Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.1/5 - (8 stemmen)

Agios Sostis is een charmant traditioneel Grieks dorpje gelegen tussen Laganas en Keri en is omgeven door prachtige natuur. Het dorp is vernoemd naar een 16e eeuwse kerk gewijd aan Sint Sostis. Het dorp van Agios Sostis is vlak, maar heeft het aantrekkelijke decor van bergen in de verte. Het strand is hier spectaculair mooi, het gaat dan ook om een prachtig zandstrand met helder water.

Geschiedenis en cultuur

Agios Sostis is vooral bekend om de kerk van Saint John (Agios Ioannis of Ayannis in het Grieks). De kerk is gebouwd op de ru??nes van een Byzantijns klooster, dat de Franken verwoestten in de 14e eeuw. Opgravingen begon na een visioen gezien door Yannis Constantopoulos. Tijdens deze opgravingen werden er 60 cellen, een gouden tong, een kelk en een kalkstenen kruis gevonden. De omliggende dorpen hebben bijgedragen aan de bouw van de kerk en daarom wordt een jaarlijkse feest gehouden op 29 augustus, deze trekt dan ook elk jaar weer vele bezoekers uit de nabijgelegen dorpen.

Natuur en klimaat

Tegenover ligt het kleine onbewoonde eiland genaamd Marathonisi, liefdevol heeft het een bijnaam gekregen, schildpadeiland, omdat zijn vorm op een schildpad lijkt en omdat het populair is bij de schildpadden die er hun eieren broeden op de prachtige stranden rondom het eiland. Een bezoek aan Marathonisi zorgt voor een leuk dagje uit naar de prachtige stranden die het kleine eiland te bieden heeft en het biedt ook de kans te genieten van een glimp van de schildpadden. Verder zijn er ook boottochten beschikbaar voor het eiland en er bestaat de mogelijkheid kleine boten te huren om zelf rond te varen. Watersporten zijn er helaas niet beschikbaar, dit is met name bedoeld om de schildpadden te beschermen.

Bezienswaardigheden

Het prachtige strand van Agios Sostis ligt tussen Laganas en Keri. Het water is er ondiep en kristalhelder; uiterst geschikt voor families met kleine kinderen. Vooral jongeren kiezen vaak voor een vakantie in Aghios Sostis. Het bruisende Laganas met zijn leuke bars, gezellige caf??s en uitstekende restaurants, ligt immers slechts op 1 km van dit rustige badplaatsje.
Agios Sostis ligt vlak tegenover het eiland Marathonissi, ook wel ???Schildpadeiland??? genoemd. Marathonoissi heeft de vorm van een schildpad en staat bekend als broedplaats van de beroemde Caretta Caretta schildpadden. Daarom worden er gedurende bepaalde periodes een aantal stranden van en rond Laganas voor het publiek afgesloten.??
In Aghios Sostis vindt u tal van leuke tavernas, winkeltjes en bars. U moet zeker eens langslopen bij ????n van de visrestaurantjes in het kleine haventje Limanaki, ten oosten van het dorpje gelegen.
Het Agios Sostis strand is uitgerust met tal van faciliteiten. U kunt er onder andere de boot nemen naar Marathonissi, waterfietsen of cano??n. Indien u een verkenningstrip over het eiland wilt maken, kunt u er motorfietsen, fietsen of auto’s huren. Er worden regelmatig Griekse avonden georganiseerd met traditionele dans, muziek en maaltijden.

Uitgaan

Het nachtleven is vooral te vinden aan de waterkant van Agios Sostis, met een uitstekende selectie aan Griekse taverna’s en bars met een groot scala aan heerlijke cocktails, eigenlijk alles wat nodig is voor een perfect zalige zomerdag. Dit kleine resort heeft een handvol winkels, maar in de buurt heb je ook Lagana voor een breder scala aan winkels en een drukker uitgaangsleven. Lagana is gemakkelijk bereikbaar zowel met de taxi als de bus. Agios Sostis is uitstekend geschikt voor de reiziger die behoefte heeft aan ontspanning en om tot rust te komen in een mooie landelijke omgeving, het is dan ook een geweldige plek om de rest van de schoonheid van de hele magische omgeving te ontdekken.