Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Griekse Mythologie

4/5 - (3 stemmen)

GriekenlandEen standbeeld van man en vrouw is een land gelegen in het zuiden van Europa, aan de mediterrane zee. Het heeft veel buurlanden namelijk Turkije, Bulgarije, Macedoni?? en Albani??. Ook ligt Griekenland dichtbij Itali?? en de noord Afrikaanse kust. Griekenland heeft een vasteland en bestaat verder uit duizenden Griekse eilandjes, waarvan er maar 78 meer dan 100 inwoners hebben. In Griekenland waren er al sinds de oudheid bevolkingsgroepen zij hadden zich gevestigd over het hele huidige Griekenland. Zo staat Griekenland vol met oude ru??nes. Dit waren ooit nederzettingen en tempels voor de goden. Het bekendste gebouw staat in de omgeving van Athene, het Parthenon.

Uit de tijd van de Griekse oudheid zijn veel voorwerpen bewaard deze liggen in musea over heel de wereld. Ook staan de Grieken bekend om hun vele goden. De Griekse goden waren verantwoordelijk voor verschillende natuur verschijnselen zo was Zeus de koning der goden, hij beheerste hemel, lucht, weer en bliksem. Zo was Zeus zijn broer Poseidon verantwoordelijk voor zee??n en water, aardbevingen en paarden. De andere broer van Zeus, Hades was de god van rijkdom en was de god van de onderwereld. Zij waren allen nageslacht van de god Kronos, die op zijn beurt weer nageslacht was van de oergoden.

De Griekse mythologie had voor elk verschijnsel wel een god, zo was Aphrodite de godin van liefde, schoonheid en vruchtbaarheid. Velen van deze goden waren nageslacht van Zeus, hij heerste over de goden vanaf de berg van Olympus. Uit verhalen blijkt dat Zeus zijn vader Kronos heeft verstoten van de troon en daardoor oppergod werd.

Er is veel kunst bewaard gebleven uit deze periode, zo zijn er veel beelden van Zeus en zijn er veel voorwerpen waar hij wordt afgebeeld en aanbeden. Zoals vazen, kruiken en gouden munten. Zo zijn er ook beelden van Zeus waar hij rijdt op zijn paard Pegasus, dit is een mythisch vliegend paard.