Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Griekenland: van het gebaande pad af

4/5 - (2 stemmen)

Griekenland, het land dat bekend staat om de Olympische spelen, feta en olijven, ouzo en de vele honderden eilanden. Hoewel veel reizigers naar Griekenland gaan voor de tropisch aandoende stranden heeft het land nog veel meer te bieden dat dit. Het vasteland en de Peloponnesos wordt door veel Griekenland reizigers overgeslagen en dat is eigenlijk zonde??? of misschien is het daarom wel zo bijzonder. Als je met een handjevol Grieken en andere reizigers op het strand ligt, of geniet van het uitzicht op de Golf van Kortinthe wanneer je in de trein in de Vouraikos kloof zit, dan weet je zeker dat dit deel van Griekenland de moeite waard is om te bezoeken. Het is er een stuk rustiger dan op de eilanden en zelfs als je op zoek bent naar spierwitte stranden dan zit je hier goed. Deze pareltjes op het vasteland en de Peloponnesos mag je niet missen.

Een klooster in het midden van verschillende rostformatiesMeteora

Meteora betekent ???de in de lucht zwevende??? en zo lijkt het ook. De 23 kloosters die in de rotsen zijn gebouwd lijken wel te zweven. Door zeewind en erosie zijn er bijzondere rotsformaties ontstaan, waar ze heel kunstig de kloosters uit hebben gehakt. Het is een serene plek. Een aantal van de kloosters worden wordt bewoond door monniken en nonnen en er komen bezoekers uit de hele wereld om te bidden en mediteren.

Er zijn nog 6 kloosters over die je kunt bezoeken, waarvan de Mega Meteoron de grootste, hoogste en meest indrukwekkende is. Als je boven bent en geniet van het uitzicht heb je heel even het gevoel alsof je helemaal bent afgezonderd van de rest van de wereld. In het nabijgelegen Kastraki is een aantal kleinschalige hotels te vinden waar je ook ???s avonds nog kunt genieten van een indrukwekkend uitzicht. Kastraki is een stuk rustiger dan Kalambaka en ligt aan de voet van de rotsen. Het is een gemoedelijk stadje waar een aangename sfeer hangt.

Diakofto  Zachlorou

Het dorpje Diakofto ligt aan de voet van de Vouraikos kloof. Vanuit daar gaat er een modern treintje op een historische tandradbaan steil omhoog naar het bergdorpje Zachlorou. Tijdens de treinrit kijk je uit over de Golf van Korinthe aan de ene kant en de bergen van Noord Peloponnesos aan de andere kant. Het is een indrukwekkende treinrit door de kloof van Vouraikos langs hoge rotswanden, groene bergen en de snelstromende Vouraikos rivier. Op de steilste stukken wordt het tandrad ingezet.

Houd je hoofd binnenboord als de trein rakelings langs rotsen, tunnels en bomen scheert.??Als je aankomt in Zachlorou is het niet lang zoeken naar een hotel, want er zijn er maar twee in het dorp. Als je de benen wilt strekken kun je naar het oudste klooster van Griekenland klimmen, Megalo Spileo, dat aan een rotswand hangt. Tegen de avond gaan de dagjesmensen weg en heb je het dorpje bijna voor jezelf.

Eet ???s avonds Moussaka in een van de twee taverna???s en geniet van de rust. De volgende ochtend trek je de wandelschoenen aan en loop je met je dagrugzak in ongeveer 3,5 uur omlaag naar Diakofto. Vergeet dus niet je camera mee te nemen want het zou zonde zijn als je die
mooie plaatjes van rivieren, kliffen en bruggen niet mee naar huis kan nemen.

Monemvasia

Een grieks dorp aan de rand van de kustMonemvasia wordt ook wel het Griekse Gibraltar genoemd. Monemvasia is een dorp dat gebouwd is op een rots die jaren geleden door een aardbeving van het vasteland werd gescheiden.Het is een labyrint van huizen, patio???s en kronkeltrappen. Vanaf het vasteland kun je het dorpje niet zien liggen, maar wanneer je uit de tunnel rijdt heb je echt het gevoel alsof je in de middeleeuwen beland bent. De bovenstad is verlaten en bestaat uit ru??nes waar je doorheen kunt slenteren.Loop over de steile trap naar het fort bovenaan de rots en kijk uit over de Middellandse zee. Daarna kun je afdalen naar het zwemplateau vanwaar je een duik in de zee kunt nemen om af te koelen. ???s Avonds kun je heerlijk Grieks eten op het dakterras van een van de taverna???s voordat je in je Byzantijnse kamer in slaap valt als een ridder in zijn kasteel.

Gialova Pylos

Je kunt niet naar Griekenland gaan zonder te hebben genoten van de goudgele stranden en azuurblauwe zee. De Grieken verkiezen de stranden op de Peloponnesos boven de stranden op de eilanden en daar kun je ze geen ongelijk in geven; het is hier minstens zo mooi en een stuk rustiger. In de omgeving van Gialova/Pylos kom je even helemaal bij. Het is een goede plek om als pitstop te gebruiken tijdens je reis als je de cultuur even zat bent. Plof neer op het strand of eet versgevangen inktvis bij een taverna in de haven.

Het leven gaat hier echt even een tandje langzamer dan je gewend bent. Dit is nu de Griekse ???way of life???. Lekker genieten van het zand dat onder je voeten kriebelt terwijl je in de schaduw van een olijfboom zit met een boek in je ene hand en een glaasje wijn in de andere.

Dit artikel is geschreven door de reisspecialisten van Griekenland online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd. Aan de hand van bouwstenen kun je zelf je individuele reis samenstellen, waarin je niet alleen bovenstaande plaatsen, maar ook vele andere plekken in Griekenland kunt bezoeken. ??