Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het klimaat in Griekenland

4/5 - (3 stemmen)

Een Griekse kapel met een blauw dak Het Griekse klimaat is een mediterraan zeeklimaat, een dergelijk klimaat zorgt er voor dat het vaak lekker warm is in Griekenland. In de zomer loopt de temperatuur dan ook flink op. Op de zuidelijke eilanden wordt het heel warm met temperaturen die soms over de 40 graden Celsius gaan. Gelukkig staat er vaak op veel van deze eilanden een lekker briesje. Dit zorgt nog enigszins voor verkoeling, ook al is deze wind warm. Voor de eilanden in het westen, naast Itali??, is het vaak wat minder heet. Over het algemeen is het in heel Griekenland goed vertoeven in de zomer, met gemiddelde temperaturen van 25 tot 35 graden.

Winter

In de winter koelt het op het vasteland van Griekenland af, maar het weer is dan zeer zacht, in Athene is ligt de gemiddelde temperatuur dan tussen de 13 en 18 graden. Door de zachte temperatuur in de winter kan men er voor kiezen om bijvoorbeeld een stedentrip te doen naar Griekenland, waardoor het toch wat warmer is dan in Nederland. Op de eilanden ligt deze temperatuur net iets hoger, het scheelt een graad, wel regent het vaker op de eilanden. In beide gebieden schijnt de zon dan wel vaak, de zon kans is in de winter ook nog redelijk hoog. Wel kan het weer ineens omslaan waardoor de temperatuur wel eens 10 graden daalt en er sneeuw valt. Wees daarom ook hier op voorbereid als u in de winter Griekenland bezoekt, er is 1 ding dat men niet in de hand heeft en dat is het weer.

Het hebben van een vakantie huisje in Griekenland is dus niet alleen zeer aangenaam in de zomer, maar ook in de winter. Zo kan men de vaak gure temperatuur van Nederland iets ontlopen. Er dient dan wel een trui of jas gedragen te worden, maar niet beide. Dit is voor velen ook de reden om in Zuid-Europa te overwinteren.