Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een cultureel bezoek aan Delphi

4.2/5 - (12 stemmen)

Als je van cultuur houdt en op zoek bent naar de antieke Griekse oudheden mag archeologisch Delphi niet ontbreken op het lijstje met te bezoeken vakantiebestemmingen. De archeologische site ligt vlakbij de gelijknamige gemeente aan de voet van berg Parnassos en ligt in centraal Griekenland, de meest bergachtige regio van het land. Het is al jarenlang ????n van de meest populaire culturele trekpleisters van Griekenland en staat onder meer bekend om het orakel van Apollo, ook bekend als het orakel van Delphi, maar heeft nog veel meer in de aanbieding.

Geschiedenis van Delphi

Het historische gebouw Deplhi in Griekenland tussen bergen met bomen Delphi heeft een lange geschiedenis en is vooral bekend om de belangrijke rol die het speelt in de Griekse oudheid en de Griekse mythologie. Het antieke Delphi bestaat echter al veel langer: de oudste vondsten komen uit 5000 tot 3000 voor Christus. In deze tijd was Delphi een Mino??sche nederzetting en was het al een heilige plaats ver voordat Delphi werd overgenomen door de Achae??rs in de 14e eeuw voor Christus. Nadat Delphi in handen kwam van de Achae??rs werd het toegewijd aan de Chtonische goden en kreeg het de naam Pytho. Deze naam is gebaseerd op de mythe dat de bergen in de omgeving ooit het huis waren van de draak Pythos: de zoon van de aardgodin Gaia, die werd verslagen door de god Apollo. Na deze strijd besloot Apollo zijn heiligdom te vestigen in Pytho en werd de plaats omgedoopt tot Delphi.

In de klassieke oudheid (800 voor Christus tot 476 na Christus) speelde Delphi een prominente rol en werd het de tempel van Apollo het belangrijkste orakel van zijn tijd. Ondanks dat het oorspronkelijk alleen het heiligdom van Apollo was, werd later ook de godin Dionysos in Delphi vereerd. Tot in de Romeinse keizertijd speelde Delphi een belangrijke rol, totdat het orakel officieel gesloten werd in 392 na Christus, door de tot het christendom bekeerde Romeinse keizer Theodosius I.

De archeologische site

In Delphi zijn vele ru??nes te vinden waarvan de tempel van Apollo veruit de bekendste is. Andere ru??nes die zeker een bezoekje waard zijn, zijn de volledig herstelde herdenkingskapel uit het jaar 487, de indrukwekkende resten van het theater wat ooit plaats had voor vijfduizend toeschouwers en het niet te missen Tholos: een tempel waar Athena vereerd werd en waarvan onder meer nog enkele pilaren van 8 meter en een deel van de kroon overeind staan.

Overigens zijn dit slechts vier van de tientallen ru??nes op het terrein en zijn er in de omliggende omgeving nog een heleboel meer te vinden.??Een rondleiding op de site is dan ook ten??zeerste aangeraden om??zeker te weten dat je niets mist. Ook is er voor de ge??nteresseerden een archeologisch museum te vinden in Delphi met enkele??wereldberoemde en unieke vondsten die gedaan zijn sinds de eerste opgravingen in 1838.

Andere bezienswaardigheden

Naast Delphi zijn er in de omgeving nog een aantal andere culturele bezienswaardigheden. Op de heilige berg Parnassos kan men onder andere de Corycae??sche Grot bezoeken waar??in de Romeinse tijd plechtigheden werden gehouden ter ere van de god Bacchus. Ook is het in Delphi gelegen museum van Angelos en Eva Sikelianos een aanrader, waar het gedachtegoed en de dichtkunst van de Nieuwgriekse dichter Angelos Sikelianos centraal staan.??