Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Top 10 duiklocaties van de Ege??sche Zee

4/5 - (4 stemmen)

Man die aan het duiken is in water met vissen Griekenland heeft een van de meest indrukwekkende oudheidkunde en mythologie, dit is vaak de reden dat er ieder jaar veel toeristen naar het land komen. Om de rijke oudheidkunde en mythologie te beschermen hanteert het land een strenge regelgeving, dit had onder andere gevolgen voor het duiken. Griekenland wilde voorkomen dat toeristen de rijke geschiedenis van het land mee zouden terug nemen naar hun eigen land.

In 2006 heeft Griekenland de wetgeving versoepelt en zijn er veel plaatsen opengesteld om te kunnenduiken. Door de 240 onbewoonde eilanden waarover Griekenland beschikt en verspreidt liggen over de Middellandse Zee, is er een groot aanbod en variatie in duiklocaties. De top 10 duiklocaties van de Ege??sche Zee liggen verdeeld over de eilanden; Mykonos, Naxos, Santorini en Chios. De eilanden zijn onderdeel van de Griekse eilandengroep Cycladen. De top 10 staat hieronder beschreven.

1. Prasonisia en haar antiquiteiten

De duiklocatie Prasonisia ligt gelegen bij Mykonos en beschikt over veel antiquiteiten die door een route bezocht kunnen worden, antiquiteiten zijn kunstvoorwerpen die meer dan 100 jaar oud zijn. De geschoolde zeebaarzen en andere vissen zorgen voor een unieke ervaring.

2. De zeegrotten van Dragonisi

De duiklocatie Dragonisi ligt in het oosten van Mykonos en is uniek door haar zeegrotten. Als je als duiker de zeegrotten in gaat zijn er veel opties, dit is te danken aan de kamers en tunnels waarover de zeegrotten beschikken. Let wel op, grotduiken is een gevaarlijke sport en geadviseerd wordt dat het alleen geschikt is voor de ervaren duiker. In dit gebied komt ook de monniksrob voor, een soort van de zeehonden. Met een populatie van minder dan 500 is het een van de meest bedreigende zeeroofdieren. Voor fotografen zijn de grotten van Dragonisi een mooie plaats om dit dier vast te kunnen leggen.

3. De Marianna

De Marianna is van originaliteit een Nederlands schip, het werd gebouwd in 1961 en in 1980 werd het schip gekocht door de Grieken. Nog geen jaar later botste de Marianna tegen een rif vlakbij Naxos en kwam tot zinken. Het gezonken schip heeft wel een voordeel, want tot op de dag van vandaag is het een prachtige duiklocatie. Het voorste gedeelte van de Marianna is verandert tot een rif, dit is op ongeveer 24 meter diepte te bewonderen.

4. De Beaufighter

Het wrak van de Beaufighter ligt gelegen bij het eiland Naxos sinds 1943. Dit is een bommenwerper uit de tweede wereldoorlog die het voornamelijk op schepen had gemunt. Op een diepte van 37 meter kan de Beaufighter worden bezocht, de vleugels een deel van de romp en het landingsgestel zijn nog intact.

5. De Arado 196

Dit is een Duits watergevechtsvliegtuig dat op 20 meter diepte bij het eiland Naxos ligt. De start van de bouw van de Arado 169 was in 1936 en haalde een maximale snelheid van 311 km/u, het is zeker de moeite waard om dit historische vliegtuig als duiker op te zoeken. Het vliegtuig ligt ondersteboven op de bodem van de Ege??sche Zee, de vleugels en de romp zijn nog intact.

6. Nikolaos Reef

De duiklocatie Nikolaos Reef ligt vlakbij de kust van Naxos. Het bijzondere van deze rif is dat het een rijk natuurleven heeft, normaal is dit niet het geval als een rif zo dicht bij de kust is gelegen. Op een maximale diepte van ongeveer 15 meter kan er genoten worden van tandbaarzen, allerlei scholen vissen, roggen en octopussen.

7. De Koepel

De Koepel is een koepelgewelf en zijn oorsprong heeft uit de Romeinse tijd. Het is een Romeinse dakconstructie om een grote ruimte te kunnen overbruggen, dit wordt mogelijk gemaakt door de vorm van een halve bol en balken. Dit unieke wrakstuk is gevuld met lucht en ligt gelegen bij het eiland Naxos.

8. De grotten van Santorini

Zoals de naam het al zegt bevinden de grotten die bij het eiland Santorini, deze grotten zijn??ontstaan??door de uitbarsting van de dichtbij gelegen vulkaan. De kleine eilanden die onderdeel zijn en naast Santorini liggen, genaamd Nieuw- en Oud-Kameni zijn oorspronkelijk vulkanen. Deze vulkanen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van de grotten van Santorini. Zoals eerder is benoemd beschikt de duiklocatie over grotten en die bestaan uit een aantal tunnels, ravijnen en speldonken. Bij het verlaten van de grotten is er een schitterende blauwe zee te zien dat voor een unieke ervaring zorgt. Het nadeel van de duiklocatie is dat er weinig vissen zijn, dit komt door het gebrek aan voedsel.

9. Wrakstuk Nea Kameni

Nea Kameni is het eiland Nieuw-Kameni, ook wel ???De nieuwe vulkaan??? genoemd. Bij ???De grotten van Santorini??? staat het al eerder beschreven maar New Kameni is oorspronkelijk een vulkaan, de laatste keer dat deze vulkaan uitbarstte was in 1950. Het wrakstuk van Nea Kameni is een tour boot dat gevonden kan worden op de zeebodem van de Ege??sche Zee, de zeebodem ligt op een diepte van ongeveer 13 meter.

10. De grote muur

De grote muur is een duiklocatie dat gelegen is bij het eiland Chios. Door de smalle doorgangen, schuine wanden en een kleurrijk koraal is het zeker de moeite waard om op deze locatie te duiken. Er kan kennis gemaakt worden met een steile rotswand die 30 meter diep is en de zeldzame vissen. Voor veel duikers is de locatie al bekend, dit heeft mede te maken de voorbij zwemmende tonijnen en zeeschildpadden.