Peloponessos is een schiereiland en regio in het zuiden van Griekenland. Het landschap is er ruw en bergachtig en de kusten zijn er diep ingesneden. Het schiereiland beslaat ongeveer 21,549 km2 en kan sinds de bouw van het Kanaal van Korinthe in 1893, technisch gezien als een eiland worden beschouwd. Peloponessos telt toppen tot meer dan 2000 meter. Op het hoogste punt van Peloponessos, bevindt zich de berg Taigetos. Tussen de bergketens liggen er vruchtbare akkers. Ten oosten van het schiereiland bevinden zich de Saronische eilanden. De Ionische eilanden liggen ten westen en zuiden van Peloponessos. Het schiereiland werd vernoemd naar de Griekse held Pelops. De meest unieke accommodaties op Peloponessos vindt je bij Eliza was here.
Geschiedenis en Cultuur
Het schiereiland is bewoond sinds de prehistorie. De naam Peloponnesos betekent ‘eiland van Pelops’. Tijdens de Middeleeuwen stond het schiereiland bekend als Morea. In de bronstijd werd de Peloponnesos gedomineerd door de Myceense beschaving. Tijdens de klassieke oudheid, vormde het schiereiland het zakelijk hart van Griekenland en kende het een aantal krachtige stadstaten. Er werden enkele van de bloederigste strijden gevoerd. Het schiereiland was betrokken bij de Perzische Oorlog en vormde het strijdtoneel voor de Peloponnesische oorlogen van 431 tot 404 voor Christus. In 146 voor christus viel het in handen van het Romeinse Rijk en werd het de provincie Achaea.??
Vervolgens kwam het eiland onder Byzantijns, Venetiaans, Frankisch en Ottomaans gezag. De Peloponessos speelden een belangrijke rol tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Deze begon in de Peloponessos toen rebellen op 23 maart 1821 de controle namen over Kalamata. De beslissende zeeslag van Navarino werd uitgevochten op Pylos, aan de westkust van de Peloponessos. De stad Nafplion, aan de oostkust, werd de eerste parlemnetszetel van het onafhankelijke Griekenland.
Gedurende de 19de en de 20ste eeuw, werd de regio relatief arm en economisch gezien ge??soleerd. Een groot gedeelte van de bevolking emigreerde naar de grotere Griekse steden zoals Athene, of naar de Verenigde Staten en Australi??. De Peloponessos werden zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Griekse Burgeroorlog. Sinds Griekenland in 1981 toetrad tot de Europese Unie, is de levensstandaard er aanzienlijk verbeterd.
Toerisme
Het schiereiland telt zeven districten: Elis, Achaea, Messinia, Corinthia, Argolis en Arcadia. U kunt er genieten van de lokale muziek, de heerlijke geur van de zee en er zich laten meevoeren in de droomwereld van tal van Griekse mythen. U vindt er vele steden, badplaatsen, authentieke stadjes en belangrijke centra. Sommigen onder hen, zoals Olympia, Sparta, Mycene, Epidauras en Mystras , waren reeds tijdens de oudheid bekend. Op de Peloponessos vindt u twee internationale luchthavens. U kunt ook per trein vanuit Athene naar het schiereiland reizen. Op het schiereiland kunt u zich trouwens zeer gemakkelijk per trein verplaatsen; de treintarieven zijn er zeer laag. Ook de airco-bussen rijden regelmatig en zijn er erg goedkoop.
In het zuidwesten van het schiereiland kunt u genieten van langestrekte olijfboomgaarden en van een zeer rijke flora. De noordelijke stad Patras is de belangrijkste havenstad van de Peloponessos. Regelmatig worden erveerverbindingen met de Ionische eilanden, Corfou en Ithaka georganiseerd.
Het schiereiland is aanzienlijk minder druk dan de uiterst populaire Griekse eilanden; een ??chte must voor wie eens zin heeft in wat anders! U kunt er heerlijk relaxen, genieten van een leuk etentje, gezellig stappen en vooral vele monumenten en bezienswaardigheden bezoeken.
Bezienswaardigheden
In Korinthe moet u zeker de geneeskrachtige bronnen van Loutraki, de oude opgravingen nabij Nemea en de oude stad van Korinthe bezichtigen. Het Agia Triada klooster van Akrata, de grotten van Kastria en de grootste stad van de Peloponessos, Patras, zijn eveneens een ommetje waard. Messinia herbergt het magnifiek fort Neokastro, het kasteel van Methoni en de Diros grotten. Zeker de moeite waard zijn het oude Olympia, de tempel Apollo Epikaurios, de warmwaterbronnen van Killini en de mineraalwaterbronnen van Kaiafas. In Ilis kunt u het trainingscentrum voor de Olympische spelen bezichtigen. In Argolida bevinden zich de geneeskrachtige bronnen van Methana, het oude fort van Tirins, de historische stad Argos, de ru??nes van Ireon en het amphiteater Epidauros. In Laconia kunt u de oude stad Sparta bezoeken, de oude heiligdommen van Mistras en Monemvassia en de Tzanetakis toren van Marathonissi. Arcadia, tot slot herbergt de Philosophos kerk van Karitena en de twee oude kloosters van Valtesniko.
Natuur en klimaat
Peloponessos kent een mediterraan klimaat. De winters zijn er zacht en vochtig en de zomers lang en droog.