Met de auto op vakantie gaan brengt een hoop voordelen met zich mee, zo heb je meer ruimte voor je bagage, scheelt het geld, en kun je gaan en staan waar je zelf wil. Toch zijn er nog een aantal dingen waar rekening mee gehouden zal moeten worden als je kiest voor een vakantie met de auto. Zo ook de wegenvignet. Om je verder op weg te helpen zullen we je alles wat je moet weten over de wegenvignetten uitleggen in dit artikel.
Wat is een wegenvignet?
Een wegenvignet is ook wel te vergelijken met tol betalen. In principe betaal je om gebruik te mogen maken van de wegen, bruggen en tunnels in het land waar je doorheen rijd. In Nederland wordt dit betaald van de wegenbelasting, hier betaald iedereen aan mee die in bezit is van een auto. In het buitenland (binnen Europa) is het gewoonlijker dat je voor de tol betaald.In verschillende landen gelden dan ook verschillende regels. Zo is het in bepaalde landen zoals Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechi?? verplicht om alle benodigde vignetten te hebben. Het verschil tussen een vignet en de tol is dat je met een vignet vooraf betaald voor een periode waarin je van alle wegen, bruggen en tunnels gebruik mag maken. Met het betalen van tol betaal je per keer voor het gebruik van een bepaalde weg, brug of tunnel.
Hoelang van tevoren moet je een vignet aanvragen?
Een vignet kopen hoef je gelukkig niet ver vooruit te plannen. Je hebt verschillende sites waar je wegenvignetten al voorafgaand aan je vakantie kunt kopen. Ben je al onderweg? Geen probleem! Je kunt de wegenvignetten namelijk ook vinden bij de lokale postkantoren en tankstations.
Waar plak je een vignet op?
We kennen 2 soorten vignetten, digitaal en door middel van een sticker. Een digitaal vignet wordt gekoppeld aan je kentekenen, deze hoef je dan ook nergens op te plakken. Een vignet in de vorm van een sticker dient wel geplakt te worden, deze plak je op je ruit. Maar waar op je ruit plak je deze?
Een vignet plaats je aan de binnenkant van je raam. Er zijn 3 plaatsen waar je deze mag plakken, namelijk;
- Achter de spiegel aan de bovenkant van je raam
- Links Onderin de hoek van het raam ( aan de kant van de bestuurder)
- Links boven in de hoek van het raam ( aan de kant van de bestuurder)
Wat is het gevolg van het rijden zonder vignet?
Het rijden door een land zonder vignet als deze wel verplicht is, is niet handig. Het is namelijk zo dat hier op verschillende manieren op gecontroleerd wordt. Zo heb je aan de grens vaak al controles en wordt er gaandeweg gecontroleerd door middel van detectiepoortjes. De boete van het niet hebben van een geldig vignet is ook niet klein, deze kan oplopen tot 300 euro. Zonde als je bekijkt dat een vignet ongeveer 12 euro is per 10 dagen.