Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.3/5 - (7 stemmen)

Alykanas is een badplaats in het noorden van het eiland Zakynthos, na Corfu het meest populaire eiland van de Ionische Archipel. Zakynthos, ook wel ???bloem van het oosten??? genoemd, heeft een prachtige fauna en flora, telt een aantal leuke dorpjes en herbergt prachtige stranden. Het klimaat is er typisch mediterraans, met warme zomers, verkoelende winden en milde winters.

Geschiedenis en cultuur

zandstrand met helderblauwe zee Het toerisme deed slechts recent zijn intrede in Alykanas. In vroegere tijden trokken de inwoners van Alykanas weg uit het dorp uit angst voor aanvallen van piraten. Zij vestigden zich 2 km verderop in Katastari. Hierdoor bleef Alykanas jaren lang onbewoond.

Na de Tweede Wereldoorlog was de Griekse overheid op zoek naar een plaats om zout te produceren. Alykanas werd verkozen omwille van zijn overvloed aan vlakke landbouwgrond. Alykanas betekent zout in het Grieks.

De zoutpannen produceerden tot in de late jaren ’70. In de jaren ’80 werden ze gesloten omdat de zoutindustrie er niet langer rendabel was. Vandaag de dag bieden de zoutpannen onderdak aan de lokale dierenwereld en zijn ze m????r dan een bezoekje waard.

Bezienswaardigheden

Alykanas heeft twee prachtige zandstranden en de zee is er ondiep, proper en helder. U kunt er heerlijk surfen en de stranden zijn kindvriendelijk. Alykanas staat bekend om zijn charmante en vriendelijke inwoners. U voelt er zich meteen thuis.??Op Alykanas valt er altijd wat te beleven. U vindt er traditionele tavernes, leuke bars en enkele uitstekende restaurants.??
Alykanas combineert de authentiek atmosfeer van het Griekse eiland, met een ideaal aanbod aan toeristische activiteiten en is de perfecte uitvalsbasis voor wie graag de rest van Zakynthos wil verkennen.??Volgende plaatsjes mag u dan ook zeker niet van uw lijstje schrappen: het Navagio (scheepswrak) strand, de zoutpannen van Alykanas, het 16de eeuws Byzantijns klooster van Johannes de Doper in Hartata met iconen van de beroemde schilders Poulakis en Bafas, en de prachtige 15de eeuwse stenen Pentokamaro brug in Alykes.