijnen die erg populair zijn onder het volk. Elke soort wordt bereidt met uiterste zorg en op unieke manieren voor de perfecte smaak. Enkele voorbeelden:

Moschofilero:

deze wijn is perfect te drinken bij warm eten, of als aperitief bij een luxe diner. Haar druiven hebben een grijs gekleurde huid, dit zorgt voor een bleekgekleurd wijntje. Haar scherpe karakter en prachtige bloemengeur van roosjes en viooltjes- met hints van kruiden zorgt voor een smakelijke toevoeging aan elk soort gerecht, maar het lekkerst bij een luxe wijntje als deze is een luxe maaltijd.

Robola:

Groeiend in de bergachtige wijngaarden van Kefalonia, zorgen de edele druiven voor heerlijke wijnen met fruitige aroma’s. Zij brengen voort: een dorstlessende wijn met geuren van citrus en perzik, gemixt met minerale hints en een lange, citroenachtige nasmaak. Door Robola’s fijne karakter groeit dit wijntje tot een van de populairste van Griekenland.

Assyrtiko:

is een van Griekenland’s beste multifunctionele witte druivenrassen. Op het eiland Santorini werden deze druiven voor het eerst geteeld, en zorgt voor unieke, van nature zoete wijnen. Deze wijnen zijn doorgaans kurkdroog, de zuurgraad is laag en heeft citrus aroma’s vermengd met een aardse afdronk, als gevolg van de vulkanische bodem van Santorini. Het karakter van deze wijn is milder en fruitiger dan de meeste andere wijnen, en daarom heerlijk bij verschillende soorten gerechtjes, warm of koud, vis of kip.??

Athiri:

is een van de oudste van al de Griekse druivensoorten. Net als Assyrtiko vind deze druif zijn oorsprong op het eiland Santorini, waar het wordt gebruikt voor de productie van vele heerlijke soorten wijnen. De druiven uit Athiri hebben een dunne huid en geven zoet en fruitig sap. Zij produceren wijnen met met een lichte smaak, een gemiddelde alcoholgehalte en een lage zuurgraad. Geweldige smaak bij Griekse salades en verkrijgbaar in de meeste Griekse restaurantjes.


Lagorthi:

is de naam voor zowel de druif op Peloponnesos als de wijn die ervan gemaakt wordt. Op de hellingen van Aegialia worden deze druiven geteeld, op een hoogte van maar liefst 850 meter. Deze druiven produceren wijnen met gemiddelde niveaus van alcohol en een uitgesproken zuurgraad. Deze zuurgraad is voornamelijk afkomstig van het appelzuur dat in de wijn gemixt is. De wijn zorgt voor een elegant aroma en combineert vleugjes van perzik, meloen en basilicum. Haar nasmaak bestaat vooral uit citrussmaken en een vleugje mineraal.

Ouzo

Als je op zoek bent naar een unieke smaaksensatie van een andere soort cocktail, probeer dan eens Ouza. Veel mensen zijn erover eens dat Ouzo eigenlijk het meest populaire drankje is van Griekenland, en dat is met een reden. Over de hele wereld is geen enkele drank zo nauw verbonden aan een culuur als Ouzo is voor Griekenland. Ouzo is dus de nationale drank van Griekenland en wordt alleen hier gemaakt.De smaak is duidelijk, krachtig en zijdeachtig, en het brand als vloeibaar vuur in je keel. Hierdoor is het drankje ook niet geschikt voor mensen met een zwak hart, want het heeft een alcoholgehalte van 40%. Althans, dit kan verschillen- het ligt er maar aan welk merk je neemt. Ouzo heeft ook een hoog suikergehalte, dus het is niet een drankje voor de zwakkeren van hart . Het heeft een alcoholgehalte van ongeveer 40 % ( afhankelijk van het merk ), maar ook een hoog suikergehalte. Wees wel voorzichtig met drinken. Drink niet te snel, want de werking komt zomaar op je dak vallen.

Ouzo heeft een basis van druiven en wordt vervolgens gemengd met kruiden en specerijen. Vooral anijs wordt hiervoor gebruikt. Hierdoor smaakt het drankje een beetje naar drop en een beetje naar zoethout. Ontzettend lekker! Ouzo is in Griekenland vooral geserveerd bij voorgerechten als octopus, gegrilde kaas, of gehaktballetjes. Dit samen met Ouzo zorgt voor een unieke smaaksensatie- Je proef Griekenland met een glaasje Ouzo.

Maar de Ouzo zelf hoef je niet puur te drinken. Ouzito, zoals je misschien wel kan raden, is een heerlijke cocktail met Ouzo. De Griekse versie van een Mojito. Het is een ideale mix van munt, citroen, bruisend water, suiker en Ouzo. Maar in plaats van dat water kun je er ook een flinke scheut cola aan toevoegen; dit maakt het geheel wat zoeter en bekender qua smaak. Ouzito is een drankje geschikt voor na de maaltijd, (bijvoorbeeld tijdens het dansen) en niet zozeer een drankje dat goed gaat met een diner.??

Maar Ouzo is natuurlijk ook heel lekker als je mixt tot een creatieve cocktail! Je kunt lekker zelf experimenteren met sap van citrusvruchten, cranberrysap, banaan en munt. Speel lekker zelf andere dingen die je erbij kunt doen. Of laat tijdens jouw vakantie de bartender wat lekkers voor je klaarmaken. Maar als je zelf liever speelt met Ouzo, kun je thuis natuurlijk samen met vrienden een cocktailfeestje houden. Zorg er wel voor dat je een goede fles Ouzo op de kop kunt tikken, aangezien Ouzo op verschillende plaatsen in Griekenland wordt gemaakt. Lekker gezellig Griekenland herbeleven met een van de lekkerste drankjes die Griekenland te bieden heeft.

Griekse Koffie

Een persoon die 2 verschillende koffiepistes vasthoudt met verschillende koffiebonen De meest populaire Griekse drank is het Griekse koffie – Elliniko Cafe. Zij zullen deze drinken voor het ontbijt,overdag tijdens een pauze, of als gezelschapsdrankje. In elk geval elke gelegenheid die vraagt om een pauze en een kopje koffie. De Griekse koffie is een sterke drank, gemaakt met erg grof poeder en bebrouwen met heet water. Hierdoor komt een kleine schuimlaag bovenop. Vreemd genoeg drinken maar weinig Grieken koffie met melk. Wel doen ze er het liefst lekker veel suiker in!

Zoetjes, geen suiker. Koffie is erg heilig voor de Grieken, daarom maken ze de beste koffie die ze maken kunnen als ze er een drinken. Hun motto is: Als je koffie drinkt, doe het dan goed! Voor veel Grieken is het kiezen tussen een alcoholisch drankje of een lekker sterk kopje koffie een lastige keuze. Griekse koffie is geliefd bij alle inwoners. Hun manier van koffie maken (en drinken) komt oorspronkelijk uit Turkije, maar is al lang overgenomen door Griekenland en is nu de nationale drank.??

Doordat koffie zo geliefd is hier, zijn er altijd wel heftige discussies hoe koffie gemaakt en gedronken hoort te worden.
Maar in de zomer is het voor jou misschien niet de beste drank om te drinken, hete koffie. Geen zorgen! Grieken zijn ook helemaal gek op Frappe koffie. ‘Iced Coffee’ is een van de populaire Griekse drankjes, vooral in de warme maanden. Grieken zijn er zelfs z?? gek op, dat in de laatste tien jaar verschillende koffiebedrijven Griekenland hebben proberen over te nemen- En met succes. De prijs voor een Frappe is goedkoop hier, dus dat zal het wel verklaren!

Natuurlijk heb je nog veel meer Griekse drankjes, maar op jouw vakantie in Griekenland is het juist aan jou om op onderzoek te gaan naar de lekkerste Griekse drankjes. Het is helemaal aan jou welke je wilt herbeleven als je weer thuiskomt, dus proef van alles!