Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Halkidiki vakantie

4.5/5 - (6 stemmen)

Halkidiki is een prachtig schiereiland, gelegen ten zuid-oosten van Thessaloniki. De drie in de Ege??sche Zee uitstekende landtongen van Haldikiki (Kassandra, Sithonia en Athos), doen denken aan de drietand van Poseidon. Geniet er van een zonnebad op zijn prachtige goudgele zandstranden en bewonder zijn diep uitgesneden, schilderachtige baaien. In Halkidiki vindt u zowel traditionele dorpjes, als moderne toeristische complexen. Halkidiki telt talrijke kleine eilandjes, beschutte baaien en prachtige met pijnboom bezaaide heuvels die afdalen tot in de zee. Poligiros, gelegen in het centrum van Halkidiki op ongeveer 70 km van Thessaloniki, is de hoofdstad van het schiereiland. De dichtsbijzijnde vlieghaven is de vlieghaven van Macedoni??. Het transport verloopt er vooral met de auto of met de bus.

Geschiedenis en cultuur

Boven aanzicht van een haven met boten omringt door bomen Archeologische opgravingen in Petralona geven aan dat de eerste beschavingen zich ongeveer 700,000 jaar geleden in Halkidiki vestigden. In centraal en west Halkidiki lagen er dorpen uit het neolitische- en kopertijdperk. E??n van de meest bekende en florerende dorpjes was Olynthos. Aristoteles, de grote filosoof en leraar van Alexander de Grote, werd in Stagira geboren omstreeks 384 voor Christus. De naam Halkidiki komt van de stad Chalkis, gesitueerd in Euboa en gekolonisseerd omstreeks 750 voor Christus. Kassandra dankt haar naam aan Kassandros (koning van Macedoni??). Sithonia vloeit voort uit Sithon, een zoon van de God Poseidon en Athos tot slot werd vernoemd naar de gelijknamige reus.
De eerste monastieke gemeenschappen vormden er zich omstreeks de 9de eeuw voor Christus. De monastieke staat van Athos ???Heilige Berg??? telt op heden talrijke Byzantijnse kloosters, grotten en monikken. Deze moet u ongetwijfeld bezichtigen!

Toerisme

Halkidiki is niet alleen aantrekkelijk omwille van zijn adembenemend mooie stranden, maar weet ook te bekoren door zijn heuvelachtige landschap. U kunt er prachtige uitstapjes maken met de auto, te voet of met de fiets. Wie graag in vorm blijft, vindt er tal van sportfaciliteiten, zoals golf, tennis volleybal en diverse watersporten. Snuift u graag het ??chte leven op, dan moet u ongetwijfeld de traditionele dorpsfeestjes meepikken. Er worden ook georganiseerde uitstapjes aangeboden met de jeep, per bus of met de boot.

Kassandra

Kassandra is, toeristisch gezien, het meest ontwikkeld van de drie schiereilanden van Halkidiki. Het is een ??cht paradijs. Zijn eeuwenoude cultuur, gastvrije bevolking, kleurrijke fauna en aangename temperaturen weten haast iedereen te bekoren. Kassandra is het schiereiland dat het meest westelijk gelegen is. In de oudheid werd Kassandra ???vuurtong??? genoemd, vanwege zijn vulkanische ondergrond. Het historische plaatsje Afitos, met zijn kleine straatjes en zijn turquoise zee, mag u zeker niet missen! U treedt Kassandra binnen via de toegangspoort Nea Moudania, iets verderop ligt het dorpje Nea Potidea, met zijn restanten van een oud kasteel. Kallithea is ????n van de drukst bezochte plaatsen van Kassandra. Kallithea heeft prachtige zandstranden en herbergt vele archeologische schatten, waaronder de overblijfselen van een Dorisch heiligdom ter ere van Zeus Ammon, de klein kapel ter er van Agios Panteleimon en de tempel van Dionysos en de Nymphen.

Athos

Athos is het meest oostelijk gelegen van de drie schiereilanden en herbergt de gelijknamige ???Heilige Berg???. Athos heeft een autonome status binnen Griekenland en valt niet binnen de Europese Unie. Athos telt maar liefst 20 orthodoxe kloosters, met elk hun eigen territorium. Athos heeft ook een Russisch-orthodox klooster, een Bulgaars en een Servisch klooster.
U vindt er ook Roemeense monikken terug. Het aantal monikken is teruggelopen van 10,000 tot ongeveer 2000. Oude pelgrimspaden zijn spijtig genoeg overwoekerd geraakt doordat er zandwegen werden aangelegd om de kloosters beter bereikbaar te maken; vroeger waren ze vaak enkel per schip bereikbaar. De laatste kloosters dateren uit de middeleeuwen, maar sommigen onder hen zijn 1000-1500 jaar oud. Het oudste klooster is Lavra. Op Athos leven er enkel monikken, de bekendste plaats is Agia Anna. Athos is verboden voor vrouwen. Als man, ouder dan 18 jaar, kunt u Athos bezichtigen. U dient wel over een vierdaags visum beschikken.

Sithonia

Sithonia ligt centraal tussen Athos en Kassandra. U kunt er onder andere de oude stad, het kasteel en de kerk van Agios Anthanasios in Toroni, de windmolens in Sikia en de 16de eeuwse kerk van Nikiti bezoeken. Zijn haven, Porto Koufu, is de grootste en veiligste natuurlijke haven van Griekenland. Deze haven wordt ook wel de ???holle haven??? genoemd. Sithonia staat bekend om zijn rotsachtige, afgelegen stranden.

Natuur en klimaat

Over het algemeen zijn de temperaturen in Haldikiki zacht, met beperkte regenval en veel zonneschijn. Haldikiki telt meer dan 300 dagen zonneschijn. De zomers zijn er warm en aangenaam. Zelfs in de winter schommelen de temperaturen er tussen de 3 en 19 graden.