Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stedentrip Athene

4/5 - (1 stemmen)

Eeuwenoud historisch gebouw in AtheneAthene, de stad met de meest glorieuze geschiedenis in de wereld. Een stad aanbeden door goden en mensen. Griekenlands??? betoverende hoofdstad is altijd al een bakermat voor de beschaving geweest. Het is de magische stad waar de democratie geboren is. De geboortestad van de wijsten uit de geschiedenis en de oudheid.

De belangrijkste beschaving van de oude wereld bloeide op in Athene. De oudheid en de sfeer worden nog steeds beleefd door het behouden van de ???s werelds meest formidabele gebouwen. Dit artikel zal jou duidelijk maken waarom je naar deze stad moet gaan- en hoe je er een stedentrip Athene het best kan besteden.

Dag 1.

Ochtend

Wakker worden in een luxe kamer in Athene! Deze stad heeft al een goed gevoel voor luxe gehad, dus ze steken al eeuwen lang goede zorg in kamers. De toeristische sector van Griekenland staat erom bekend luxueuze kamers aan te bieden, voor een prijs waar wij Nederlanders om zouden lachen! Dus het is geweldig zorgeloos wakker worden in een luxe, frisse kamer in het hartje van Athene. Trek de gordijnen open! In de meeste hotels zijn de ramen enorm- dat bewijst maar weer hoeveel Grieken van hun uitzicht houden. Na een tijdje gekeken te hebben over de eeuwenoude gebouwen en imposante bergen in de verte, is het moeilijk te bevatten dat het al een paar duizend jaar geleden is dat die gebouwen aan de maak waren.

Maar goed. Nog een heel weekend om al die gebouwen te bezoeken. Maar eerst: Ontbijt!
Het ontbijt is zeker de belangrijkste maaltijd van de dag voor Griekenland. Zij beschouwen het verorberen van een stevig ontbijt als een grote bron van energie. Zij hebben die energie hard nodig voor al het landbouw en vissen dat ze doen, maar voor toeristen is een stevige lunch ook belangrijk. Voor toeristen- en dus ook voor jou- is het een energiekick voor een eerste spannende dag vol ervaringen en nieuwe avonturen! De hoge voedingswaarde en de uitstekende kwaliteit van de producten zijn perfect voor een ontbijt, een goed ontbijt, zoals wij Nederlanders dat willen.??

Middag

Aangezien het ontbijt een beetje lang duurde (het is moeilijk alles te willen proeven??? binnen een dag) is het nodig tijd om erop uit te gaan! Wij raden aan: de Historische Driehoek. Athene is een stad van verschillende aspecten, dus de beste manier om je eerste dag te besteden, is door een wandeling te maken in deze driehoek. En deze driehoek bestaat uit Plaka, Thission en Psyri, zeer oude wijken. Zij onthullen je dat het mogelijk is naast elkaar te bestaan, terwijl je uit totaal verschillende tijdperken komt.

Perfect bewaarde kastelen, luxe warenhuizen en kleine, intieme winkelstraten wisselen elkaar af als je op jouw stedentrip Athene een wandeling door maakt. Ook trendy restaurantjes, traditionele tavernes en oude herenhuizen leuken het uitzicht nog meer op voor jou. Alles heeft hier een speciale plaats in Athene, en daar zijn ze trots op. Nergens anders zul je zoveel afwisseling vinden als in Athene.

Maar als je meer dan dat uit de middag wilt halen, kun je misschien beter een scooter huren en door de driehoek heenrijden.
Lunchen kan in de vele tavernes in Athene. Maar aangezien het ontbijt misschien nogal zwaar was, is een lichte lunch misschien handiger. Gegrilde kip met quinoa en Griekse salade, bijvoorbeeld. Dit gerecht is gemaakt van gegrilde kipfilet en een authentieke salade met Kalamata olijven, frisse feta kaas, tomaat en mint. Erg verfrissend op een hete dag, snel bereid en lekker licht.??Maar het echte hart van Athene klopt in het Syntagmaplein. Hier bespreekt het Parlement en de meeste ministeries over het land??? Eigenlijk dus echt het Plein van Den Haag, maar dan van Griekenland. Monastiraki, Kolonaki en Lycabettusheuvel trekken het hele jaar door duizenden bezoekers.

Avond

In de avond is het een erg goed idee om naar de heuvel van Pholopappos te gaan. Bij zonsondergang heeft het een adembenemende uitzicht. Op het wandelpad tot aan de heuvel van Philoppas is er een heel leuk klein kerkje van sint Dimitros Loumbardiaris. Geef jezelf een paar minuten om het te bezoeken. Wat het diner betreft, op de weg van Philoppapos zijn er heel veel goede plekken om een heerlijk Griekse, gastronomisch diner te eten. Je kunt vanaf deze weg lekker buiten zitten, met een fantastisch uitzicht over de Akropolis en Agora.??

De hoofdstad is erg beroemd om zijn nachtleven. Je zal het misschien niet meteen denken van een stad als Athene, maar de eeuwenoude, elegante sfeertje veranderd gigantisch vanaf een uur of tien. Alles veranderd volledig. De mogelijkheden zijn eindeloos als je zin hebt om uit te gaan. Ga eens naar de beroemde Bouzoukia. Zij zijn de leiders van de Atheense entertainment, terwijl de vele theaters rondom Athene andere soorten van vermaak aanbieden.

Dag 2.

Ochtend

Al een beetje gewend aan Athene? Het is lekker liggen in zo???n zacht bed, maar het is toch echt tijd om erop uit te gaan. Het ontbijt in het hotel mag dan wel heerlijk zijn, maar misschien is buiten ontbijten ook een keer leuk. Een betere manier om de dag te beginnen in een stad als Athene is er niet. Om een Atheense beleving te krijgen moet je natuurlijk ook dezelfde dingen doen als de mensen daar dat dagelijks doen. Een Grieks ontbijt faalt nooit om de overvloed van smaken en aroma’s te koppelen met de waarden van eenvoud, helderheid en zuiverheid. Je zult een grote verscheidenheid vinden, zelfs al in de vroege ochtend.

Heerlijk. Het is in de ochtend al meestal lekker weer, dus buiten ontbijten gaat makkelijk, als je er zin in hebt. Een Grieks ontbijt is erg vari??rend, van brood en gebak tot kaastaarten en heerlijke lokale zoetigheden. Of een lekker soepje in de ochtend! Gemaakt van peulvruchten. Een beetje vreemd, zo???n ontbijt, maar als alles normaal zou zijn tijdens jouw stedentrip in Athene, zou dat raar zijn. Maar natuurlijk kun je de klassiekers ook eten als ontbijt, de yoghurt en olijven, gekookte eieren, of lekker een lekkere frisse fruitsalade?

Middag

??Een paar kilometer van het Historische Centrum, in Faliro, Glyfada, Voula en Vouliagameni, kun je lekker genieten van een frisse zeebries. Of, je zet koers naar het noorden van Athene en geniet van de frisse lucht in de meer stijlvolle buurten van Marousi en Melissia. Athene en Attica zijn het huis van de belangrijkste archeologische monumenten van Griekenland. Denk ook maar eens aan het Odeion van Herodes en het Olymbion. Of aan de Romeinse markt, het Panarhinaiko-stadion of de tempel van Poseidon. In Athene zijn vele imposante gebouwen te vinden, echte ware sieraden van de stad. Ga ze lekker allemaal bezoeken! De middagen zijn lang, dus waarom niet?

Avond

??Een van de meest leuke en unieke manieren om een avond door te brengen in Athene is door te gaan naar een van de openlucht bioscopen zoals de ???Cine Parijs??? in de Plaka. Er zijn ook anderen van deze bioscopen in de stad, sommigen op daken en parken en anderen op waardevolle stukken grond van het centrum??? Je zou je bijna afvragen hoe ze het daar toch zo lang volhouden. De meeste bioscopen vertonen films in de oorspronkelijke taal en synchroniseren ze andere films na, maar Griekenland doet dit laatste vrijwel nooit. Zij behouden de film in hun originele taal en zetten er Griekse ondertitelingen onder. In tegenstelling tot theaters in andere landen, hebben Griekse buitencinema???s een bar en verkopen bier, brandewijn, ouzo en natuurlijk snacks die je er lekker bij kunt nemen.

Meestal loopt er in het buitenluchtcinema een man met een karretje rond, die nootjes verkoopt. Heel grappig om ze te zien rondwandelen en je te storen. Zoiets zul je in Nederland niet snel vinden!??Vroeger werden de films in ???Cine Parijs??? om de paar dagen vervangen. Maar in de laatste twee jaar zijn theaters gedwongen contracten te tekenen met de distributeurs. Hierdoor moeten ze de films langer vasthouden. Als je gewoon voor een stedentrip in Athene zul je er geen last van hebben, maar als je er woont, en vastzit met ???The Mummy Returns??? voor een maand, kan het leven wreed lijken. Maar jij zit er niet zo lang. Een film kijken in de openluchtbioscoop, vlakbij het centrum is een te gekke manier om een avond te spenderen in Athene. En misschien daarna nog misschien een lekker drankje, Ouzo bijvoorbeeld, aan de bar?

Dag 3.

Ochtend

Vandaag, op de laatste dag in deze geweldige hoofdstad, is het misschien het beste om het rustig aan te doen. Het laatste wat je wilt is in tijdnood komen, en je vliegtuig mist. Neem lekker een ontbijt in het hotel, en ga vervolgens lekker buiten zitten! De meeste luxere kamers in het centrum van Athene zijn geluidsdicht, en voorzien van allemaal handige dingetjes die je vaker nodig hebt dan je denkt. Als je goed zit, zijn er ook kamers beschikbaar met een geweldig uitzicht over het Akropolis en de heuvel van Lycabettus. Lekker ontspannen op het dakterras, Jouw stedentrip Athene rustig afsluiten vanuit een ligstoel, haren in de wind, en lekkere Ouzo en drankje in je hand. Of, als je heel vroeg opstaat, kun je lekker naar het strand! Dat is beter zonnen, even rustig, tot een uur of half twaalf. Volgende stop: Akropolis-museum.

Middag

Wie heeft er nou niet gehoord van de machtige Akropolis? Dit geweldige gebouw staat na eeuwenlang nog steeds in al zijn glorie in Athene en trekt vele bezoekers per jaar. Foto???s en de geschiedenis van de beroemdste archeologische monument in Europa, veroorzaakten de duizenden toeristen van mensen van over de hele wereld, die maar al te graag een glimp willen opvangen van dit gebouw. Het Akropolis is genomineerd als een van de zeven wonderen van de moderne wereld. En eigenlijk is Akropolis, het handelsmerk van Athene, een van de favorieten. De heilige rots van Acropolis dateert uit de 5e voor Christus, de beroemde Gouden Eeuw van Periklis. Nog steeds sprankelend als de knikkers van Parthenon en de heldere witte van Pentelisch marmer.

Athene is omgeven door bergen Ymmytos , Pendeli en Parnitha , het noorden en het oosten, en de Saronische golf naar het zuiden en westen. De zon schijnt het hele jaar door over Athene. Het klimaat is een van de beste in Europa , met zachte winters en zeer hete zomers. Ideaal voor het toerisme dus. En ook voor jou.

Sinds het Neolithicum is Athene steeds bewoond geweest. De uiteindelijke bloei kwam in de 5e eeuw pas, toen morele waarden en beschaving de stadsgrenzen voorbijgingen. Athene werd door die overbrugging de moederland van de westerse beschaving van nu. In de eeuwen die volgden, probeerden vele veroveraars via Athene over te nemen. In 1834 werd Athene gekozen tot de hoofdstad van de nieuwe Griekse staat.
Verlaat de stad niet zonder een bezoekje te hebben gebracht aan de vele musea en buitenluchtkunsten. Athene is een goddelijke stad, dus laat het jou betoveren???