Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nafplion vakantie

4.1/5 - (7 stemmen)

Nafplion is een Venetiaans stadje met oude Griekse wortels. Het is gelegen in de Peloponnesos, op twee uurtjes rijden van Athene. Het was de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland na de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Turken. In deze stad werd de eerste president van Griekenland, Johannis Kapod??strias in 1831 vermoord.

Geschiedenis en cultuur

Oude straat met rode bloemen en hond

Nafplion was al bewoond in de Myceense periode (1600-1100 voor Christus) tot op de dag van vandaag, hoewel er wel tijdens zijn geweest dat de stad grotendeels verlaten was. De moderne stad Nafplion is grotendeels een Italiaans ogende stad.

In de vroege middeleeuwen (500-600 na Christus) was de stad gekrompen tot een kasteel en een kleine nederzetting. In de 11e eeuw werd de stad opnieuw volledig versterkt door Byzantijnen. Rond 1200 werd de stad lange tijd verdedigd door een lokale heerser, Leon Sgouros, tegen de westerse kruisvaarders.

De stad werd volledig veranderd door de Venetianen. De Venetianen kregen de stad als geschenk van de Franken, die Nafplion regeerden in 1389-1540 en opnieuw in 1686-1715. Tijdens de tweede regeerperiode werd de Palamidi-heuvel voorzien van uitgebreide versterkingen, die de stad veranderden in de krachtigste vesting van Griekenland.

Bezienswaardigheden

Het kasteel van Bourtzi ligt midden in de haven van Nafplion. In 1473 diende dit kasteel vooral om de stad te beschermen tegen piraten en indringers tegen de zee. In 1822 werd het veroverd door Griekse troepen en diende het kasteel tot 1865 als fort. Vervolgens werd het kasteel omgevormd tot residentie van de beulen van veroordeelden van het kasteel van Palamidi. Van 1930 tot 1970 deed het dienst als hotel. Sindsdien is het vooral een toeristische attractie waar af en toe ook delen van het Summer Music Festival plaatsvinden.

Het Nafplion museum, in een oud gebouw van het Venetiaanse fort, behoort tot de mooiste musea van Griekenland. Het heeft een mooie collectie en biedt een goed overzicht van de Myceense centra in en rond Nafplion. E??n van de beroemdste items die er wordt getoond is het Myceense pantser van Dendra, een bronzen pantser dat rond 1200 voor Christus door een Myceense aristocraat werd gedragen.