De gemeente Petra is gelegen in het noordwesten van Lesbos en omvat de dorpen Petra, Skoutaros, Stypsi, Lafionas, Ypsilometopo en de nederzettingen Petri en Anaxos. De streek combineert uitzonderlijk natuurlijke schoonheden, zoals olijfgaarden, bossen met pijnbomen, eiken en cypressen. Niet te vergeten zijn er ook vele fruitbomen te vinden. Ook zult u traditioneel gebouwde bergdorpen met stromend water vinden die rijk zijn aan vegetatie. U zult er een prachtige vakantie beleven aan zee met zandstranden en kristalhelder water. Petra heeft vele oude stenen huizen waarvan vele zijn gebouwd in Levantijnse stijl met balkons die boven de straten uitsteken. U zult oneindig kunnen genieten van dit pittoresk plaatsje.
Geschiedenis en cultuur
De site van Petra is bewoond sinds zeer oude tijden. Resten uit het Paleolithicum en het Neolithicum zijn ontdekt in Petra. De bijbelse Edomieten (Genesis 14:6, 36:20-30; Deut. 2:12) bezetten het gebied ongeveer 1200 v. Chr. Petra kan de stad van Sela zijn, (Petra betekent “Rots”) genoemd in het Oude Testament, maar dit is niet zeker.??
Petra bereikte zijn grootste belang onder de Nabateans, een oud volk waarvan het oorspronkelijke thuisland in het noordoosten van Arabi?? was. Ze trokken naar het westen in de 6e eeuw voor Christus en vestigden zich uiteindelijk in Petra. Er is weinig bekend over de Nabateans geschiedenis van v????r 312 voor Christus, toen Petra tevergeefs werd aangevallen door de Seleucidische troepen. De hoge plaats van het offer was waarschijnlijk gebouwd tijdens deze periode.
De laatste periode van de Nabatee??rs geschiedenis was van vreedzame welvaart als bondgenoten van Rome. Hoewel de Nabateans geen herkenbare politieke groep meer waren na de Romeinse annexatie, bleef Petra cultureel gedijen. Hellenistische en Romeinse invloeden kunnen worden getraceerd in de koninklijke munt, de tempelkunst en rock-cut architectuur op Petra.
Het christendom kwam in de 4de eeuw en een Byzantijnse kerk, waarvan de ru??nes nog te zien zijn in Petra, het is gebouwd rond 450-500 na Chr. Diverse tombes en tempels van Petra werden ook gebruikt als kerken, met inbegrip van het klooster.
Het veranderen van de handelsroutes in de 2e en 3e eeuw veroorzaakten een geleidelijke achteruitgang van het commerci??le Petra, en in 511, werd het lot van de stad bezegeld door meerdere bijzonder hevige aardbevingen. Significante bewoning van Petra lijkt te zijn opgehouden na dit punt, hoewel er bewijsmateriaal is voor een herinrichting van de Petra Kerk rond 600 AD.
De islam
De islam kwam in de Arabische invasie van de 7e eeuw. Aaron’s graf, op een berg in de buurt van Petra, is een belangrijk islamitisch heiligdom (ook voor joden en christenen) en dateert uit de 14e eeuw.
Een kruisvaarders buitenpost werd gebouwd in Petra in de 12e eeuw. Na de kruistochten, werd Petra een “verloren stad”, alleen bekend bij de lokale Arabieren. Het zou voor meer dan 500 jaar verborgen hebben gelegen van de westerse wereld.
Petra werd herontdekt door Johann Ludwig Burckhardt in 1812. De Zwitserse ontdekkingsreiziger was een briljante student met een dorst naar avontuur, en in 1809 werd hij gecontracteerd door een in Londen gevestigde vereniging om ‘inwendige delen van Afrika te verkennen.” Drie jaar later, na een intensieve studie van de islam en het Arabisch, Burckhardt vermomde zich als een moslimgeleerde, nam de naam Abdullah Ibn Ibrahim aan, en trok naar Egypte. Op zijn manier, echter, werd hij aangetrokken door lokale verhalen van een verloren stad in de bergen. Hij gebruikte het voorwendsel dat hij een offer wilde brengen aan de profeet Aaron en zo werd hij in 1812 de eerste moderne westerling die Petra bezichtigde.
Na de ontdekking van Burckhardt, traden bijna 50 bezoekers tussen 1818 en 1898 in zijn voetsporen en publiceerden hun impressies van de site in de 19e eeuw. Maar tot de jaren 1920 bleef Petra was ontoegankelijk en onherbergzaam stad waar vreemdelingen niet bijzonder welkom waren.
Vandaag de dag is Petra door UNESCO aangewezen als cultureel werelderfgoed.