Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sporaden vakantie

4/5 - (4 stemmen)

twee boten op helderblauwe zee, met een strand en bosDe Sporaden eilandengroep ligt in de Ege??sche Zee, ten oosten van het vasteland van Griekenland. De Sporaden bestaan uit 11 eilanden, waarvan er slechts 4 worden bewoond: Skiathos, Skopelos, Skyros en Alonissos. Deze eilanden hebben een rijke vegetatie, een bergachtig landschap en hun stranden behoren tot de mooiste van Griekenland. De Sporaden eilanden vormen een oase van kalmte en rust; elk eiland kent een eigen stijl en heeft zijn eigen charme.

U vindt er tal van authentieke woningen, kastelen, kerkjes en kloosters. De eilanden hebben een goede toeristische infrastructuur. U kunt er heerlijk zonnen, aan watersport doen, rustig wandelen, monumenten en bezienswaardigheden bezoeken, doorzakken in de bar, genieten van een uitstekende maaltijd of swingen tot in de vroege uurtjes. Voor zowel jong als oud, valt er altijd wat te beleven.

Geschiedenis en Cultuur

De Sporaden zijn bewoond sind de 10de eeuw voor Christus en kenden een periode van grote welvaart tussen de 3de en de 2de eeuw voor Christus. De eilandengroep werd herhaalde malen binnengedrongen en door tal van volkeren overheerst: de Myceners, de Dolopi??rs, de Chalcidi??rs, de Atheners, de Spartanen, de Saracenen, de Macedoni??rs, de Romeinen, de Venetianen, de Turken en de Duitsers.??De eilandengroep is betrokken bij tal van Griekse mythes waaronder de mythe van Theseus en Ariane. Volgens de legende trok de beroemde Theseus naar Kreta om er de Minotaurus te doden.

Hij werd bijgestaand door Ariane, de dochter van koning Minos. Terugkerend van zijn triomftocht naar Athene, liet Theseus Ariane achter op Naxos, wiens koning de god Dionysus was. Dionysus werd stapelverliefd op Ariane en trouwde met haar. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen voort, waaronder Staphylos en Peparethos. De voormalige hoofdstad van Skopelos, werd naar Peparethos vernoemd.??In 1936 zou de tombe van Staphylos op het eiland Skopelos zijn teruggevonden. De gouden scepter die in het graf werd teruggevonden wordt tentoongesteld in het Archeologische Museum van Volos en een zwaardschede bevindt zich in het Archeologische Museum van Athene. Staphylos zou zijn gestart met het verbouwen van wijngaarden.

Belangrijkste eilanden

Alonissos

Alonissos staat bekend om zijn onverstoorde en authentieke, natuurlijke landschappen. Het eiland heeft verschillede zeegrotten versierd met stalactieten en is de ideale vakantiebestemming voor duikliefhebbers. De Monachus-zeehonden die op Alonissos en de kleine buureilanden leven, worden tegenwoordig beschermd.??Zeker niet te missen zijn: de ruines van een 15de eeuws Venetiaans kasteel in Palaia Alonissos, het populaire kiezelstrand met rode rotsen en resten van het klassieke Ikos van Kokkino Kastro, het pittoreske dorpje Steni Vala en de hoofdstad Pattiri.

Skiathos

Skiathos is het meest toeristische eiland van de Sporaden. Het eiland is bedekt met pijnbomen en heeft, zo zegt men, het mooiste strand van Griekenland: Koukounaries, een zandstrand met smaragdgroen, kristalhelder water. Skiathos telt ook m????r dan 70 baaien. U vindt er tal van restaurants, tavernes, bars en nachtclubs. De jeugdige vakantieganger komt er zeker en vast aan zijn trekken.
Volgende plaatsen moet u zeker eens een bezoekje brengen: de kerken, de winkeltjes en het museum van Skiathos-stad, het rustige strand van Mandraki, de verlaten stad Kastro, het 18de eeuwse Evangelismou klooster en de Taxiarchis Kerk.

Skopelos

Skopelos is het grootste en het vruchtbaarste eiland van de Sporaden en is bedekt met olijfbomen, pruimenbomen en pijnboombossen. De hoofdstad is een architecturaal pareltje met Venetiaanse stijlkenmerken: witte huizen met daken van rode steen, kleine kronkelstraatjes en pittoreske kerkjes.??U moet er onbedingt de volgende plaatsjes bezichtigen: de kerkjes, musea en het kasteel van Skopelos-stad, het verlaten klooster Moni Taxiarchon, het 18de eeuwse klooster Moni Timiou Prodromos, De Venetiaanse torens en huizen van Glossa en het mooie strand van Stafylos.

Stranden

De Sporaden staan bekend om hun prachtige, goudkleurige zandstranden.. Het water is er kristalhelder en kleurt er van azuurblauw naar smaragd. Vele stranden worden omringd door pijnbomen en platanen. U vindt er zowel volledig uitgeruste stranden waar u aan watersport kunt doen, als rustigere en verlaten stranden waar u volop kunt genieten van de authentieke, natuurlijke charme van de Sporaden.??De Sporaden eilanden genieten van een mediteraan klimaat. In de zomermaanden is het er meestal zeer zonnig. Het is er warm van april tot en met oktober. In de zomermaanden waait er een heerlijke verkoelende noorderwind, de zogeheten ???Meltemi???.